Omlety chyba nigdy mi się nie znudzą:) Dziś propozycja na zielony omlet ze szpinakiem, serem i pomidorem.
W skład tego śniadania wchodzi żółty ser. Nie znam osoby, która nie lubi tego typu sera. Jednak często spotykam się z jego ograniczeniami z powodu dużej zawartości tłuszczu, w dodatku nasyconego. Faktycznie jest tłusty, a w moich dietach, które układam indywidualnie dla danej osoby rzadko się zdarza. Jednakże choć rzadko i w małych ilościach staram się go proponować. W większych ilościach występuje on w diecie dzieci i młodzieży. Dlaczego? Ze względu na sporą ilość wapnia. Standardowy plaster sera żółtego zawiera aż 130 mg tego pierwiastka. Dla porównania tyle samo wapnia zawiera pół szklanki mleka krowiego 1,5% tł, 24 łyżeczki sezamu, 42 łyżki migdałów i 80 g jarmużu.
Omlet ze szpinakiem
Składniki:
- 3 jaja kurze
- garść świeżego szpinaku
- Olej do smażenia
- Pieprz, sól, kurkuma
- 3 plastry sera żółtego
- Pomidor
Wykonanie:
- Szpinak, jaja i przyprawy umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładką masę. Smaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec na wierzchu ułóż plastry sera i duś pod przykryciem, aż do rozpuszczenia się sera. Przełóż na talerz. Na wierzchu ułóż pokrojonego w plastry pomidora i złóż na pół.
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 457,8 kcal
Białko: 32,8 g
Tłuszcz: 33,4 g
Węglowodany ogółem: 8,0 g
Błonnik: 2,8 g
Bibliografia: Kunachowicz H., Nadola I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.