zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Sałatka z serem halloumi

Sałatka z serem halloumi

Ser halloumi poznałam stosunkowo niedawno i zakochałam się w jego łagodnym smaku. Ser halloumi pochodzi z Grecji, a wytwarzany jest z koziego mleka. Ser halloumi charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia, witaminy B12, fosforu oraz jodu. Jednakże nie należy przesadzać z jego ilością, gdyż jest także bardzo dobrym źródłem tłuszczu i cholesterolu. Dziś propozycja na wykorzystanie tego sera do przygotowania szybkiej sałatki- na lunch lub kolację. Koniecznie wypróbuj przepis na szybką i smaczną sałatkę z serem halloumi!

Sałatka z serem halloumi

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy bulgur
  • mała sałata masłowa
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki miksu nasion (pestki dyni, nasiona słonecznika)
  • ser halloumi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/4 cytryny
  • łyżeczka miodu
  • pieprz, sól

Wykonanie: 

  • Kaszę bulgur ugotuj na wodzie, tak aby wchłonęła cały płyn. Odstaw do wystygnięcia.
  • Ser halloumi pokrój w plastry i podsmaż na patelni grillowej.
  • Przygotuj sos- oliwę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami.
  • Sałatę opłucz, porwij na części i umieść w salaterce. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

Porcja dla 5 osób

Wartość odżywcza w porcji:

Wartość energetyczna: 288,7 kcal

Białko: 14,2 g

Tłuszcz: 18,1 g

Węglowodany: 17,8 g

Błonnik: 3,1 g

Bibliografia:

Spiel J. i wsp., Nutritional and consumer characteristics of Polish regional goat cheese from Warmia, Probl Hig Epidemiol 2016, 97(2), 129-133



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *