Ser halloumi poznałam stosunkowo niedawno i zakochałam się w jego łagodnym smaku. Ser halloumi pochodzi z Grecji, a wytwarzany jest z koziego mleka. Ser halloumi charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia, witaminy B12, fosforu oraz jodu. Jednakże nie należy przesadzać z jego ilością, gdyż jest także bardzo dobrym źródłem tłuszczu i cholesterolu. Dziś propozycja na wykorzystanie tego sera do przygotowania szybkiej sałatki- na lunch lub kolację. Koniecznie wypróbuj przepis na szybką i smaczną sałatkę z serem halloumi!
Sałatka z serem halloumi
Składniki:
- 4 łyżki kaszy bulgur
- mała sałata masłowa
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki miksu nasion (pestki dyni, nasiona słonecznika)
- ser halloumi
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/4 cytryny
- łyżeczka miodu
- pieprz, sól
Wykonanie:
- Kaszę bulgur ugotuj na wodzie, tak aby wchłonęła cały płyn. Odstaw do wystygnięcia.
- Ser halloumi pokrój w plastry i podsmaż na patelni grillowej.
- Przygotuj sos- oliwę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Sałatę opłucz, porwij na części i umieść w salaterce. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
Porcja dla 5 osób
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 288,7 kcal
Białko: 14,2 g
Tłuszcz: 18,1 g
Węglowodany: 17,8 g
Błonnik: 3,1 g
Bibliografia:
Spiel J. i wsp., Nutritional and consumer characteristics of Polish regional goat cheese from Warmia, Probl Hig Epidemiol 2016, 97(2), 129-133