Czy można zjeść słodkie pierniczki w święta mimo insulinooporności czy cukrzycy? Oczywiście, ale z umiarem oraz odpowiednio przygotowane. Łap przepis na pierniczki o niskim indeksie glikemicznym.
Pierniczki te są przygotowane na bazie mąki gryczanej, z dodatkiem mojego ulubionego słodzika– erytrolu. Są nie tylko słodkie, ale również “orzeźwiające” za sprawą właśnie erytrolu.
Ważne! To, że pierniczki są o niskim indeksie glikemicznym nie znaczy, że można się nimi objadać bez ograniczeń. Takim deserem można się poczęstować, ale z umiarem. Warto sięgać po niego po większym posiłku np. obiedzie. Z pewnością umili ten świąteczny czas 🙂
Pierniczki o niskim indeksie glikemicznym
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g erytrolu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego skyr
- 3 łyżki masła
- 2 jajka kurze
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 goździk
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Goździki zmiażdżyć w moździerzu i wymieszać z innymi przyprawami.
- Mąkę przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
- Wszystkie składniki wymieszać, urabiając ciasto.
- Ciasto rozwałkować i wycinać z nich świąteczne kształty.
- Ciastka piec ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
UWAGA! Pierniki trzeba zrobić wcześniej, przetrzymywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby zmiękły:)
Porcja dla 6 osób
Propozycja podania: udekorowane masa z sera mascarpone i słodzika (erytrol lub ksylitol)
Wartość odżywcza w porcji ciastek:
Wartość energetyczna: 275,1 kcal
Białko: 8,6 g
Tłuszcz: 13,2 g
Węglowodany ogółem: 47,9 g
Błonnik: 2, g
Indeks glikemiczny: 12
WW: 4,5