zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Surówkę z białej rzodkwi poznałam bardzo nie dawno, ale zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia. Jeśli jeszcze jej nie jadłeś/aś to koniecznie musisz jej spróbować! Poznaj bliżej białą rzodkiew.

 

Biała rzodkiew- wartość odżywcza

Biała rzodkiew charakteryzuje się niska kalorycznością- 100 g rzodkwi dostarcza zaledwie 18 kcal.  Tak niską kaloryczność zawdzięcza bardzo dużej zawartości wody. Bowiem biała rzodkiew w 94 % to właśnie woda!

Biała rzodkiew

Dodatkowo rzodkiew stanowi świetne źródło witaminy C oraz wapnia i potasu. Niestety białą rzodkwią nie powinny się objadać osoby, które cierpią na zaburzenia pracy tarczycy. W jej składzie znajdują się glukozynolany, które zaburzają prawidłowe funkcjonowanie tego narządu.

 

Przepis na surówkę z białej rzodkwi

 

Surówka z białej rzodkwi

: 2
: Łatwe

By:

Ingredients
  • 1 biała rzodkiew
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
Directions
  • Step 1 Rzodkiew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na 10 minut. Po czym odsącz nadmiar wody.
  • Step 2 Przygotuj sos. W tym celu jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawami.
  • Step 3 Startą rzodkiew wymieszaj z sosem.

 

Propozycja podania: z mięsem i kasza gryczaną.

Wartość energetyczna w porcji:

Wartość energetyczna: 124,4 kcal

Białko: 5,8 g

Tłuszcz: 8,5 g

Węglowodany ogółem: 7,7 g

Błonnik: 2,9 g

 

Bibliografia:

Czarniecka- Skubina E., Świeże najlepsze, „Przegląd Gastronomiczny” 2007, 9: 10-23.

Kunachowicz H., Nadola I., Przygoda B. et al., Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw, Warszawa 2005.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *