Marnowanie żywności to coraz bardziej popularny temat. Do wyrzucania żywności przyznaje się aż 35 % Polaków. Przyczynami tego zjawiska są:
- przegapienie terminu przydatności do spożycia 46%
- niewłaściwe przechowywanie żywności 33%
- zakup złego jakościowo produktu 22%
- zbyt duże porcje posiłków 21%
- zbyt duże zakupy 21%
- brak pomysłu do wykorzystania zakupionych produktów do określonych dań 6%
- brak listy zakupów 5%
Który punkt odnosi się do Ciebie?
A wystarczyłoby wdrożyć w naszych domach kilka dobrych nawyków, które zniwelują zjawisko nadmiernego wyrzucania żywności.
Nie kupuj na zapas !
Kontrolowanie się podczas zakupów to pierwszy klucz do sukcesu. Większość z nas bowiem popełnia błędy przy ich wykonywaniu. Jakie?
Po pierwsze kupujemy za dużo! Przykład- święta. Wystarczy dwa dni podczas których sklepy będą zamknięte, a my robimy zakupy jakbyśmy mieli być zamknięci w bunkrze przez miesiąc! Z czego większość ląduje w koszu, z powodu zepsucia, nie świeżości lub po prostu po świętach mamy ochotę zjeść coś innego i lecimy do sklepu na kolejne zakupy.
Po drugie kupujemy bezmyślnie. W naszym koszyku lądują produkty na które nie mamy pomysłu. Nie wykorzystujemy ich w kuchni na czas i w konsekwencji wyrzucamy…
Po trzecie kupujemy za szybko. Nie zastanawiamy się nad tym co kupujemy, nie czytamy etykiet. Gdy sięgamy po zakupiony produkt po kilku dniach, okazuje się, że jest już przeterminowany. Jeśli uważasz, że czytanie etykiet nie jest dla Ciebie, albo po prostu nie obchodzi Cię skład produktu, to sprawdź chociaż datę ważności, szczególnie jeśli chodzi o mleko i produkty mleczne, ryby oraz mięso i jego przetwory. To one bowiem posiadają najkrótsze daty przydatności do spożycia oraz są obciążone wysokim ryzykiem zakażenia bakteriami chorobotwórczymi!
UWAGA! Produkty mogą być oznaczone ” należy spożyć przed“, który oznacza, ze po przeminięciu danego terminu, produkt nie jest zdatny do spożycia lub ” najlepiej spożyć przed..”, oznaczającym, iż po upływie danego terminu, produkt może stracić swoje charakterystyczne właściwości, ale wciąż może nadawać się do zjedzenia.
Właściwe przechowywanie żywności w lodówce ma znaczenie!
Następnym krokiem do prawidłowego obchodzenia się z żywnością jest jej właściwe przechowywanie. Niektóre produkty wymagają warunków chłodniczych, a niektóre mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej.
Poza lodówką przechowywać można:
- produkty suche jak makarony, kasze, ryże, mąki, orzechy, pestki, płatki, suszone owoce.
- produkty w puszkach przed otwarciem
- mleko kartonowe przed otwarciem
- pieczywo
W lodówce natomiast przechowywać należy warzywa, owoce, mięso i przetwory mięsne, mleko i przetwory mleczne oraz różnego rodzaju sosy i dania gotowe.
UWAGA! To na jakiej półce w lodówce położymy dany produkt ma ogromne znaczenie, ponieważ na każdej z nich panuje odmienna temperatura.
Półka górna, gdzie panuje temperatura rzędu 8 stopni Celsjusza to idealne miejsce na przechowywanie dżemów, powideł, kefirów, jogurtów i mleka.
Środkowa półka (temperatura 4-7°C) to miejsce na sery, wędliny oraz dania gotowe np. przygotowaną schłodzoną zupę. Produkty te można przetrzymywać kilka dni, w zależności od ich terminów przydatności do spożycia.
Dolna półka ( temperatura 2 °C) to miejsce na produkty szybko psujące się jak surowe mięso i ryby.
W dolnej szafce ( temperatura ok. 7-10°C) najlepiej przechowują się owoce i warzywa. Panuje tam bowiem wyższa wilgotność. Pamiętaj, aby sałaty oraz inne produkty warzywne i owocowe nie były szczelnie zamknięte w foliowe opakowania, gdyż wtedy psują się szybciej.
Półki znajdujące się na drzwiach lodówki ( temperatura ok. 10°C) powinny być zapełnione takimi produktami jak jaja, różnego rodzaju sosy, oleje roślinne, słoiki z przetworami, soki kartonowe.
Pamiętać należy o regularnym myciu lodówki, minimum 2 razy w miesiącu, używając do tego celu ciepłej wody z detergentem. Dzięki temu pozbędziemy się rozwijających się w lodówce niepożądanych bakterii, które powodują szybsze psucie się żywności.
Obiadki na trzy dni to nie najlepszy pomysł!
Podczas przygotowywania posiłku naszym głównym celem jest aby w ogóle dało się go zjeść i dodatkowo było smaczne. Nie każdy z nas uświadamia sobie o drugim ważnym celu jakim jest zabicie niepożądanych bakterii, zawartych w produktach spożywczych, głównie pochodzenia zwierzęcego. Skuteczna obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie) to taka w której używamy wysokiej temperatury przez określony czas. Ważne jest aby w środku produktu otrzymać temperaturę minimum 60°C i utrzymywać ją przez kilka minut. Tylko w takiej temperaturze zniszczeniu ulegnie szkodliwa mikroflora zamieszkująca dany produkt.
Gdy potrawa będzie już gotowa, przed jej podaniem należy przetrzymywać ją w temperaturze 62-80°C. Poniżej 60°C rozwój jak i powstanie bakterii nie jest zahamowane, natomiast powyżej 80°C następują dalsze przemiany w produkcie, które powodują spadek jej wartości odżywczej. Czas przetrzymywania potraw w stanie gorącym nie może być jednak dłuższy niż 3 godziny.
Posiłki najlepiej przygotowywać na bieżąco. Unikajmy przygotowywania obiadu na 3 dni. Gotowe potrawy możemy przechowywać wyłącznie w temperaturze lodówkowej nie dłużej niż 3 dni. Pamiętaj, aby nie trzymać gotowych potraw w temperaturach rzędu 15-48°C, gdyż następuje wtedy gwałtowny rozwój bakterii, w tym chorobotwórczych.
Podsumowując, jak nie marnować żywności?
-
- Nie kupuj za dużo, w końcu sklepy są otwarte praktycznie codziennie!
-
- Do sklepu idź z gotową, przemyślaną listą zakupów! Nie kupuj nic dodatkowego!
-
- Zwracaj uwagę na datę przydatności do spożycia produktu, który zaraz wyląduje w Twoim koszyku!
-
- Właściwie przechowuj produkty, umieszczając je na określonej półce w lodówce!
- Nie gotuj na zapas! Posiłki przygotowuj codziennie na świeżo!