Domowe paluszki rybne

Domowe paluszki rybne

Ryby są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, tj. DHA i EPA. Są one bardzo ważne w diecie najmłodszych. To dzięki nim układ nerwowy rozwija się prawidłowo!

Ryby nie są wdzięcznym produktem. Wielu z nas ( dorosłych) zmusza się do ich jedzenia. Trudno się dziwić, że nasze dzieci również niechętnie po nie sięgają. Ale na wszystko można mieć sposób. Domowe, pieczone paluszki rybne panierowane w płatkach owsianych i nasiona sezamu to jeden z tych sposobów. Mój synek chętnie się nimi zajada:)

Domowe paluszki rybne

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 2 jaja klasy S
  • szklanka płatków owsianych
  • 6 łyżek sezamu
  • Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, świeża kolendra, tymianek, słodka papryka

Wykonanie:

  • Filety z dorsza pokroić na paluszki.
  • W jednej misce roztrzepać jaja i wymieszać je z przyprawami. W drugiej misce wymieszać płatki z sezamem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Paluszki rybne obtaczać w jajku z przyprawami, a następnie w mieszaninie płatek i sezamu.
  • Ryby w panierce układać na blasze wyłożonej papierem i piec około 30 minut. W połowie czasu paluszki warto przewrócić na drugą stronę.

Porcja dla 4 osób

Propozycja podania: z ryżem/kaszą/ziemniakami/miksem warzyw

Wartość odżywcza w porcji:

Wartość energetyczna: 397,8 kcal

Białko: 30,1 g

Tłuszcz: 20,6 g

Węglowodany: 25,2 g

Błonnik: 4,3 g


Related Posts

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Surówkę z białej rzodkwi poznałam bardzo nie dawno, ale zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia. Jeśli jeszcze jej nie jadłeś/aś to koniecznie musisz jej spróbować! Poznaj bliżej białą rzodkiew. Biała rzodkiew- wartość odżywcza Biała rzodkiew charakteryzuje się niska kalorycznością- 100 g rzodkwi dostarcza zaledwie […]

Placki z soczewicy czerwonej

Placki z soczewicy czerwonej

Inne nasiona roślin strączkowych, oprócz grochu i fasoli pojawiły się dość późno w  mojej diecie, bo dopiero na studiach. Jak to mówią- lepiej późno niż wcale. Gdy poznałam soczewicę to „zakochałam się w niej od pierwszego zjedzenia :D”. Soczewica czerwona jest smaczna i szybka w […]


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *