Eh, któż nie lubi słodkiego. Niestety w cukrzycy wszystko co słodkie należy unikać. Poniekąd dobrym pomysłem na zdrowy deser jest sernik. Proponuje Ci przygotowanie sernika na spodzie z mąki gryczanej z dodatkiem mojego ulubionego słodzika, czyli erytrolu. Łap przepis dla smaczny sernik dla diabetyka:)
Sernik dla diabetyka
Składniki:
Spód:
- 50 g masła
- 30 g kakao
- 50 g mąki gryczanej
- 1 małe jajko
- 50 g erytrolu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- szczypta soli
Ser:
- 1 kg sera sernikowego
- 2 jaja kurze
- 100 g erytrolu
- 20 g masła
- odrobina ekstraktu waniliowego
Do posypania na wierzch
- Cynamon
- Płatki migdałowe
Wykonanie:
- Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
- Okrągłą blachę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę wymieszać z kakao, słodzikiem i migdałami.
- Masło zmiksować z jajkiem. Dodać suche składniki. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do formy i piec około 15 minut.
- W tym czasie przygotować masę twarogową.
- Białko oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
- Ser zmiksować z żółtkami, słodzikiem, masłem.
- Do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
- Masę twarogową wyłożyć na upieczony spód.
- Posypać cynamonem i płatkami migdałów.
- Piec około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a le nie wyjmować sernika. Dzięki temu sernik nie opadnie:)
Porcja dla 8 osób
Wartość odżywcza w porcji (200 g):
Wartość energetyczna: 405,8 kcal
Białko: 28,2 g
Tłuszcz: 27,5 g
Węglowodany ogółem: 37,7 g
Błonnik: 1,2 g
IG: 28
WW: 37
WBT: 3,6