Właściwe przechowywanie żywności ma ogromne znaczenie. Warunkuje wolniejsze psucie się żywności, a co za tym idzie mniejsza ilość produktów ląduje w koszu. Ponadto gwarantuje zachowanie odpowiedniej wartości odżywczej przez produkty spożywcze oraz ogranicza rozwój niebezpiecznych dla naszego zdrowia bakterii.
Żywność może psuć się pod względem:
- mikrobiologicznym, kiedy produkty zostają zainfekowane patogennymi bakteriami, pleśnią czy drożdżami.
- chemicznym, kiedy to w produkcie zachodzą niekorzystne reakcje np. jęczenie masła
- fizycznym, kiedy to zmienia się struktura produktu. Najczęściej są one związane z utratą wody.
Jak przechowywać żywność aby zachowała jak najdłużej świeżość?
#1 Rób rozsądne zakupy
Wiem, pytanie brzmi jak przechowywać żywność, a nie ją kupować. Jednak aspekt zakupów jest tutaj tak naprawdę najważniejszy. To on gwarantuje jak długo zakupione przez nas produkty będą świeże.
W trakcie zakupów koniecznie:
- czytaj etykiety produktów. Nie kupuj produktów, które zbliżają się do daty przydatności do spożycia oraz po terminie.
- sprawdzaj stan opakowania produktów. Nie kupuj produktów, których opakowanie jest uszkodzone.
- sprawdzaj stan warzyw i owoców. Wybieraj te nie uszkodzone, bez śladów zepsucia.
- Nie kupuj nadmiernej ilości produktów żywnościowych. Lepiej bowiem zaopatrzyć się w produkty na bieżąco niż żeby miały się zepsuć.
#2 Właściwie przechowuj żywność w domu
Utrzymuj kuchnie i spiżarkę w czystości. Produkty spożywcze przechowuj zgodnie z zaleceniami producenta, które znajdziesz na etykiecie produktu. Żywność przechowuj w suchych, ciemnych i chłodnych szafkach z dala od kuchenki czy piekarnika. Nie przechowuj żywności pod zlewozmywakiem, ani w bezpośrednim kontakcie z środkami czystości. Do przechowywania wykorzystuj szczelnie zamknięte pojemniki, które będą chroniły produkt przed wilgocią, szkodnikami i owadami.
Niektóre produkty spożywcze wymagają przechowywania w lodówce, a niektóre wręcz przeciwnie. Jak prawidłowo powinno się przechowywać żywność w lodówce pisałam tutaj.
Poza lodówką powinny być przechowywane produkty suche- pieczywo, ryże, kasze, płatki, słodycze, oleje rafinowane, produkty puszkowane oraz niektóre warzywa i owoce m.in. pomidory, kiwi, brzoskwinie i nektarynki. Niższa temperatura pozbawia je smaku. Tak samo owoce nie dojrzałe w chłodniejszej temperaturze nie dojrzeją prawidłowo, a banany mogą zmienić barwę na czarną.
Niektóre owoce jak banany, jabłka, brzoskwinie w trakcie dojrzewania wytwarzają specyficzny gaz- etylen. Znowu niektóre rodzaje warzyw i owoców mogą być na etylen wrażliwe i w jego towarzystwie będą szybciej się psuć np. sałata, ogórki, kapusta, pietruszka, ziemniak, marchew. W niektórych przypadkach jest to bardzo pożądane. Bowiem owoce, tj. kiwi czy awokado bardzo często sprzedawane są jako niedojrzałe. Przechowywanie ich w obecności chociażby bananów znacznie przyspieszy ten proces.Warzywa i owoce które praktycznie nie wydzielają etylenu i nie są na niego wrażliwe to ananas, winogrona, owoce jagodowe, papryka, karczoch.
Jak wydłużyć świeżość bardzo nietrwałych warzyw i owoców?
- Delikatne rodzaje sałat, tj. sałata masłowa, rukola, szpinak przechowuj w zamkniętej suszarce, wypełnionej na dnie zimną wodą ( woda nie można dotykać liści sałaty). Suszarkę trzymaj na samym dole lodówki. Takie przechowywanie pozwala na utrzymanie świeżości przez sałatę nawet do 2 tygodni.
- Łodygi natki pietruszki, kopru, szczypiorku owiń zwilżonym papierem ręcznikowym, po czym całe zioła umieść w woreczku strunowym napełnionym powietrzem lub szczelnym pojemniku.
- Rzodkiewkę pozbaw liści, umyj i umieść w szczelnie zamkniętym słoiku napełnionym zimną wodą. Wodę wymieniaj co 1-2 dni.
- Awokado– Jeżeli do posiłku zużyłeś tylko pół awokado. Kolejną połówkę skrop sokiem z cytryny i zostaw pestkę. Przechowuj w lodówce. Spożyj najlepiej następnego dnia. Jeżeli kupiłeś niedojrzałe awokado przechowuj je w pobliżu jabłek czy bananów
- Warzywa korzeniowe najlepiej przechowuj w chłodnej piwnicy w pojemnikach wypełnionych piaskiem. Jeżeli nie masz takiej możliwości przechowuj je w najniższej szufladzie lodówki wyłożonej papierem ręcznikowym. Jeżeli warzywa stracą jędrność- umieść je w misce z zimną wodą i wstaw do lodówki, a do godziny powinny ją odzyskać
#3 W swojej kuchni stosuj zasadę FIFO ( First-in, first out)
Zasada FIFO ( First in First out) polega na wykorzystywaniu w pierwszej kolejności produktów najstarszych. Zawsze wykorzystuj produkt o krótszym okresie przydatności do spożycia i ten, który kupiłeś wcześniej. Dzięki temu nie marnujesz żywności, a z portfela nie ucieka tak dużo pieniędzy 🙂
Bibliografia:
Beumer R.R. et al., Storge of food- fact sheet, Netherlands Nutrition Centre 2016
FSIS-USDA, Kitchen Companion, February 2008.
Turner C., Storing Food Safetly, NM State Univeristy 2011, Guide E-118, 1-12
Wójciak D., Prosto, pysznie, do pudełka, Bielsko-Biała 2018