zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Wegańskie donaty z batata

Wegańskie donaty z batata

Czy uwierzysz w to, że nigdy w życiu nie miałam sklepowego czy Mc’ donalds’ owego donata w ustach? Jak to się stało? Jakoś nigdy mnie nie zachęciły mimo swoich różnokolorowych, intensywnych barw 🙂

Wegańskie donaty z bata powstały dzięki mojej siostrze! Tydzień temu napisała do mnie, że z racji tłustego czwartku mogłabym pomyśleć o przygotowaniu fit pączków. Pomyślałam czemu nie 🙂 Z pączków wyszły jednak pyszne donaty.

Nie jestem zwolenniczką, aby w tłusty czwartek jeść fit pączki.

Po pierwsze 1 czy 2 pączki na rok nie wyrządzą nam żadnej krzywdy.

Po drugie fit pączki są mniej kaloryczne niż prawdziwy pączek usmażony na smalcu, ale wciąż nie jest mało kaloryczny.

Po trzecie fit pączki nigdy nie będą smakować tak dobrze jak tradycyjny, smażony na smalcu pączek naszych mam czy babć.

Dlatego zdecydowałam, że przygotuje pączki/ donaty w wersji wege i jak zwykle tam przemycę jakieś warzywo. Jak zauważysz użyłam do ich przygotowania zwykły cukier i mąkę pszenną tortową. W małej ilości ani cukier, ani biała mąka nas nie zabije!

Jakie są wegańskie donaty z batata?

Pyszne, mięciutkie, idealne do kawy, nie tylko dla wegan 🙂

Przepis na wegańskie donaty z batata

Wegańskie donaty z batata

Składniki:

  • 3 łyżki/40 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki/40 g cukru
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • duża sztuka batata ( 400 g)
  • 1/4 szklanki/ 50 g mleka ( u mnie migdałowe)
  • 50 g mąki tortowej
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • odrobina mleka do polewy czekoladowej

Wykonanie:

  • Batata umyj, obierz, pokrój na mniejsze części i ugotuj na parze/wodzie lub upiecz. Następnie zmiksuj go przy pomocy blendera na gładkie puree.
  • W osobnej misce wymieszaj obie mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
  • Do puree z batata dodaj cukier, masło orzechowe, olej kokosowy i mleko. Miksuj na gładką masę. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być zwarte, ale wciąż kleiste.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem.
  • Z ciasta uformuj kulki ( warto obtoczyć ręce mąką). Na blasze układaj kulki ciasta, po czym je zmiażdż i wydrąż na środku niewielkiej wielkości dziurę ( ja wykorzystałam do tego celu zakrętkę od małego octu winnego). Możesz również upiec je w formie okrągłych pączków.
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut.
  • Przygotuj polewę. W tym celu czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z odrobiną mleka, aby była bardziej płynna. Polej nią upieczone donaty i pozostaw do ostygnięcia.

Z podanej proporcji wychodzi około 10 donatów.

Wartość odżywcza jednego donata:

Wartość energetyczna: 188 kcal

Białko: 4,3 g

Tłuszcz: 9,1 g

Węglowodany: 24,5 g

Błonnik: 2,7 g



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *