Dynia to nieskazitelny smak jesieni. O jej właściwościach pisałam tutaj. Żeby się nie powtarzać zapraszam was do wcześniejszych wpisów, a dziś proponuje wam przepis na zupę krem z dyni z dodatkiem ciecierzycy. Zupa powstała bardzo spontanicznie. Pewnego dnia dostałam do ręki dynię, wiec zrobiłam szybką zupę krem z dyni. Dlaczego ciecierzyca? Ciecierzycę uwielbiam, więc zawsze jest dostępna w formie ugotowanej w lodówce czy zamrażarce 🙂 Ponadto ciecierzyca jest źródłem dobrej jakości białka.
Zupa krem z dyni- przepis
Składniki:
- 30 g cebuli
- łyżeczka oleju kokosowego
- 300 g dyni
- 1 marchew
- 500 ml wody
- 100 g ciecierzycy ugotowanej
- 100 g mleczka kokosowego z puszki
- łyżeczka miodu/syropu klonowego
- przyprawy: kolendra, sól, pieprz cayenne, kurkuma, imbir, cynamon,
Wykonanie:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dynie i marchew obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść olej kokosowy. Zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj dynię i marchew. Smaż około 5 min, co jakiś czas mieszając. Wlej wodę i gotuj do miękkości warzyw. Dodaj ciecierzycę, przyprawy i mleko kokosowe. Gotuj około 2 minuty. Zdejmij z ognia. Zblenduj na gładki krem. Dodaj miodu i wymieszaj ?
Porcja dla 2 osób
Propozycja podania: z pestkami dyni, nasionami słonecznika lub grzankami.
Wartość odżywcza w porcji zupy:
Wartość energetyczna: 204,8 kcal
Białko: 5,1 g
Tłuszcz: 11,5 g
Węglowodany ogółem: 27,4 g
Błonnik: 9,5 g