zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Wegetariańskie burgery z buraka i fasoli czerwonej

Wegetariańskie burgery z buraka i fasoli czerwonej

Codziennie zachęcam moich podopiecznych do jedzenia większej ilości warzyw. Moim celem jest, aby jedzenie warzyw było stałym nawykiem każdego z nas! Wciąż jednak obserwuje, że niestety sporo z nas ma z tym problem… Osoby będące na diecie tradycyjnej bardzo często nie zdają sobie sprawy co jedzą wegetarianie, bo jak nie mięso to co? Odpowiedź brzmi: WARZYWA! Łap przepis na wegetariańskie burgery z buraka i fasoli czerwonej. UWAGA! Nie tylko dla wegetarian 🙂

Wegetariańskie burgery z buraka i fasoli czerwonej

burgery z buraka i fasoli czerwonej

Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 1 średni pieczony burak (120 g)
  • Pół średniej cebuli (75 g)
  • Puszka fasoli czerwonej
  • Średni ząbek czosnku
  • 2 jaja kurze
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 4 łyżki koperku

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie w stosunku 1:2. Odstaw do ostygnięcia.
2. Fasolę odsącz z zalewy.
3. Buraka obierz i pokrój na mniejsze części
4. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze części.
5. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
6. Wszystkie składniki zmiksuj w naczyniu blendera i malaksera. Odstaw na kilka minut, aż zgęstnieje.
7. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
8. Formuj równe burgery (masa może się kleić, warto zwilżać dłonie pomiędzy formowaniem kolejnych kotletów).
9. Burgery układaj na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem.
10. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut. W połowie pieczenia przewróć burgery na drugą stronę.

Porcja dla 4 osób

Propozycja podania: z sałatką ze świeżych warzyw

Wartość odżywcza w porcji:

Wartość energetyczna: 272, 4 kcal

Białko: 13,1 g

Tłuszcz: 5,1 g

Węglowodany ogółem: 44,8 g

Błonnik: 5,7 g



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *