zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Pasta z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku

Uważasz, ze kanapki to nuda…? W końcu ile można- kanapka z szynką, pasztetem lub serem. Uwaga, bo właśnie odczarowuje ten mit!!! Kanapki to może być niezwykle zdrowy, różnorodny i bardzo odżywczy posiłek. Aby tak było, warto do dobrej jakości pieczywa przygotować różnego rodzaju pasty. Jedną z nich może być pasta z zielonego groszku 🙂

Pasta z zielonego groszku nada, nie tylko oryginalnego smaku, ale przede wszystkim wzbogaci codzienne menu w cenny magnez, kwas foliowy, cynk i żelazo. Stanowi idealny element diety wegańskiej lub wegetariańskiej, o niskim indeksie glikemicznym, czy diecie przeciwzapalnej.

Pasta z zielonego groszku to przepis niezwykle banalny i prosty w przygotowaniu.

Ale przekonaj się sam 🙂

Przepis na pastę z zielonego groszku

wegańska pasta z zielonego groszku

Składniki:

  • pół puszki zielonego groszku
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

  • Zielony groszek odsączyć z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą.
  • Ząbek czosnku obrać.
  • Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładką masę. Jeżeli pasta będzie miała zbyt zbitą konsystencje dodaj trochę wody.

Propozycja podania: z dobrej jakości pieczywem lub warzywami.

Porcja dla 2 osób.

Wartość odżywcza w porcji (ok. 100 g):

Wartość energetyczna: 269,1 kcal

Białko: 8,7 g

Tłuszcz: 19,9 g

Węglowodany ogółem: 16,3 g

Błonnik: 5,0 g

Indeks glikemiczny 29

Ładunek glikemiczny 1

 

SMACZNEGO!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *