Już od ponad roku dowodzę jak ważne dla naszego zdrowia jest właściwe odżywianie oraz codzienna aktywność fizyczna. Jednak nie należy zapominać o ogromnym znaczeniu higieny osobistej. Aż 80% wszystkich infekcji wywołanych jest przez brudne ręce, dlatego mycie rąk wodą i mydłem jest ważną kwestią, którą szczególnie podkreślono, ustanawiając 15 października jako Światowy Dzień Mycia Rąk.
Wszystko rozchodzi się o drobnoustroje jak bakterie, wirusy, grzyby, które znajdują się praktycznie wszędzie- w glebie, powietrzu, wodzie, żywności, roślinach oraz różnych powierzchniach. Roznoszone są przez owady i ludzi. Niektóre nie stanowią zagrożenia dla człowieka, a niektóre są chorobotwórcze i mogą prowadzić do szeregu negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Chociaż nie zdajemy sobie z tego sprawy, to codziennie jesteśmy narażeni na zakażenie bakteriami chorobotwórczymi. Z tego względu, warto zwracać uwagę na to co dotykamy oraz na częstość codziennego mycia rąk.
Czy wiesz, że na Twoich dłoniach może bytować od 40 tys. do nawet 5 milionów bakterii na cm2? Oczywiście, część z nich to naturalna fizjologiczna mikroflora skóry, jednak pozostałe to drobnoustroje nabyte przez dotykanie brudnych powierzchni jak wirusy, bakterie chorobotwórcze, grzyby czy pasożyty. To właśnie przez dłonie przenoszone są rota i norowirusy, które odpowiedzialne są za występowanie biegunek, zakażeń skóry oraz zatruć pokarmowych.
W 2003 roku Światowa Organizacja Zdrowia WHO opublikowała raport na temat epidemii zakażeń pokarmowych, które w 69% były skutkiem przenoszenia zarazków przez brudne ręce i powierzchnie.
Dotykając różnych rzeczy z łatwością “przygarniamy ” znajdujące się na ich powierzchniach bakterie. Przy jednorazowym kontakcie z daną powierzchnią przenoszone jest od 100 do 10 tys komórek drobnoustrojów. Niesamowite prawda? Warto pamiętać, iż bakterie łatwiej przylegają do wilgotnych niż suchych rąk, dlatego po ich umyciu, ważne jest dokładnie wysuszenie dłoni.
Jak i kiedy myć ręce?
Najtańszym i zarazem najprostszym sposobem jest mycie rąk wodą i mydłem. Wykazano, iż mycie rąk wodą i mydłem przez 15 sekund w 90% niszczy mikroflorę chorobotwórczą, natomiast kolejne 15 s eliminuje ją całkowicie.
Myć ręce należy zawsze:
– przed posiłkiem i zaraz po nim,
– po wyjściu z toalety,
– po powrocie do domu z pracy, ze szkoły,
– po podróży komunikacją miejską,
-po przyrządzaniu potraw z mięsa, drobiu, ryb,
– po sprzątaniu w domu,
– po wyrzuceniu śmieci,
– po kontakcie ze zwierzętami,
– po kontakcie z osobą chorą,
– po wycieraniu nosa, zakrywaniu dłońmi twarzy podczas kaszlu,
– po opatrywaniu ran,
– po kontakcie z krwią, wymiocinami itp.
Ponadto warto dezynfekować miejsca w domu, które są najbardziej narażone na bytowanie drobnoustrojów m.in. blaty kuchenne, zlewozmywaki, deski do krojenia, kosze na śmieci, ścierki i gąbki do zmywania naczyń, klamki i inne uchwyty, spłuczki toalety,klawiatury telefonów, komputerów, piloty, wanny, kabiny prysznicowe oraz miejsca częstego przebywania zwierząt.
Nie można zapomnieć również o czystości kuchni oraz higienie żywności, gdyż bakterie bytujące w surowym mięsie, jajach, jak i na powierzchni brudnych owoców czy warzyw mogą być bardzo szybko przez nas rozprzestrzeniane i stanowić przyczynę szeregu nieprzyjemnych dolegliwości. Dlatego też ważne jest, aby:
– myć ręce przed przygotowywaniem posiłków, jak i po kontakcie z surową żywnością,
-wycierać do sucha powierzchnie naczyń i powierzchnie kuchenne, ponieważ wilgoć sprzyja namnażaniu się drobnoustrojów.
– właściwie przechowywać żywność, zgodnie z zaleceniami producenta.
-utrzymywać czystość oraz niską temperaturę (0-4C) w lodówce, gdyż niska temperatura spowalnia tempo rozwoju drobnoustrojów.
-używać jednorazowych ścierek lub regularnie je prać i dezynfekować,
-opróżniać, myć i dezynfekować kosz na śmieci.
– myć ręce przed przygotowywaniem posiłków, jak i po kontakcie z surową żywnością,
-wycierać do sucha powierzchnie naczyń i powierzchnie kuchenne, ponieważ wilgoć sprzyja namnażaniu się drobnoustrojów.
– właściwie przechowywać żywność, zgodnie z zaleceniami producenta.
-utrzymywać czystość oraz niską temperaturę (0-4C) w lodówce, gdyż niska temperatura spowalnia tempo rozwoju drobnoustrojów.
-używać jednorazowych ścierek lub regularnie je prać i dezynfekować,
-opróżniać, myć i dezynfekować kosz na śmieci.
Pamiętajmy, że brudna kuchnia to siedlisko zarazków, będące dużym niebezpieczeństwem dla naszego zdrowia.
Zakończyć chce bardzo trafnym hasłem z drugiego Światowego Dnia Mycia Rak “Czyste ręce ratują życie”!