zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Wegański gulasz z fasolą i orzechami laskowymi

Wegański gulasz z fasolą i orzechami laskowymi

Ten gulasz jest przykładem, jak pyszne są dania przyrządzone jedynie z produktów roślinnych! Szczegół tkwi w przyprawach!

Jeżeli jesz mięso, warto choć trochę go ograniczyć i dwa razy w tygodniu spożyć posiłek bez mięsa. Gorąco was do tego zachęcam!! Przepis na gulasz jest stosunkowo łatwy i szybki w przygotowaniu. W dodatku kaloryczny i bardzo sycący 😀

Wegański gulasz z fasolą i orzechami laskowymi

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 marchew
  • 1 mała cebula
  • puszka drobnej białej fasoli
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • 160 g koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • łyżeczka soli himalajskiej/morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • 1/2 pączka świeżej bazylii
  • 2 garście/70 g orzechów laskowych

Wykonanie:

  • Przygotuj warzywa: paprykę pokrój w słupki, marchew w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Fasolę odsącz z zalewy.
  • W woku rozgrzej olej i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną cebulę.
  • Dodaj pozostałe warzywa, oprócz fasoli i duś około 10 minut.
  • Dodaj fasolę, przecier pomidorowy, przyprawy oraz miód. Doprowadź do wrzenia.
  • Na samym końcu odstaw z ognia i dodaj pokruszone orzechy. Posyp świeżą bazylią.

Porcja dla 2 osób.

Propozycja podania: z ryżem lub kaszą.

Wartość odżywcza w porcji:

Wartość kaloryczna: 515,8 kcal

Białko: 21,0 g

Tłuszcz: 26,7 g

Węglowodany ogółem: 56,3 g

Błonnik: 16,3 g



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *