Cukrzyca typu 2 to już epidemia. Co trzecia osoba po 50- siątce zjawiająca się w moim gabinecie cierpi na tą właśnie jednostkę chorobową. Podstawową dietą w cukrzycy jest dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jak powinna wyglądać taka dieta? Poniżej przedstawiam przykładowy jadłospis w cukrzycy typu 2 na 7 dni.
Poniższy jadłospis przygotowywałam dla mojej podopiecznej, która cierpiała m.in. na cukrzycę typu 2. Była to Pani w wieku 60 lat, której codzienna dieta była bardzo monotonna i bardzo “Polska”. W jej codziennym żywieniu królowało białe pieczywo, masło, parówki, boczek, salceson, smażona wieprzowina, ziemniaki, placki ziemniaczane i bardzo mało warzyw. Dodatkowo Pani ta uwielbiała słodkie. Obok cukrzycy miała dużą otyłość (BMI= 46,5 kg/m2) oraz niedoczynność tarczycy.
Licząc się z nawykami żywieniowymi tej Pani oraz jej możliwościami finansowymi zaproponowałam jej jadłospis bardzo zbliżony do jej codziennego, jednak zmodyfikowany tak, aby posiłki miały niski IG. Dzięki temu Pani z łatwością realizowała jadłospis i widziała efekty. Przede wszystkim cukry po posiłkach znacznie się obniżyły, a ona w ciągu 2 miesięcy straciła 3 kg.
Dzieląc się z wami tym przykładowym jadłospisem chce wam pokazać, że dieta o niskim indeksie glikemicznym nie musi być skomplikowana i droga! Jest w niej także miejsce na chociażby lubiane parówki 🙂
Przykładowy jadłospis w cukrzycy typu 2
UWAGA! Pamiętaj, że jadłospis musi być dostosowany indywidualnie do Ciebie. Stworzony przeze mnie jadłospis może stanowić tylko inspirację.
Dzień 1
ŚNIADANIE: KANAPKA Z LEKKIM TWAROŻKIEM
- Chleb graham 60 g (2 kromki)
- Ser twarogowy półtłusty 150 g (3 plastry)
- Szczypiorek 16 g (2 łyżki)
- Jogurt naturalny 2% tł. 23 g (1 łyżka)
- Rzodkiewka 100 g (1 średnia porcja)
- Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
- Sałata masłowa 20 g (4 liście)
1. Ser twarogowy wymieszaj z jogurtem, oliwą, szczypiorkiem i ulubionymi przyprawami.
2. Na chleb nałóż liście sałaty i twarożek.
3. Spożyj z rzodkiewką.
II ŚNIADANIE: KANAPKA GRAHAM Z POLĘDWICĄ I WARZYWAMI
- Chleb graham 30 g (1 kromka)
- Sałata masłowa 5 g (1 liść)
- Ogórek kiszony 60 g (1 szuka)
- Polędwica z indyka 80 g (4 plastry)
1. Na kanapce umieść plaster polędwicy i sałatę. Złóż w jedną kanapkę.
2. Spożyj ogórkiem kiszonym.
OBIAD: PIECZONE UDKO Z KURCZAKA Z KASZĄ I SURÓWKĄ
UWAGA! Danie przygotuj z podwójnej porcji 🙂
- Noga (udo) kurczaka 100 g (1 szuka)
- Czosnek 1,5 g (0,5 małego ząbka)
- Sok z cytryny 1 g (0,25 łyżeczki)
- Olej rzepakowy uniwersalny 5 g (1 łyżeczka)
- Kasza jęczmienna pęczak 54 g (3 łyżki)
- Marchew 100 g (2 średnie sztuki)
- Jabłko 100 g (1 mała sztuka)
- Cytryna 30 g (0,5 małej sztuki)
- Jogurt naturalny 2% tł. 46 g (2 łyżki)
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek, papryka słodka)
1. Udka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą oraz pieprzem. Następnie posyp resztą przypraw: kurkumą, papryką, oregano
i tymiankiem, dodaj starty ząbek czosnku, sok z cytryny i oliwę. Wymieszaj nacierając dokładnie mięso z każdej strony.
2. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza.
3. Ułóż udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu skrop olejem. Wstaw do nagrzanego
piekarnika i piecz bez przykrycia przez 40 - 45 minut. W trakcie pieczenia dobrze jest 2 - 3 razy polać udka powstałymi sokami.
4. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
5. Przygotuj surówkę: Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i obierz na tarce o
grubych oczkach. Starte jabłko, marchew i jogurt wymieszaj z sokiem z połowy cytryny.
PODWIECZOREK: JABŁKO Z JOGURTEM
- Jabłko 188 g (1 średnia sztuka)
- Orzechy włoskie 10 g (2,5 sztuki)
- Jogurt naturalny, 2% tł. 23 g (1 łyżka)
- Cynamon 1 g (szczypta)
1. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
2. Wymieszaj z orzechami i jogurtem.
KOLACJA: SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM
UWAGA! Sałatkę przygotuj z podwójnej porcji:)
- Ryż biały basmati 45 g (2,5 łyżki)
- Tuńczyk w oleju 85 g (0,5 puszki)
- Papryka czerwona 75 g (0,5 średniej sztuki)
- Sałata masłowa 30 g (6 liści)
- Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
- Musztarda 5 g (0,5 łyżeczki)
- Pestki dyni 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
1. Przygotuj sos. W tym celu oliwę wymieszaj z musztardą i przyprawami.
2. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
3. Tuńczyka odcedź z zalewy.
4. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki.
5. Wszystkie składniki wymieszaj z sosem.
Dzień 2
ŚNIADANIE: JAJECZNICA NA CEBULCE
- Jaja kurze 150 g (3 sztuki kl. M)
- Olej rzepakowy uniwersalny 5 g (1 łyżeczka)
- Szczypiorek 8 g (1 łyżka)
- Chleb graham 60 g (2 kromki)
- Pomidor 170 g (1 średnia sztuka)
- Cebula 35 g (1 mała sztuka)
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia
1. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij pokrojoną cebulę. Wbij jajka i smaż do ich lekkiego ścięcia. Dodaj szczypiorek i przyprawy.
2. Spożyj z pomidorem i pieczywem.
II ŚNIADANIE: SZYBKA KANAPKA Z SERKIEM ZIARNISTYM
- Chleb graham 30 g (1 sztuka)
- Ser twarogowy ziarnisty 100 g (0,5 opakowania)
1. Chleb spożyj z serkiem ziarnistym.
OBIAD: PIECZONE UDKO Z KURCZAKA Z KASZĄ I SURÓWKĄ
Obiad powinien być już gotowy. Wystarczy odgrzać.
PODWIECZOREK: JESIENNA SAŁATKA OWOCOWA
- Mandarynki 50 g (1 średnia sztuka)
- Kiwi 162 g (2 małe sztuki)
- Orzechy włoskie 8 g (2 sztuki)
1. Owoce obierz i pokrój w kostkę. Posyp pokruszonymi orzechami.
KOLACJA: SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM
Sałatka powinna czekać gotowa w lodówce 🙂
Dzień 3
ŚNIADANIE: PARÓWKI Z KETCHUPEM
- Chleb graham 60 g (2 kromki)
- Parówki z kurczaka 100 g (2 sztuki)
- Ketchup 16 g (2 łyżeczki)
- Papryka czerwona 75 g (0,5 średniej sztuki)
- Sałata masłowa 10 g (2 liście)
1. Parówki podgrzej na wodzie. Spożyj z chlebem, sałatą, papryką i ketchupem.
II ŚNIADANIE: SZYBKA KANAPKA Z SERKIEM ZIARNISTYM
- Chleb graham 30 g (1 sztuka)
- Ser twarogowy ziarnisty 100 g (0,5 opakowania)
1. Chleb spożyj z serkiem ziarnistym.
OBIAD: KURCZAK W JOGURTOWYM SOSIE CURRY Z RYŻEM
UWAGA! Danie przygotuj z podwójnej porcji 🙂
- Czosnek 3 g (1 mały ząbek)
- Cebula 33 g (0,5 małej sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny 10 g (1 łyżka)
- Koncentrat pomidorowy 13 g (1 łyżeczka)
- Jogurt naturalny 2% tł 150 g (1 mały kubek)
- Mięso z piersi kurczaka 120 g
- Cukinia 112 g (0,5 małej sztuki)
- Natka pietruszki 3 g (1 łyżeczka)
- Ryż biały basmati 54 g (3 łyżki)
- Przyprawy: sól, kolendra, ostra papryka, curry, kmin rzymski
1. Cebule i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
2. Zeszklij na oleju. Dodaj ostrą paprykę, mieloną kolendrę,
curry, kmin rzymski i sól.
3. Duś około 3 minuty.
4. Dodaj koncentrat pomidorowy, mleko kokosowe, pokrojonego w kostkę kurczaka i pokrojoną w kostkę cukinię. Gotuj około 15
minut. Od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec dodaj
natkę pietruszki.
5. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
6. Potrawkę z kurczaka podawaj z ryżem.
PODWIECZOREK: JOGURT CZEKOLADOWY
- Jogurt naturalny 2% tł. 75 g (0,5 kubka)
- Czekolada gorzka 15 g (2,5 kostki)
- Banan 40 g (0,5 małej sztuki)
1. Czekoladę zetrzyj na tarce.
2. Banana pokrój w kostkę.
3. Wszystkie składniki wymieszaj z jogurtem.
KOLACJA: SAŁATKA Z POLĘDWICĄ I ORZECHAMI Z DODATKIEM PIECZYWA
- Polędwica z indyka 80 g (4 plastry)
- Ogórek 36 g (1 gruntowy)
- Pomidor 170 g (1 średnia sztuka)
- Sałata masłowa 40 g (8 liści)
- Czosnek 3 g (1 mały ząbek)
- Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
- Orzechy włoskie 16 g (4 sztuki)
- Chleb graham 60 g (2 kromki)
- Ocet balsamiczny 5 g (1 łyżeczka)
- Cytryna 10 g
- Ocet jabłkowy 3 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
1. Mięso wyłóż na rozgrzaną, suchą patelnię. Smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Pozostaw do wystygnięcia, po czym
pokrój w plastry.
2. Przygotuj sos. W tym celu dokładnie wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, jabłkowy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku oraz przyprawy.
3. Warzywa pokrój na mniejsze części.
4. Wszystkie składniki wymieszaj, polej sosem i posyp pokrojonymi orzechami.
5. Spożyj z pieczywem.
Dzień 4
ŚNIADANIE: CAŁOROCZNA NOCNA OWSIANKA
- Płatki owsiane 30 g (3 łyżki)
- Nasiona słonecznika 30 g (2 łyżki)
- Gruszka 65 g (1 mała sztuka)
- Jogurt naturalny 2% tł. 150 g (1 mały kubek)
- Przyprawy: cynamon
1. Płatki przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw do ostygnięcia.
2. Owoce obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
3. Wystudzone płatki wymieszaj z owocami i słonecznikiem.
4. Spożyj z jogurtem.
II ŚNIADANIE: KANAPKA Z POLĘDWICĄ I KISZONKAMI
- Chleb graham 30 g (1 sztuka)
- Sałata masłowa 5 g (1 liść)
- Ogórek kiszony 60 g (1 sztuka)
- Polędwica z indyka 40 g (2 plastry)
- Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
1. Pieczywo skrop oliwą.
2. Na kanapce umieść plaster polędwicy i sałatę.
3. Spożyj z ogórkiem kiszonym
OBIAD: KURCZAK W JOGURTOWYM SOSIE CURRY Z RYŻEM
Danie powinno być już gotowe. Wystarczy odgrzać.
PODWIECZOREK: JOGURT CZEKOLADOWY
- Jogurt naturalny 2% tł. 75 g (0,5 kubka)
- Czekolada gorzka 15 g (2,5 kostki)
- Banan 40 g (0,5 małej sztuki)
1. Czekoladę zetrzyj na tarce.
2. Banana pokrój w kostkę.
3. Wszystkie składniki wymieszaj z jogurtem.
KOLACJA: SAŁATKA Z KALAFIORA Z DODATKIEM PIECZYWA
UWAGA! Sałatkę przygotuj z podwójnej porcji 🙂
- Kalafior 150 g
- Pomidor 170 g (1 średnia sztuka)
- Jogurt naturalny 2% tł. 46 g (2 łyżki)
- koper ogrodowy 16 g (2 łyżki)
- Jaja kurze całe 100 g (2 sztuki kl. M)
- Chleb graham 60 g (2 kromki)
- Przyprawy: sól, pieprz.
1. Jaja ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w kostkę.
2. Kalafiora ugotuj na wodzie.
3. Pomidora pokrój w kostkę.
4.Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z koperkiem i przyprawami.
5. Wszystkie składniki wymieszaj z sosem.
6. Spożyj z pieczywem.
Dzień 5
ŚNIADANIE: OWSIANKA NA ZIELONO
- Płatki owsiane 30 g (3 łyżki)
- Kiwi 80 g (1 mała sztuka)
- Orzechy włoskie 25 g
- Jogurt naturalny 2% tł. 150 g (1 kubek)
- Przyprawy: cynamon
1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem. Odstaw do wchłonięcia się płynu.
2. Kiwi obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do płatków.
3. Wszystkie składniki wymieszaj razem z przyprawami.
II ŚNIADANIE: KANAPKA Z SEREM ŻÓŁTYM
- Chleb graham 30 g (1 kromka)
- Ser żółty 22,5 g (1,5 plastra)
- Rzodkiewka 100 g
- Sałata masłowa 10 g (2 liście)
1. Na chlebie ułóż sałatę i ser żółty. Spożyj z rzodkiewkami.
OBIAD: PIECZONY MINTAJ Z KASZĄ I BROKUŁAMI
- Filet z mintaja 120 g
- Koper ogrodowy 24 g (3 łyżki)
- Cytryna 60 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy uniwersalny 10 g (1 łyżka)
- Brokuły 156 g (0,5 sztuki)
- Kasza jęczmienna pęczak 54 g (3 łyżki)
- Ćwikła 75 g (3 łyżki)
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
1. Piekarnik nastaw do 180 C.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Rybę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
4. Na patelni rozgrzej olej. Rybę posól z obu stron i wrzuć na patelnię. Smaż z każdej strony około 1 minutę.
5. Wstępnie obsmażoną rybę ułóż na blaszce do pieczenia. Posyp pieprzem, ostra papryką, koprem. Obłóż dookoła plasterkami cytryny.
Zapiekaj w piekarniku 15 minut.
5. Brokuły ugotuj na parze lub wodzie.
6. Kasze ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
7. Rybę spożyj z kaszą, brokułem i ćwikłą.
PODWIECZOREK: GREJPFRUTOWA PRZEKĄSKA
- Grejpfrut 280 g (1 średni)
- Orzechy włoskie 10 g
1. Grejpfrut obierz, podziel na części. Spożyj z orzechami.
KOLACJA: SAŁATKA Z KALAFIORA Z DODATKIEM PIECZYWA
Sałatka powinna czekać gotowa w lodówce! Spożyj z pieczywem.
Dzień 6
ŚNIADANIE: PLACKI TWAROGOWE
- Ser twarogowy półtłusty 60 g (1 plaster)
- Jaja kurze 50 g (1 sztuka kl. M)
- Mąka owsiana 7,5 g (0,75 łyżki)
- Cukier 4 g (0,75 łyżeczki)
- Olej rzepakowy uniwersalny 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy: cynamon
- Pomarańcza 300 g (1 duża sztuka)
1. W misce umieść twaróg, dodaj żółtka (białka zachowaj) i rozgnieć praską lub widelcem z dodatkiem cukru.
2. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
3. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy twarogowej. Połącz z resztą składników delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
4. Porcje ciasta nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem.
Zmniejsz ogień do minimum i smaż przez ok. 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewróć na drugą stronę i
powtórz smażenie przez ok. 2 minuty.
5. Spożyj z pomarańczą.
II ŚNIADANIE: KANAPKA Z RZODKIEWKĄ
- Chleb graham 30 g ( 1 kromka)
- Oliwa z oliwek 5 g ( 1 łyżeczka)
- Sałata masłowa 5 g (1 liść)
- Rzodkiewka 100 g (1 średnia porcja)
- Polędwica z indyka 40 g (2 plastry)
1. Kromki chleba skrop oliwą.
2. Na kromki nałóż liście sałaty.
3. Spożyj z umytymi rzodkiewkami.
OBIAD: SPAGHETTI Z MIELONĄ WIEPRZOWINĄ
- Pomidory z puszki 200 g (0,5 puszki)
- Cebula 35 g (0,5 małej sztuki)
- Pieczarki 40 g (2 sztuki)
- Wieprzowina, szynka 120 g
- Koncentrat pomidorowy 26 g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy uniwersalny 5 g (1 łyżeczka)
- Makaron pełnoziarnisty 70 g
- Czosnek 3 g (0,5 średniego ząbka)
- Natka pietruszki 4 g (1 łyżka)
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, bazylia
1. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Zeszklij na oleju.
2. Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone pieczarki. Duś.
3. Dodaj mięso mielone. Przypraw do smaku.
4. Dodaj pomidory.
5. Pod koniec dodaj przecieru pomidorowego. Smaż, aż sos stanie się gęsty.
6. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente.
7. Na talerz wyłóż makaron oraz sos. Posyp natką pietruszki.
PODWIECZOREK: GRUSZKA ZE SŁONECZNIKIEM- MINI PRZEKĄSKA
- Gruszka 156 g (1 średnia sztuka)
- Słonecznik 15 g (1 łyżka)
1. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
2. Posyp ziarnami słonecznika.
KOLACJA: SAŁATKA GRECKA Z PIECZYWEM
- Ser Feta 40 g
- Pomidor 170 g (1 średnia sztuka)
- Ogórek kiszony 120 g (2 sztuki)
- Sałata masłowa 20 g
- Oliwki zielone 13 g (5 sztuk)
- Cebula 35 g (0,5 sztuki)
- Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
- Chleb graham 60 g (2 kromki)
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
1. Sałatę wypłucz i porwij na mniejsze części.
2. Ser feta pokrój w kostkę.
3. Oliwki odcedź i pokrój na połówki.
4. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce.
5. Ogórki kiszone pokrój w cienkie plasterki.
6. Pomidora umyj i pokrój w kostkę.
7. Wszystkie składniki wymieszaj, przypraw i polej oliwą z oliwek.
8. Spożyj z pieczywem.
Dzień 7
ŚNIADANIE: JAJECZNICA Z POLĘDWICĄ I PAPRYKĄ
- Jaja kurze 100 g (2 sztuki kl. M)
- Polędwica z indyka 40 g (2 plastry)
- Cebula 35 g (0,5 sztuki)
- Papryka czerwona 75 g (0,5 sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny 7,5 g (1,5 łyżeczki)
- Natka pietruszki 4 g (1 łyżka)
- Chleb graham 60 g (2 kromki)
- Przyprawy: sól, pieprz
1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę polędwicę.
2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
3. Wbij jajka i delikatnie wymieszaj.
4. Dodaj sól i pieprz.
5. Gdy jaja zaczną się ścinać, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i smaż jeszcze przez chwilę.
6. Bezpośrednio przed spożyciem posyp natką pietruszki.
7. Spożyj z pieczywem.
II ŚNIADANIE: KANAPKA Z PESTO Z BROKUŁÓW
- Chleb graham 30 g (1 kromka)
- Brokuły 40 g (0,25 sztuki)
- Ser feta 25 g
- Rzodkiewka 100 g
- Przyprawy: pieprz
1. Brokuł ugotuj i pozostaw do ostygnięcia.
2. Ostygnięty brokuł wymieszaj z serem feta i pieprzem. Zmiksuj na gładką masę.
3. Pesto spożyj z dodatkiem pieczywa i rzodkiewkami.
OBIAD: POLĘDWICZKA WIEPRZOWA DUSZONA Z JABŁKIEM
- Wieprzowina, polędwiczka 120 g
- Jabłko 100 g (1 mała sztuka)
- Cebula 35 g (0,5 małej sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny 5 g (1 łyżeczka)
- Kasza gryczana 54 g (3 łyżki)
- Sałata masłowa 30 g
- Jogurt naturalny 2% tł. 75 g (0,5 kubka)
- Sok z cytryny 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy: majeranek, pieprz, sól
1. Plastry mięsa umyj, osusz i oprósz przyprawami. Obsmaż na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę obierz, posiekaj i dodaj do mięsa.
3. Jabłko obierz, pokrój na małe kawałki, wrzuć do mięsa i cebuli. Całość zalej 1/3 szklanki wody i duś pod przykryciem około 30 minut,
aż jabłka się rozgotują.
4. Kasze ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
5. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny. Sałatę umyj, porwij na części i polej jogurtowym sosem.
PODWIECZOREK: DESER JOGURTOWO-GRUSZKOWY
- Płatki owsiane 15 g (1,5 łyżki)
- Gruszka 156 g (1 średnia sztuka)
- Jogurt naturalny 2% tł. 23 g (1 łyżka)
- Przyprawy: cynamon
1. Gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
2. Pokrojony owoc wymieszaj z jogurtem i płatkami.
KOLACJA: SAŁATKA CAPRESE Z PIECZYWEM
- Pomidor 170 g ( 1 średnia sztuka)
- Ser mozzarella 60 g (0,5 sztuki)
- Oliwki zielone marynowane 13 g (5 sztuk)
- Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
- Chleb graham 60 g (2 kromki)
- Przyprawy: bazylia
1. Pomidor i ser pokrój w plasterki. Układaj na talerzy na przemian.
2. Na wierzch posyp przekrojone na połówki oliwki.
3. Całość polej oliwą i posyp świeżą lub suszoną bazylią.
4. Spożyj z pieczywem.