Ten gulasz jest przykładem, jak pyszne są dania przyrządzone jedynie z produktów roślinnych! Szczegół tkwi w przyprawach!
Jeżeli jesz mięso, warto choć trochę go ograniczyć i dwa razy w tygodniu spożyć posiłek bez mięsa. Gorąco was do tego zachęcam!! Przepis na gulasz jest stosunkowo łatwy i szybki w przygotowaniu. W dodatku kaloryczny i bardzo sycący 😀
Wegański gulasz z fasolą i orzechami laskowymi
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 marchew
- 1 mała cebula
- puszka drobnej białej fasoli
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wody
- 160 g koncentratu pomidorowego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- łyżeczka soli himalajskiej/morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka miodu
- 1/2 pączka świeżej bazylii
- 2 garście/70 g orzechów laskowych
Wykonanie:
- Przygotuj warzywa: paprykę pokrój w słupki, marchew w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Fasolę odsącz z zalewy.
- W woku rozgrzej olej i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną cebulę.
- Dodaj pozostałe warzywa, oprócz fasoli i duś około 10 minut.
- Dodaj fasolę, przecier pomidorowy, przyprawy oraz miód. Doprowadź do wrzenia.
- Na samym końcu odstaw z ognia i dodaj pokruszone orzechy. Posyp świeżą bazylią.
Porcja dla 2 osób.
Propozycja podania: z ryżem lub kaszą.
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość kaloryczna: 515,8 kcal
Białko: 21,0 g
Tłuszcz: 26,7 g
Węglowodany ogółem: 56,3 g
Błonnik: 16,3 g