Kocham czekoladę i kocham truskawki <3 Czemu by nie połączyć tych dwóch smakowitości? Przyznaję, brownie z truskawkami to nie mało kaloryczny deser, ale…. zawsze jest jakieś ale! Duża ilość dobrej jakości gorzkiej czekolady to źródło magnezu. Brownie jako całość dostarcza także sporej ilości witaminy A, potasu oraz wapnia! Od święta każdy może pozwolić sobie na tak pyszną bombę kaloryczną! W końcu żyje się tylko raz.
Brownie z truskawkami
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 300 g masła
- 5 jajek
- 300 g cukru pudru
- 200 g mąki
- Truskawki
- Tabliczka czekolady mlecznej
Wykonanie:
- Przygotować prostokątną foremkę o wymiarach 21×36 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić w rondelku na wolnym ogniu. Dodać gorzkiej czekolady i mieszać, aż do jej roztopienia. Całość odstawić do ostygnięcia.
- Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, a następnie mąkę. Miksować na wolnych obrotach aż do utrzymania jednolitej masy.
- Ciasto wylać do foremki.
- Truskawki obrać z szypułek i dokładnie umyć. Połówki truskawek układać na wierzch ciasta.
- Tabliczkę mlecznej czekolady pokroić w kostkę i rozsypać na wierzchu ciasta wyłożonego truskawkami.
- Gotowe brownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut.
Czas przyrządzenia: ok. 1 godzina
Porcja: kawałek o wymiarach 6 x 7 x 2,5 cm
Wartość odżywcza w porcji ciasta:
Wartość energetyczna: 359 kcal
Białko: 5 g
Węglowodany: 40 g
Tłuszcz: 21 g
Błonnik: 2 g