Ryby są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, tj. DHA i EPA. Są one bardzo ważne w diecie najmłodszych. To dzięki nim układ nerwowy rozwija się prawidłowo!
Ryby nie są wdzięcznym produktem. Wielu z nas ( dorosłych) zmusza się do ich jedzenia. Trudno się dziwić, że nasze dzieci również niechętnie po nie sięgają. Ale na wszystko można mieć sposób. Domowe, pieczone paluszki rybne panierowane w płatkach owsianych i nasiona sezamu to jeden z tych sposobów. Mój synek chętnie się nimi zajada:)
Domowe paluszki rybne
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- 2 jaja klasy S
- szklanka płatków owsianych
- 6 łyżek sezamu
- Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, świeża kolendra, tymianek, słodka papryka
Wykonanie:
- Filety z dorsza pokroić na paluszki.
- W jednej misce roztrzepać jaja i wymieszać je z przyprawami. W drugiej misce wymieszać płatki z sezamem.
- Piekarnik nagrzać do 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Paluszki rybne obtaczać w jajku z przyprawami, a następnie w mieszaninie płatek i sezamu.
- Ryby w panierce układać na blasze wyłożonej papierem i piec około 30 minut. W połowie czasu paluszki warto przewrócić na drugą stronę.
Porcja dla 4 osób
Propozycja podania: z ryżem/kaszą/ziemniakami/miksem warzyw
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 397,8 kcal
Białko: 30,1 g
Tłuszcz: 20,6 g
Węglowodany: 25,2 g
Błonnik: 4,3 g