Pamiętasz mój poprzedni post dotyczący metody BLW, gdzie polecałam książkę “Metoda żywieniowa BLW- daj dziecku wybór” autorstwa Magdaleny Jarzyna- Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik- Pogorzelskiej? Dziś chce podzielić się z tobą świetnym przepisem właśnie z tej książki.
Paluchy chlebowe- przepis
Składniki:
- 2 szklanki dowolnej mąki ( u mnie 75% owsiana, 25% żytnia pełnoziarnista);
- 2/3 szklanki ciepłej wody;
- szczypta cukru;
- 1 łyżka masła;
- 15 g świeżych drożdży;
- 1 jajko (do posmarowania przed pieczeniem);
- rozmaryn;
- suszone pomidory lub oliwki ( u mnie 4-5 sztuk suszonych pomidorów);
- sezam lub mak do posypania
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Masło roztop i przestudź.
- Mąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie, wkrusz do niego drożdże, dodaj cukier, zalej wodą i odstaw na 10-15 minut.
- Dodaj przestudzone masło, przyprawy i drobno pokrojone suszone pomidory. Wyrób ciasto i odstaw na około 20 minut, żeby podwoiło objętość. Wałkuj paluchy.
- Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruj delikatnie rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem lub makiem.
- Paluchy włóż do piekarnika i piecz około 15 minut na złoty kolor.
Wartość odżywcza w 100 g paluchów:
Wartość energetyczna: 247,1 kcal
Białko: 8,0 g
Tłuszcz: 12,1 g
Węglowodany ogółem: 27,8 g
Błonnik: 3,7 g
Paluchy chlebowe najlepiej smakują kolejnego dnia. Są idealne dla dzieci, gdyż łatwo jest je chwycić w rączki 🙂 Są świetną alternatywą dla sklepowego chleba, do którego składu nie można być nigdy w 100% pewnym.
Więcej przepisów dla twojego malucha znajdziesz w książce ” Metoda żywieniowa BLW- daj dziecku wybór”, którą możesz zakupić tutaj.