Anemia, zwana niedokrwistością to schorzenie częściej występujące u kobiet niż u mężczyzn. Związana z niedostateczną ilością hemoglobiny i krwinek czerwonych w organizmie. Najczęstszą przyczyną anemii są niedobory pokarmowe, dlatego tak ważne jest, aby zadbać o codzienne wybory żywieniowe. Jak powinna wyglądać dieta przy anemii?
Objawy anemii
Objawy anemii mogą być różnorodne, zależne od jej rodzaju, czasem w ogóle nie kojarzące się z tą jednostką chorobową:
- zawroty głowy,
- ciągłe zmęczenie,
- zaburzenia pamięci,
- nerwowość,
- utrata apetytu,
- utrudnione oddychanie,
- poranne bóle głowy,
- podatność na infekcje,
- zapalenie kącików ust,
- świąd skóry,
- wypadanie włosów,
- podłużne bruzdy na paznokciach u dłoni,
- bladość spojówek,
- zanik brodawek językowych.
Przyczyny anemii
Jedną z przyczyn anemii mogą być niedobory pokarmowe, w tym głównie niedobór żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12. Prawidłowo zbilansowana dieta, pod kątem powyższych składników przeciwdziała rozwojowi anemii. W jakich produktach możemy je znaleźć i co wpływa na ich prawidłowe wchłanianie w organizmie?
Dieta przy anemii?
Żelazo
Żelazo to pierwiastek niezbędny do transportu tlenu w organizmie. Niedobór żelaza skutkuje rozwojem niedokrwistości niedobarwliwej ( mikrocytarnej), na którą narażone są najbardziej niemowlęta powyżej 4 miesiąca życia, dzieci, młodzież i kobiety w ciąży.
Objawy niedokrwistości mikrocytarnej to:
- bladość skóry,
- utrudnione zapamiętywanie,
- osłabienie mięśni,
- palpitacja serca,
- szybkie męczenie się,
- zmniejszona odporność organizmu,
- zapalenie w kącikach ust,
- ograniczony wzrost.
Aby zadbać o właściwą ilość żelaza w diecie, należy spożywać czerwone mięso, szczególnie wątróbkę cielęcą, która odznacza się największą ilością żelaza. Żelazo hemowe, zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego jest lepiej przyswajalne niż żelazo niehemowe zawarte w produktach roślinnych jak warzywa liściaste i pełnoziarniste produkty zbożowe. Ponadto przyswajalność żelaza zwiększa witamina C. Dlatego najlepiej jest łączyć czerwone mięso z produktami obfitującymi w tę witaminę np. sałatką z zielonych warzyw lub surówką z kiszonych warzyw czy sokiem pomarańczowym. Wchłanianie żelaza jest znacznie obniżone w obecności dużej ilości błonnika oraz składników antyodżywczych jak kwas fitynowy i szczawiowy.
Witamina B12
Witamina B12 jest niezbędna do syntezy czerwonych i białych krwinek. Jej niedobór wywołuje zahamowanie dojrzewania i rozmnażania m.in. czerwonych krwinek, co prowadzi do rozwoju niedokrwistości złośliwej ( megaloblastycznej). Anemia złośliwa polega na zaburzeniu dojrzewania krwinek czerwonych. Krwinki czerwone rozwijają się bardzo szybko, żyjąc bardzo krótko. Są olbrzymie, mają kształt owalny oraz zawierają o wiele więcej hemoglobiny niż krwinki prawidłowe.
Objawy niedokrwistości megaloblastycznej to:
- bladość skóry,
- duszność,
- ogólne osłabienie,
- piekący język.
Witamina B12 występuje tylko i wyłącznie w produktach odzwierzęcych jak wątroba i nerki. Największe jej ilości znajdują się w wątrobie cielęcej. Najczęściej jej niedobory występują u osób będących na diecie roślinnej.
Kwas foliowy
Kwas foliowy to bardzo nietrwała witamina, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. Jej niedobór, podobnie jak w przypadku witaminy B12, hamuje dojrzewanie i rozmnażanie krwinek czerwonych, czego skutkiem jest rozwój niedokrwistości megaloblastycznej.
Niedobory kwasu foliowego najczęściej występują u kobiet w ciąży, osób starszych, nadużywających alkoholu oraz środków antykoncepcyjnych. Aby przeciwdziałać niedoborom tej witaminy należy zadbać o codzienne spożywanie zielonych warzyw liściastych, brokułów, owoców cytrusowych, bananów, drożdży, jaj. Niestety kwas foliowy jest bardzo wrażliwy i ginie w podwyższonej temperaturze.