zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Paluchy chlebowe

Paluchy chlebowe

Pamiętasz mój poprzedni post dotyczący metody BLW, gdzie polecałam książkę “Metoda żywieniowa BLW- daj dziecku wybór” autorstwa Magdaleny Jarzyna- Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik- Pogorzelskiej? Dziś chce podzielić się z tobą świetnym przepisem właśnie z tej książki.

Paluchy chlebowe- przepis

Składniki:

  • 2 szklanki dowolnej mąki ( u mnie 75% owsiana, 25% żytnia pełnoziarnista);
  • 2/3 szklanki ciepłej wody;
  • szczypta cukru;
  • 1 łyżka masła;
  • 15 g świeżych drożdży;
  • 1 jajko (do posmarowania przed pieczeniem);
  • rozmaryn;
  • suszone pomidory lub oliwki ( u mnie 4-5 sztuk suszonych pomidorów);
  • sezam lub mak do posypania

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Masło roztop i przestudź.
  • Mąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie, wkrusz do niego drożdże, dodaj cukier, zalej wodą i odstaw na 10-15 minut.
  • Dodaj przestudzone masło, przyprawy i drobno pokrojone suszone pomidory. Wyrób ciasto i odstaw na około 20 minut, żeby podwoiło objętość. Wałkuj paluchy.
  • Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruj delikatnie rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem lub makiem.
  • Paluchy włóż do piekarnika i piecz około 15 minut na złoty kolor.

Wartość odżywcza w 100 g paluchów:

Wartość energetyczna: 247,1 kcal

Białko: 8,0 g

Tłuszcz: 12,1 g

Węglowodany ogółem: 27,8 g

Błonnik: 3,7 g

Paluchy chlebowe najlepiej smakują kolejnego dnia. Są idealne dla dzieci, gdyż łatwo jest je chwycić w rączki 🙂 Są świetną alternatywą dla sklepowego chleba, do którego składu nie można być nigdy w 100% pewnym.

Więcej przepisów dla twojego malucha znajdziesz w książce ” Metoda żywieniowa BLW- daj dziecku wybór”, którą możesz zakupić tutaj.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *