W te święta chce się z wami podzielić kolejnym już przepisem na świąteczne pierniki. Tym razem są to bezglutenowe pierniki bez cukru i jajek. Nie znajdziesz w nich również nabiału. Nie jest to przypadkowe. Niestety pod koniec roku okazało się, że moja córka nie toleruje niektórych produktów, w tym moich ukochanych jajek. Nie może jeść też nabiału, cukru, ani pszenicy.
Choć jestem dietetykiem, na początku wcale nie było łatwo zmienić nawyki całej rodziny- co sobotnia jajecznica, kanapka z pieczywa pszennego na kolacje. Jednak z dnia na dzień było jakby prościej. Wystarczył dobry plan i jakoś poszło. Istnieje wiele zamienników cukru, mąki pszennej, nabiału czy jajek. Co lepsze są one ogólnodostępne.
Świąteczne bezglutenowe pierniki bez cukru i jajek posmakowały dzieciom. Są bardzo dobre i nie odstają od tych na mące pszennej.
Uwierz mi, dieta bez cukru, jajek, nabiału i pszenicy może być tak samo pyszna, jak ta tradycyjna !
Przepis na świąteczne bezglutenowe pierniki bez cukru i jajek
Świąteczne bezglutenowe pierniki bez cukru i jajek
Ingredients
- Szklanka mąki gryczanej lub innej bezglutenowej
- Łyżeczka kakao
- 0,5 łyżeczki kardamonu, cynamonu i imbiru
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g erytrolu
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 0,5 szklanki napoju roślinnego
Directions
- Step 1 Mokre składniki zmiksuj.
- Step 2 Suche składniki wymieszaj. Dodaj do nich mokre składniki i wyrabiaj ciasto. Ciasto zawiń w folie aluminiową i odstaw do lodówki na 15 minut.
- Step 3 Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego świąteczne kształty.
- Step 4 Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 15 minut.
- Step 5 Pierniki możesz polać polewą z gorzkiej czekolady min. 74% i oleju kokosowego, a następnie posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis na 8 porcji.
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 179, 7 kcal
Białko: 4,5 g
Tłuszcz: 11,8 g
Węglowodany ogółem: 26,3 g
Błonnik: 1,7 g