Uważasz, ze kanapki to nuda…? W końcu ile można- kanapka z szynką, pasztetem lub serem. Uwaga, bo właśnie odczarowuje ten mit!!! Kanapki to może być niezwykle zdrowy, różnorodny i bardzo odżywczy posiłek. Aby tak było, warto do dobrej jakości pieczywa przygotować różnego rodzaju pasty. Jedną z nich może być pasta z zielonego groszku 🙂
Pasta z zielonego groszku nada, nie tylko oryginalnego smaku, ale przede wszystkim wzbogaci codzienne menu w cenny magnez, kwas foliowy, cynk i żelazo. Stanowi idealny element diety wegańskiej lub wegetariańskiej, o niskim indeksie glikemicznym, czy diecie przeciwzapalnej.
Pasta z zielonego groszku to przepis niezwykle banalny i prosty w przygotowaniu.
Ale przekonaj się sam 🙂
Przepis na pastę z zielonego groszku
Składniki:
- pół puszki zielonego groszku
- ząbek czosnku
- 3 łyżki nasion słonecznika
- pieprz, sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Zielony groszek odsączyć z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą.
- Ząbek czosnku obrać.
- Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładką masę. Jeżeli pasta będzie miała zbyt zbitą konsystencje dodaj trochę wody.
Propozycja podania: z dobrej jakości pieczywem lub warzywami.
Porcja dla 2 osób.
Wartość odżywcza w porcji (ok. 100 g):
Wartość energetyczna: 269,1 kcal
Białko: 8,7 g
Tłuszcz: 19,9 g
Węglowodany ogółem: 16,3 g
Błonnik: 5,0 g
Ładunek glikemiczny 1
SMACZNEGO!