Jak zrobić zdrową owsiankę?

Jak zrobić zdrową owsiankę?

Z praktyki gabinetowej często spotykam się z negatywnym podejściem do owsianek. Najczęściej owsianka kojarzona jest jako rozgotowane płatki na mleku, które ani nie wyglądają, ani nie smakują. W dodatku syci tylko na chwilę.

Tym krótkim postem chce odczarować powyższą wizję. Dla mnie owsianka to posiłek, który może mieć wiele barw, smaków i aromatów. Dzięki czemu nigdy się nie nudzi i smakuje PYSZNIE! Dodatkowo dobrze skomponowana syci na dłużej:)

Jak zrobić zdrową owsiankę?

  1. Najważniejsza jest baza. Płatki owsiane możesz ugotować na mleku krowim, napoju roślinnym lub wodzie. Jeżeli nie masz czasu na poranne gotowanie, płatki owsiane możesz zalać wieczorem wrzątkiem, a rano zjeść z dodatkiem jogurtu naturalnego.
  2. Obowiązkowym dodatkiem do owsianki są suszone bądź świeże owoce. To one nadają jej słodki smak.
  3. Aby owsianka syciła na dłużej, koniecznie dodaj do niej źródło białka i tłuszczu. Tutaj świetnie sprawdzą się orzechy, nasiona, pestki czy białko w proszku.
  4. W sezonie jesiennym zwieńczeniem każdej owsianki są rozgrzewające i przeciwzapalne przyprawy, jak cynamon, kardamon czy imbir.
  5. Aby jeszcze bardziej urozmaicić owsiankę dodaj do niej gorzką czekoladę, kakao, miód czy wiórki kokosowe.

Niby tylko owsianka, a  tyle możliwości. To właśnie jeden z tych posiłków, który nigdy mi się nie nudzi.

Moją ulubioną wersją owsianki są płatki owsiane ugotowane na napoju migdałowym z owocami jagodowymi i gorzką czekoladą 🙂

A ty masz swoją ulubioną wersję owsianki? Podziel się przepisem w  komentarzu 🙂

 

 


Related Posts

Placki z soczewicy czerwonej

Placki z soczewicy czerwonej

Inne nasiona roślin strączkowych, oprócz grochu i fasoli pojawiły się dość późno w  mojej diecie, bo dopiero na studiach. Jak to mówią- lepiej późno niż wcale. Gdy poznałam soczewicę to „zakochałam się w niej od pierwszego zjedzenia :D”. Soczewica czerwona jest smaczna i szybka w […]

Wegańska pasta z soczewicy czerwonej i suszonych pomidorów

Wegańska pasta z soczewicy czerwonej i suszonych pomidorów

Kanapki nie mogą być nudne. Dlatego mimo iż nie jestem weganką, to bardzo często sięgam po pasty roślinne. Ciebie też do tego zachęcam! Warto bowiem ograniczyć produkty odzwierzęce, w tym przetworzone szynki na pyszną pastę ze strączków, która równie dobrze syci jak mięso i jest […]