zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Omlety chyba nigdy mi się nie znudzą:) Dziś propozycja na zielony omlet ze szpinakiem, serem i pomidorem.

W skład tego śniadania wchodzi żółty ser. Nie znam osoby, która nie lubi tego typu sera. Jednak często spotykam się z jego ograniczeniami z powodu dużej zawartości tłuszczu, w dodatku nasyconego. Faktycznie jest tłusty, a w moich dietach, które układam indywidualnie dla danej osoby rzadko się zdarza. Jednakże choć rzadko i w małych ilościach staram się go proponować. W większych ilościach występuje on w diecie dzieci i młodzieży. Dlaczego? Ze względu na sporą ilość wapnia. Standardowy plaster sera żółtego zawiera aż 130 mg tego pierwiastka. Dla porównania tyle samo wapnia zawiera pół szklanki mleka krowiego 1,5% tł, 24 łyżeczki sezamu, 42 łyżki migdałów i 80 g jarmużu.

Omlet ze szpinakiem

Składniki:

  • 3 jaja kurze
  • garść świeżego szpinaku
  • Olej do smażenia
  • Pieprz, sól, kurkuma
  • 3 plastry sera żółtego
  • Pomidor

Wykonanie:

  • Szpinak, jaja i przyprawy umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładką masę. Smaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec na wierzchu ułóż plastry sera i duś pod przykryciem, aż do rozpuszczenia się sera. Przełóż na talerz. Na wierzchu ułóż pokrojonego w plastry pomidora i złóż na pół.

Wartość odżywcza:

Wartość energetyczna: 457,8 kcal

Białko: 32,8 g

Tłuszcz: 33,4 g

Węglowodany ogółem: 8,0 g

Błonnik: 2,8 g

Bibliografia: Kunachowicz H., Nadola I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *