Inne nasiona roślin strączkowych, oprócz grochu i fasoli pojawiły się dość późno w mojej diecie, bo dopiero na studiach. Jak to mówią- lepiej późno niż wcale. Gdy poznałam soczewicę to “zakochałam się w niej od pierwszego zjedzenia :D”. Soczewica czerwona jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Dlatego bardzo często do niej zachęcam. Łap przepis na pyszne placki z soczewicy czerwonej, które są znakomitą alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych.
Placki z soczewicy czerwonej to świetne źródło dobrej jakości białka. Są doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Soczewica czerwona wzbogaca placki w m.in. żelazo, potas i wapń.
Placki z soczewicy czerwonej to posiłek odpowiedni dla wegetarian oraz osób na diecie bezglutenowej.
Placki z soczewicy czerwonej
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- Pół cebuli
- Pół średniej cukinii
- Ząbek czosnku
- Garść natki pietruszki
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki płatków owsianych
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Wykonanie:
- Soczewicę opłucz i ugotuj na wodzie w proporcji 1:2. Soczewicą powinna wchłonąć całą wodę. Pozostaw do ostygnięcia.
- Cebulę, czosnek i cukinię odbierz.
- Czosnek przeciwnik przez praskę.
- Cebulę i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki wymieszaj i “nie dokładnie” zblenduj.
- Placki smaż na rozgrzanym tłuszczu z tego by stron.
Porcja dla 3 osób.
Propozycja podania: placki najlepiej smakują ze śmietana lub jogurtem 🙂
Wartość odżywcza w porcji:
- Wartość energetyczna: 484,9 kcal
- Białko: 26,1 g
- Tłuszcz: 14,6 g
- Węglowodany ogółem: 66,2 g
- Błonnik: 8,1 g