Jako dietetyk dużo mówię o dawaniu dobrego przykładu dzieciom. Nie jest to tylko teoria. W mojej kuchni Kubuś i ja jemy to samo! Wtedy mu najbardziej smakuje 🙂 Dlatego też, coraz częściej goszczą u nas śniadania w formie omletów, placuszków czy właśnie gofrów. Czuje się jakbym sama wróciła do czasów dzieciństwa. Z tym, że trochę zmodyfikowanych. Zamiast gofrów z białej mąki, dżemów z dodatkiem białego cukru czy kupowanych past orzechowych rządzą u nas suszone i świeże owoce, warzywa oraz pełnoziarniste mąki. Czy jest mniej smacznie? W ogóle!
Często słyszę, że zdrowa dieta jest droga. Są to również brednie! Nie musi dużo kosztować, jeżeli tylko do komponowania posiłków wykorzystasz sezonowe produkty. Tak jest też w tym wypadku- marchew, jabłko gruszka to wspaniałe smaki kolorowej jesieni!
Marchew w gofrach nie jest w ogóle zauważalna, a nadaje im oryginalnego smaku. Dzięki niej gofry są bogate w beta karoten, który dla dzieci jest szczególnie istotny. W organizmie przekształcany jest bowiem do witaminy A, która bierze udział w tworzeniu nowych komórek wpływając na wzrost młodego organizmu. Poza tym wzmacnia odporność, warunkuje prawidłowy wzrok oraz zdrowy stan skóry, włosów i paznokci.
Gofry to również dobre źródło witamin z grupy B, które są niezbędne dla właściwego rozwoju układu nerwowego dzieci. Wpływają korzystnie na ich zdolności do uczenia się oraz wspomagają koncentrację!
Co jeszcze znajdziesz w tym posiłku? Błonnik, potas, magnez, fosfor, wapń, cynk, witaminy- E i C. W skrócie odpowiedni posiłek na dobre rozpoczęcie dnia 🙂
Gofry marchewkowe z musem jabłkowo-gruszkowym
Gofry marchewkowe
Składniki:
- 1,5 sztuki/75 g marchewki
- 1 jajo kurze ( klasa M)
- 150 g mleka krowiego lub roślinnego ( u mnie sojowe)
- 25 g oleju rzepakowego
- 150 g mąki owsianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie:
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Przenieść do miski.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Porcję ciasta umieścić w nagrzanej gofrownicy i piec kilka minut.
Mus jabłkowo-gruszkowy
Składniki:
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia gruszka
- garść suszonych daktyli
- 2 łyżeczki nasion siemienia lnianego
- woda
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
Wykonanie:
- Owoce umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę.
- Daktyle pokroić w drobną kostkę.
- Pokrojone owoce umieścić w małym rondlu. Podlać wodą, przyprawić do smaku i dusić kilka minut, aż do zmięknięcia owoców.
- Dodać nasiona siemienia lnianego i gotować jeszcze około 2 minuty cały czas mieszając ( płyn wokół owoców powinien zgęstnieć).
- Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
- Podawać na gofrach.
Porcja dla 3 osób
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 414,2 kcal
Białko: 13,6 g
Tłuszcz: 18,6 g
Węglowodany: 49,0 g
Błonnik: 5,5 g