Jak zapobiec przeziębieniu?
Odżywiaj się zdrowo!
- Witamina A- wzmacnia układ odpornościowy, wspierając grasicę ( narząd układu odpornościowego), w której zachodzi dojrzewanie białych krwinek. Ponadto jest niezbędna do utrzymania właściwej budowy błon śluzowych w przewodzie pokarmowym. Największe ilości witaminy A dostarczają produkty głównie pochodzenia zwierzęcego- tłuszcz ryb ( tran), wątroba, masło, pełnotłuste mleko, sery, żółtka jaj. Źródłem prowitaminy A ( beta karotenu) są wszystkie żółte, zielone i pomarańczowe warzywa i owoce.
- Witaminy z gr. B– biorą udział w przemianie m.in. białek, które wchodzą w skład ciał odpornościowych. Źródłem tych witamin są pełnoziarniste przetwory zbożowe, nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica, fasola, groch), orzechy, mleko, jaja, mięso.
- Witamina C– znana wszystkim witamina wzmacniająca odporność. Ponadto jest silnym przeciwutleniaczem. Znaleźć ją można w owocach cytrusowych, jagodowych i roślinach zielonych.
- Witamina D– wzmacnia system odpornościowy. Odpowiednie nasłonecznienie organizmu jest najlepszym sposobem na uniknięcie jej niedoborów. W porze jesienno-zimowej zaleca się jej dodatkową suplementację.
- Witamina E– tak samo jak witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Pobudza do aktywności komórki żerne oraz limfocyty. Witaminę E znaleźć można w orzechach, pestkach słonecznika oraz olejach roślinnych tłoczonych na zimno, tj. oliwa z oliwek, olej z nasion słonecznika, z pestek dyni itp.
- Cynk– mikropierwiastek niezbędny do syntezy białek, które wchodzą w skład ciał odpornościowych. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania limfocytów.Obecny w krwinkach czerwonych, mięśniach, kościach, skórze oraz włosach. Jego niedobór powoduje m.in. spadek odporności. Dobrym źródłem cynku jest mięso, mleko, produkty zbożowe z pełnego przemiału, jaja, nasiona roślin strączkowych. Wchłaniane tego pierwiastka wzrasta w obecności białka zwierzęcego.
- Selen- wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Wykazano, że selen kumuluje się w komórkach układu odpornościowego, tj. limfocytach, makrofagach, neutrofilach pobudzając je do działania. Jednakże nie wykazano wpływu dodatkowej suplementacji selenu na poprawę odporności. Zawartość selenu w produktach spożywczych zależy od jego obecności w glebie. Dobrym źródłem selenu są ryby, orzechy brazylijskie oraz podroby.
- Kwasy Omega 3 i omega 6- podczas przeziębienia czy jakiegokolwiek schorzenia tworzy się stan zapalny. Kwasy omega 3 znowu wykazują silne działanie przeciwzapalne. Wśród nich wyróżnia się kwas DHA i EPA wchodzące w skład ryb morskich i owoców morza oraz AlA, który znaleźć można w nasionach siemienia lnianego, oleju lnianym, konopi, nasionach konopi i orzechach włoskich. Kwasy Omega 6 działają prozapalnie. Ich źródłem są pestki dyni, orzechy, nasiona słonecznika, sezam itp. Bardzo ważny jest stosunek kwasów omega 3 i omega 6, który powinien wynosić 1:4. Niestety bardzo często wynosi 1:20 lub więcej.
Ruszaj się!
Aktywność fizyczna zmniejsza częstotliwość zachorowań! Ćwiczenia nie tylko sprawiają, że organizm jest silniejszy, ale przede wszystkim poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego ( odpornościowego), co skutkuje lepszym przygotowaniem organizmu do walki z infekcjami. Warto więc znaleźć czas przynajmniej 3 razy w tygodniu na ćwiczenia o średniej intensywności trwające ok. 30-60 minut.
Śpij!
Sen to czas w którym organizm odpoczywa, regeneruje się, zbiera siły na kolejny dzień. Brak snu osłabia układ odpornościowy, zwiększając tym samym podatność organizmu na infekcje. Odpowiednia ilość snu pomaga utrzymać odpowiednią wagę ciała, co jest istotne dla utrzymania ogólnego dobrego stanu zdrowia i ochrony przed chorobami. Zaleca się spać minimum 6 godzin dziennie ( więcej o śnie znajdziesz tutaj).
Jakie są moje domowe sposoby na przeziębienie?
Gdy już dopadnie Cie przeziębienie warto sięgnąć po domowe sposoby jak czosnek, gorąca herbata z miodem i cytryną czy napar z czarnego bzu. Weź sobie kilka dni wolnego, wygrzej się w ciepłej kołderce. Gdy musisz koniecznie wyjść, pamiętaj o odpowiednim ubiorze jak ciepła kurtka, obuwie i obowiązkowo czapka na głowę!
Czy wiesz, że świetnym sposobem na szybkie zbicie gorączki jest natarcie czoła, policzków oraz nadgarstków cytryną. Działa momentalnie, a po gorączce ani śladu.
Z tym wysypianiem to mocno różnie bywa. 😉 Ale jak już coś złapie to duuuuuuuuuuuuuużo czosnku i od razu lepiej. 😉