Placki z soczewicy czerwonej

Placki z soczewicy czerwonej

Inne nasiona roślin strączkowych, oprócz grochu i fasoli pojawiły się dość późno w  mojej diecie, bo dopiero na studiach. Jak to mówią- lepiej późno niż wcale. Gdy poznałam soczewicę to “zakochałam się w niej od pierwszego zjedzenia :D”. Soczewica czerwona jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Dlatego bardzo często do niej zachęcam. Łap przepis na pyszne placki z soczewicy czerwonej, które są znakomitą alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych.

Placki z soczewicy czerwonej to świetne źródło dobrej jakości białka. Są doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Soczewica czerwona wzbogaca placki w m.in. żelazo, potas i wapń.

Placki z soczewicy czerwonej to posiłek odpowiedni dla wegetarian oraz osób na diecie bezglutenowej.

Placki z soczewicy czerwonej

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • Pół cebuli
  • Pół średniej cukinii
  • Ząbek czosnku
  • Garść natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Wykonanie:

  • Soczewicę opłucz i ugotuj na wodzie w proporcji 1:2. Soczewicą powinna wchłonąć całą wodę. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Cebulę, czosnek i cukinię odbierz.
  • Czosnek przeciwnik przez praskę.
  • Cebulę i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Wszystkie składniki wymieszaj i “nie dokładnie” zblenduj.
  • Placki smaż na rozgrzanym tłuszczu z tego by stron.

Porcja dla 3 osób.

Propozycja podania: placki najlepiej smakują ze śmietana lub jogurtem 🙂

Wartość odżywcza w porcji:

  • Wartość energetyczna: 484,9 kcal
  • Białko: 26,1 g
  • Tłuszcz: 14,6 g
  • Węglowodany ogółem: 66,2 g
  • Błonnik: 8,1 g


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *