Każdy z nas lubi słodkie, w końcu rodzimy się z preferencją właśnie do tego smaku. W zdrowej diecie wcale nie trzeba go unikać. Dziś propozycja na mega słodkie ciastka owsiane z daktylami. Smakowały nawet mojemu mężowi, który kilogramami pochłania mleczną czekoladę z dodatkami i inne nie zdrowe smakołyki! Ciastka te są bezglutenowe, gdy wykorzysta się do ich przyrządzenia specjalne bezglutenowe płatki owsiane.
Oprócz słodkości, ciastka dostarczają również m.in.:
- witaminy A, niezbędnej do prawidłowego widzenia oraz stanu skóry,
- witaminy B12 warunkującej prawidłowe działanie układu nerwowego,
- witaminy E, naturalnego przeciwutleniacza zwalczającego wolne rodniki,
- magnezu, warunkującego prawidłowe działanie układu krwionośnego oraz redukującego stres,
- fosforu, niezbędnego w budowie kości i zębów,
- cynku, wzmacniającego odporność organizmu.
Bezglutenowe ciastka z daktylami
Składniki:
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych ( np. firmy Provena)
- 50 g płatków kokosowych
- 8 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 jajka kurze
- 2 łyżki miodu
- 100 g daktyli suszonych
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 4 łyżki wody
Wykonanie:
- Daktyle i płatki kokosowe zmiksować z dodatkiem wody. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Formować spłaszczone kulki i wykładać je na wcześniej wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 10-15 minut. Wyjąć i wystudzić. Przechowywać w słoiku.
Czas wykonania: 0k. 30-40 minut
Propozycja podania: ciasteczka świetnie komponują się ze świeżo zaparzoną kawą.
Z podanej proporcji wychodzi ok. 20 okrągłych ciasteczek.
Wartość odżywcza w jednym ciastku ( ok. 20 g):
Wartość energetyczna: 68 kcal
Węglowodany ogółem: 9 g
Białko: 1 g
Tłuszcz: 4 g
Błonnik: 0,8 g