Surówkę z białej rzodkwi poznałam bardzo nie dawno, ale zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia. Jeśli jeszcze jej nie jadłeś/aś to koniecznie musisz jej spróbować! Poznaj bliżej białą rzodkiew.
Biała rzodkiew- wartość odżywcza
Biała rzodkiew charakteryzuje się niska kalorycznością- 100 g rzodkwi dostarcza zaledwie 18 kcal. Tak niską kaloryczność zawdzięcza bardzo dużej zawartości wody. Bowiem biała rzodkiew w 94 % to właśnie woda!
Dodatkowo rzodkiew stanowi świetne źródło witaminy C oraz wapnia i potasu. Niestety białą rzodkwią nie powinny się objadać osoby, które cierpią na zaburzenia pracy tarczycy. W jej składzie znajdują się glukozynolany, które zaburzają prawidłowe funkcjonowanie tego narządu.
Przepis na surówkę z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi
Ingredients
- 1 biała rzodkiew
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól
- Pieprz
Directions
- Step 1 Rzodkiew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na 10 minut. Po czym odsącz nadmiar wody.
- Step 2 Przygotuj sos. W tym celu jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Step 3 Startą rzodkiew wymieszaj z sosem.
Propozycja podania: z mięsem i kasza gryczaną.
Wartość energetyczna w porcji:
Wartość energetyczna: 124,4 kcal
Białko: 5,8 g
Tłuszcz: 8,5 g
Węglowodany ogółem: 7,7 g
Błonnik: 2,9 g
Bibliografia:
Czarniecka- Skubina E., Świeże najlepsze, „Przegląd Gastronomiczny” 2007, 9: 10-23.
Kunachowicz H., Nadola I., Przygoda B. et al., Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw, Warszawa 2005.