Jesienne gofry marchewkowe z musem jabłkowo-gruszkowym

Jesienne gofry marchewkowe z musem jabłkowo-gruszkowym

Jako dietetyk dużo mówię o dawaniu dobrego przykładu dzieciom. Nie jest to tylko teoria. W mojej kuchni Kubuś i ja jemy to samo! Wtedy mu najbardziej smakuje 🙂 Dlatego też, coraz częściej goszczą u nas śniadania w formie omletów, placuszków czy właśnie gofrów. Czuje się jakbym sama wróciła do czasów dzieciństwa. Z tym, że trochę zmodyfikowanych. Zamiast gofrów z białej mąki, dżemów z dodatkiem białego cukru czy kupowanych past orzechowych rządzą u nas suszone i świeże owoce, warzywa oraz pełnoziarniste mąki. Czy jest mniej smacznie? W ogóle!

Często słyszę, że zdrowa dieta jest droga. Są to również brednie! Nie musi dużo kosztować, jeżeli tylko do komponowania posiłków wykorzystasz sezonowe produkty. Tak jest też w tym wypadku- marchew, jabłko gruszka to wspaniałe smaki kolorowej jesieni!

Marchew w gofrach nie jest w ogóle zauważalna, a nadaje im oryginalnego smaku. Dzięki niej gofry są bogate w beta karoten, który dla dzieci jest szczególnie istotny. W organizmie przekształcany jest bowiem do witaminy A, która bierze udział w tworzeniu nowych komórek wpływając na wzrost młodego organizmu. Poza tym wzmacnia odporność, warunkuje prawidłowy wzrok oraz zdrowy stan skóry, włosów i paznokci.

Gofry to również dobre źródło witamin z grupy B, które są niezbędne dla właściwego rozwoju układu nerwowego dzieci. Wpływają korzystnie na ich zdolności do uczenia się oraz wspomagają koncentrację!

Co jeszcze znajdziesz w tym posiłku? Błonnik, potas, magnez, fosfor, wapń, cynk, witaminy- E i C. W skrócie odpowiedni posiłek na dobre rozpoczęcie dnia 🙂

Gofry marchewkowe z musem jabłkowo-gruszkowym

Gofry marchewkowe

Gofry marchewkowe

Składniki:

  • 1,5 sztuki/75 g marchewki
  • 1 jajo kurze ( klasa M)
  • 150 g mleka krowiego lub roślinnego ( u mnie sojowe)
  • 25 g oleju rzepakowego
  • 150 g mąki owsianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Przenieść do miski.
  • Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  • Porcję ciasta umieścić w nagrzanej gofrownicy i piec kilka minut.

Mus jabłkowo-gruszkowy

Składniki:

  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia gruszka
  • garść suszonych daktyli
  • 2 łyżeczki nasion siemienia lnianego
  • woda
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru

Wykonanie:

  • Owoce umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę.
  • Daktyle pokroić w drobną kostkę.
  • Pokrojone owoce umieścić w małym rondlu. Podlać wodą, przyprawić do smaku i dusić kilka minut, aż do zmięknięcia owoców.
  • Dodać nasiona siemienia lnianego i gotować jeszcze około 2 minuty cały czas mieszając ( płyn wokół owoców powinien zgęstnieć).
  • Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
  • Podawać na gofrach.

Porcja dla 3 osób

Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 414,2 kcal
Białko: 13,6 g
Tłuszcz: 18,6 g
Węglowodany: 49,0 g
Błonnik: 5,5 g


Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Awokado to owoc powszechnie dostępny w dużych hipermarketach, jak również małych osiedlowych warzywniakach. Początkowo trudno było mi się do niego przekonać, ze względu na ( według mnie ) mdły smak i zapach. Gdy zaczęłam poszerzać wiedzę na jego temat, wiedziałam, że muszę go polubić. I […]