Okres ciąży to wspaniały, błogosławiony czas, kiedy w ciele kobiety rośnie drugie życie <3 Jednak jest to też czas ogromnych zmian hormonalnych, anatomicznych i krążeniowo-oddechowych. Wszystko to niesie za sobą wiele przykrych dolegliwości, tj. zaparcia, nudności, obrzęki, żylaki, nawracające infekcje pochwy, bóle pleców, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca itp. Dziś skupie się na zaparciach:)
Zaparcia w ciąży są bardzo często wstępującą dolegliwością. Problem ten dotyczy około 16-39% ciężarnych. Zaparcia są zaburzeniem działania układu pokarmowego, które objawia się zmniejszoną częstotliwością wypróżnień (mniej niż 3 na tydzień), wysiłkiem w trakcie wizyty w toalecie, uczuciem niepełnego wypróżnienia oraz oddawaniem twardego, zbitego stolca. Każda kobieta cierpiąca na zaparcia wie, że zaburzenie to znacznie obniża jakość życia oraz bardzo często prowadzi do rozwoju hemoroidów.
Dlaczego zaparcia tak często występują w ciąży? Przyczyn jest kilka… Jedną z nich jest powiększająca się macica, która uciska na żołądek i jelita znacznie zmniejszając perystaltykę przewodu pokarmowego. Za zaparcia w ciąży osądza się także podwyższone stężenie progesteronu oraz przyjmowanie suplementów żelaza i siarczanu magnezu. Nie można zapominać o tym, ze duże znaczenie ma także codzienny styl życia kobiety w ciąży, w tym dieta, nawodnienie oraz aktywność fizyczna.
Zaparcia w ciąży jak sobie z nimi radzić?
Tak samo jak u osób zdrowych zaparcia leczy się niefarmakologicznie i farmakologicznie. Oczywiście leczeniem pierwszego rzutu jest to pierwsze- niefarmakologiczne, które polega na zmianie stylu życia. Co zatem należy wdrożyć, aby przeciwdziałać zaparciom i stymulować regularne wypróżnienia?
Zadbaj o spożycie odpowiedniej ilości błonnika!
Przyczyną zaparć może być zbyt niskie spożycie błonnika pokarmowego, czyli w skrócie nietrawionego przez nas “cukru”. Znajduje się on w produktach roślinnych. Wzmaga perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziała zaparciom. W codziennej diecie powinno się spożywać min. 25 g błonnika. Czy tyle jesz? Jeżeli twoja dieta opiera się na mięsie, nabiale, przetworzonych produktach zbożowych, jak biały chleb, pszenne bułki, a jest uboga w owoce i warzywa to na pewno tego błonnika jest za mało!
Aby zadbać o prawidłową ilość błonnika w diecie należy codziennie spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie oraz pełnoziarniste przetwory zbożowe- pełnoziarniste pieczywo, grube kasze!
Ale wysokie spożycie błonnika bez picia wody nic nam nie da…. Dlatego….
Pij pij i jeszcze raz pij!
Zapotrzebowanie na wodę u kobiety ciężarnej znacznie wzrasta. Nie bez powodu. Po pierwsze woda jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania komórki jajowej. Po drugie u kobiety w ciąży znacznie wzrasta objętość krążącej krwi, zwiększa się masa narządów oraz następuje szybki rozwój tkanek płodu. Dodatkowo płyn owodniowy, którego ilość znacznie zwiększa się w czasie ciąży składa się aż w 98-99% z wody.
Kobieta w ciąży powinna pić od 2-2,5 l wody dziennie. Ilość ta zależy od masy ciała, zawartości tkanki tłuszczowej, codziennej diety, temperatury otoczenia oraz aktywności fizycznej.
Uwierz mi, że picie odpowiedniej ilości wody eliminuje przykre dolegliwości, tj. nudności, wymioty czy właśnie zaparcia.
Bądź aktywna każdego dnia!
Zaparcia są ściśle związane z brakiem ruchu. Codzienny ruch pobudza perystaltykę jelit, skracając czas pasażu jelitowego.
Aktywność fizyczna powinna być dostosowana indywidualnie do możliwości ciężarnej. UWAGA! Aktywność fizyczna jest jak najbardziej polecana, ale w przypadku ciąży nie powikłanej, przebiegającej prawidłowo! Zawsze przed wprowadzeniem aktywności warto skonsultować się z ginekologiem.
Zalecane są wszystkie, bezpieczne formy aktywności, które nie grożą ryzykiem upadku. Rekomendowaną aktywnością jest spacer- 30 min dziennie, pływanie, jazda na rowerze stacjonarnym oraz joga.
Bibliografia:
Fuerst N.
Adamczewska K., Znaczenie aktywności fizycznej i zalecane formy ćwiczeń ruchowych u kobiet w ciąży, Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie. Kultura Fizyczna, 2017, 16 (3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3217736/
https://journals.viamedica.pl/varia_medica/article/view/59971/45339