zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Cynk niezbędny w każdej diecie!

Cynk niezbędny w każdej diecie!

Cynk to wspaniały mikroelement, mający wielkie znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Stoi bowiem na straży wielu istotnych procesów codziennie zachodzących wewnątrz naszego ciała, zaczynając od układu kostnego, kończąc na układzie nerwowym.

Nieoceniona rola cynku polega na tym, że:

  • wchodzi w skład kości, mięśni, skóry i włosów,
  • bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i kwasów nukleinowych ( DNA)
  • jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania narządów płciowych, wpływając na naszą płodność.
  • bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych,
  • leczy rany i oparzenia,
  • warunkuje odpowiednie odczuwanie smaku i zapachu,
  • bierze udział w wydzielaniu insuliny i glutationu przez trzustkę, które odpowiedzialne są za regulację stężenia glukozy we krwi,
  • wzmaga wydzielanie tyroksyny (hormonu tarczycy), odpowiedzialnego za m.in. poprawę procesu metabolizmu.
  • jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju układu nerwowego.

Gdzie znajdziemy cynk?

Mięso, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe, nasiona dyni i słonecznika, orzechy, jaja, nasiona roślin strączkowych.

Z pożywienia wchłania się on tylko w 20-40 %, z tym, że lepiej wchłania się w obecności białka zwierzęcego. Wykorzystanie cynku utrudnia zawarty w produktach roślinnych kwas szczawiowy i fitynowy oraz miedź.

Niedobór cynku objawia się:

  • brakiem apetytu,
  • zahamowaniem wzrostu,
  • zmianami skórnymi,
  • łysieniem,
  • spadkiem odporności,
  • upośledzeniem gojenia się ran,
  • opóźnionym rozwojem płciowym i zanikiem jąder u dzieci,
  • zmianami neuropsychiatrycznymi, w tym zaburzeniami poczucia smaku.

U zdrowego człowieka niedobór tego pierwiastka występuje stosunkowo rzadko. Niedostateczna ilość cynku w organizmie występuje w zaburzeniach wchłaniania, chorobach wątroby, nerek oraz u alkoholików.

 

UWAGA! Nadmiar cynku jest również niebezpieczny! W nadmiarze bowiem jest on silną i szybko działającą trucizną. Przyczynia się do zahamowania wzrostu i różnicowania się komórek nerwowych, co prowadzi do ich śmierci.

Cynk ważny w diecie kobiet ciężarnych!

Zapotrzebowanie na cynk w zasie ciąży wzrasta o około 40 %. Prawidłowe spożycie cynku w okresie ciąży zapobiega niskiej masie urodzeniowej dziecka oraz porodowi przedwczesnemu. Jego niedobór może prowadzić do poronień, porodu przedwczesnego, odklejenia łożyska, krwotoku w trakcie porodu, nieefektywnych skurczów podczas porodu oraz powstania wad rozwojowych i zmniejszoną odpornością noworodka.

Bibliografia:

  1. Bańkowski E., Biochemia. Podręcznik dla studentów uczelni medycznych, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2009, 409
  2. Ciborowska H, Rudnicka A, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, W-wa 2010, 34-39, 205
  3. Gapys B.,Raszeja-Specht A., Bielarczyk H., Rola cynku w procesach fizjologicznych i patologicznych organizmu, Journal of Laboratory Diagnostics Diagn Lab 2014; 50(1): 45-52
  4. Szostak-Węgierek D.,Cichocka A., Żywienie kobiet w ciąży, PZWL, W-wa 2015, 37-38

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *