Życie z nietolerancją glutenu nie należy do najprostszych, gdyż gluten można spotkać niemal wszędzie,a producenci wciąż dla własnego bezpieczeństwa, umieszczają na opakowaniu produktu, w którym nie spodziewalibyśmy się obecności alergizującego białka, możliwość jego zawartości. Gdzie możemy spodziewać się obecności glutenu, a gdzie go na pewno nie ma??
Produkty zawierające gluten:
- zboża- żyto, pszenżyto, jęczmień, pszenica, owies, orkisz oraz ich przetwory jak mąka, pieczywo, kasze, makarony i płatki,
- paczkowane mielone mięso, wędliny, wędliny podrobowe ( kaszanka, salceson, pasztetowa), konserwy mięsne i rybne, wyroby garmażeryjne, wyroby mięsne i rybne panierowane, ze ze względu na możliwość dodatku bułki tartej, mąki, kaszy czy pieczywa,
- produkty mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, śmietana, jogurty, sery twarogowe z dodatkiem białka pszennej, sery z dodatkiem skrobi pszennej,
- wyroby cukiernicze jak ciasta, ciastka, wafelki, chałwa, czekolada nadziewana, marcepan. lody w waflu, galaretki i budynie,
- sosy, przyprawy,
- wzmacniacze smaku,
- kawa zbożowa,
- alkohole- piwo, whisky,
- zakwas z mąki zawierającej gluten,
- przetwory owocowe i warzywne np. owoce suszone, kandyzowane, pasztet sojowy
- przetwory naturalnie bezglutenowe zanieczyszczone produktami zawierającymi gluten. Sytuacja może mieć miejsce, gdy w danym zakładzie produkcyjnym na jednej linii produkowane są oba rodzaje produktów i istnieje możliwość zanieczyszczenia. Dlatego też producenci zamieszczają informacje na opakowaniu o możliwości ryzyka występowania glutenu.
Produkty bezglutenowe:
- zboża i pseudozboża- komosa ryżowa, proso, tapioka, gryka, kukurydza, ryż, amarantus, sorgo, maniok, chleb świętojański, teff,
- rośliny strączkowe- soja, fasola, groch, soczewica,
- ziemniaki,
- migdały, pestki dyni, kasztany,
- świeże owoce i warzywa,
- naturalne produkty mleczne ( bez dodatku skrobi),
- świeże i mrożone mięso,
- ryby,
- jaja,
- tłuszcze,
- drożdże,
- cukry,
- kawa naturalna,
- herbata,
- soki owocowe i napoje gazowane,
- produkty specjalnego przeznaczenia- bezglutenowe pieczywo, ciasta, makarony, gdzie w drodze produkcji usunięto z nich gluten.
Oczywiście pamiętajmy, aby nawet produkty naturalnie bezglutenowe były oznaczone specjalnym znakiem przekreślonego kłosa, o którym pisałam tutaj. Tylko w takim przypadku możemy być pewni, iż produkt nie zawiera nawet śladowych ilości glutenu!