zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Dynia to nieskazitelny smak jesieni. O jej właściwościach pisałam tutaj. Żeby się nie powtarzać zapraszam was do wcześniejszych wpisów, a dziś proponuje wam przepis na zupę krem z dyni z dodatkiem ciecierzycy. Zupa powstała bardzo spontanicznie. Pewnego dnia dostałam do ręki dynię, wiec zrobiłam szybką zupę krem z dyni. Dlaczego ciecierzyca? Ciecierzycę uwielbiam, więc zawsze jest dostępna w formie ugotowanej w lodówce czy zamrażarce 🙂 Ponadto ciecierzyca jest źródłem dobrej jakości białka.

Zupa krem z dyni- przepis

Składniki:

  • 30 g cebuli
  •  łyżeczka oleju kokosowego
  • 300 g dyni
  • 1 marchew
  • 500 ml wody
  • 100 g ciecierzycy ugotowanej
  • 100 g mleczka kokosowego z puszki
  • łyżeczka miodu/syropu klonowego
  • przyprawy: kolendra, sól, pieprz cayenne, kurkuma, imbir, cynamon,

Wykonanie:

  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dynie i marchew obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść olej kokosowy. Zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj dynię i marchew. Smaż około 5 min, co jakiś czas mieszając. Wlej wodę i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj ciecierzycę, przyprawy i mleko kokosowe. Gotuj około 2 minuty. Zdejmij z ognia. Zblenduj na gładki krem. Dodaj miodu i wymieszaj ?

Porcja dla 2 osób

Propozycja podania: z pestkami dyni, nasionami słonecznika lub grzankami.

Wartość odżywcza w porcji zupy:

Wartość energetyczna: 204,8 kcal

Białko: 5,1 g

Tłuszcz: 11,5 g

Węglowodany ogółem: 27,4 g

Błonnik: 9,5 g



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *