Co powiesz na prosty przepis na ciastka owsiane bez cukru? Nie martw się mimo braku cukru, ciastka są słodkie. Słodycz nadają im banany oraz suszone daktyle… a więc to trochę kłamstwo, że nie zawierają cukru?;d I tak i nie, nie zawierają cukru dodanego, który jest niekorzystny dla zdrowia. Zawiera za to cukier, który naturalnie występuje w żywności 🙂
Ciasta owsiane bez cukru są bardzo dobrym źródłem błonnika, w większości rozpuszczalnego w wodzie. Błonnik jest bardzo cennym składnikiem codziennej diety. Bowiem wzmaga perystaltykę jelit, usprawnia procesy wypróżniania, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, odżywia bakterie, które żyją w przewodzie pokarmowym.
Znowu bakterie zamieszkujące jelita człowieka:
- wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają komórki ścian jelita, uszczelniając je;
- wspierają procesy trawienne oraz wchłanianie składników odżywczych do krwi;
- wspierają odporność organizmu;
- pozytywnie wpływają na nastrój!
Przepis na ciastka owsiane bez cukru jest idealny nie tylko dla dorosłych, ale świetnie sprawdzi się również u dzieci🙂
Łap przepis na ciastka owsiane bez cukru!
Ciastka owsiane bez cukru
Ingredients
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- Szczypta soli
- 150 g płatków owsianych
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 banany
- 100 g daktyli namoczonych w wodzie
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Directions
- Step 1 Jaja zmiksuj z masłem i bananami.
- Step 2 Dodaj odsączone z wody daktyle. Zblenduj.
- Step 3 Dodaj pozostałe składniki i miksuj aż do połączenia się składników.
- Step 4 Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Step 5 Masę wykładaj łyżką na papier do pieczenia
- Step 6 Wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 min. Odstaw do ostygnięcia.
Ciastka owsiane bez cukru- wartość odżywcza
Z podanej proporcji wychodzi 12 ciastek/6 porcji.
Wartość odżywcza w porcji ( 2 ciastka/125 g):
Wartość energetyczna: 334,3 kcal
Białko: 22,1 g
Tłuszcz: 20,5 g
Węglowodany ogółem: 105,0 g
Błonnik: 12,1 g
Indeks glikemiczny: 48.
SMACZNEGO!