Myślisz, że mając insulinooporność czy cukrzycę nie możesz zjeść nic słodkiego? NIEPRAWDA! W zaburzeniach gospodarki cukrowej nie ma produktów zakazanych. Mogą być tylko nieprawidłowo skomponowane posiłki. Jednak nie ukrywam, tradycyjne słodycze powinny być ograniczone. Dlatego dziś proponuje Ci przepis na limonkowy sernik na zimno bez cukru, który w porcji dostarcza tylko 23 g węglowodanów. Jak pewnie wiesz, to właśnie węglowodany (cukry) najbardziej wpływają na wzrost poziomu glukozy we krwi.
Przepis na limonkowy sernik na zimno bez cukru jest prosty, szybki i pyszny 🙂 Dzięki wysokiej zawartości białka, nie zjesz go dużo, a mimo to będziesz czuł się syty przez dłuższy czas.
Osobiście lubię takie desery dlatego, że są pyszne i słodkie, a do tego dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. Limonkowy sernik na zimno dostarcza m.in. wapń, witaminy z grupy B, potas i witaminę A.
Limonkowy sernik na zimno bez cukru
Składniki:
- 0,5 szklanki mąki migdałowej lub płatków migdałowych
- 2 łyżki masła
- 0,75 szklanki erytrolu
- 400 g półtłustego twarogu
- 0,5 szklanki śmietany 12% tł.
- sok z połowy limonki
- 2 łyżeczki żelatyny
Jak zrobić?
- Erytrol zmiksuj na puch.
- Mąkę migdałową lub płatki migdałowe zmiksuj z masłem i 0,25 szklanki erytrolu. Powstałą masę wyłóż na małą okrągłą formę i wstawi do lodówki.
- Żelatynę rozpuść w 8 łyżkach gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia.
- W misce zmiksuj twaróg, śmietanę, sok z limonki oraz 0,5 szklanki erytrolu.
- Do letniej żelatyny dodaj część serowej masy i wymieszaj. Następnie dodaj do całej masy i zmiksuj.
- Masę serową wyłóż na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na noc.
Przepis na 8 porcji.
Wartość odżywcza w porcji:
- Wartość energetyczna: 166,1 kcal
- Białko: 11,9 g
- Tłuszcz: 11,8 g
- Węglowodany ogółem: 23,1 g
- Błonnik: 0,5 g
- Indeks glikemiczny 29
- Ładunek glikemiczny 1
SMACZNEGO!