zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Sernik dla diabetyka

Sernik dla diabetyka

Eh, któż nie lubi słodkiego. Niestety w cukrzycy wszystko co słodkie należy unikać. Poniekąd dobrym pomysłem na zdrowy deser jest sernik. Proponuje Ci przygotowanie sernika na spodzie z mąki gryczanej z dodatkiem mojego ulubionego słodzika, czyli erytrolu. Łap przepis dla smaczny sernik dla diabetyka:)

Sernik dla diabetyka

Składniki:

Spód:

  • 50 g masła
  • 30 g kakao
  • 50 g mąki gryczanej
  • 1 małe jajko
  • 50 g erytrolu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • szczypta soli

Ser:

  • 1 kg sera sernikowego
  • 2 jaja kurze
  • 100 g erytrolu
  • 20 g masła
  • odrobina ekstraktu waniliowego

Do posypania na wierzch

  • Cynamon
  • Płatki migdałowe

Wykonanie:

  • Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
  • Okrągłą blachę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao, słodzikiem i migdałami.
  • Masło zmiksować z jajkiem. Dodać suche składniki. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto wyłożyć do formy i piec około 15 minut.
  • W tym czasie przygotować masę twarogową.
  • Białko oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Ser zmiksować z żółtkami, słodzikiem, masłem.
  • Do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
  • Masę twarogową wyłożyć na upieczony spód.
  • Posypać cynamonem i płatkami migdałów.
  • Piec około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a le nie wyjmować sernika. Dzięki temu sernik nie opadnie:)

Porcja dla 8 osób

przepis na sernik bez cukru

Wartość odżywcza w porcji (200 g):

Wartość energetyczna: 405,8 kcal

Białko: 28,2 g

Tłuszcz: 27,5 g

Węglowodany ogółem: 37,7 g

Błonnik: 1,2 g

IG: 28

WW: 37

WBT: 3,6



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *