Kanapki nie mogą być nudne. Dlatego mimo iż nie jestem weganką, to bardzo często sięgam po pasty roślinne. Ciebie też do tego zachęcam! Warto bowiem ograniczyć produkty odzwierzęce, w tym przetworzone szynki na pyszną pastę ze strączków, która równie dobrze syci jak mięso i jest świetnym źródłem dobrej jakości białka. Łap przepis na wegańską pastę z soczewicy czerwonej i suszonych pomidorów.
Musze jeszcze zaznaczyć, że wegańska pasta z soczewicy czerwonej i suszonych pomidorów obfituje w żelazo. W 100 g pasty znajduje się aż 4,2 g żelaza. Co prawda jest to gorzej przyswajalne żelazo nie hemowe. Jeżeli jednak dodasz do pasty dodatkowe źródło witaminy C jak np. kiszony ogórek, czy papryka znacznie polepszysz jego wchłanianie. Więcej o gospodarce żelazem i anemii przeczytasz tutaj i tutaj.
Wegańska pasta z soczewicy czerwonej i suszonych pomidorów
Składniki:
▪️100 g soczewicy czerwonej
▪️90 g suszonych pomidorów
▪️30 g oliwy z suszonych pomidorów
▪️2 małe ząbki czosnku
▪️pół pączka natki pietruszki
▪️4 łyżki sezamu (opcjonalnie)
▪️pieprz, kmin rzymski
Wykonanie:
▪️soczewicę ugotuj na wodzie w stosunku 1:2 (soczewica powinna wchłonąć całą wodę). Po czym odstaw do wystygnięcia.
▪️wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładką masę.
Wartość odżywcza w 100 g pasty:
Wartość energetyczna: 389,7 kcal
Białko: 14,5 g
Tłuszcz: 25,8 g
Węglowodany ogółem: 29,3 g
Błonnik: 6,5 g