Przyznaje się! Jestem gofrowym potworem. Mogę je jeść zawsze i wszędzie. Uwielbiam z nimi eksperymentować. Wegańskie gofry z ciecierzycy to mój ostatni udany eksperyment. Są pyszne zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Do ich przyrządzenia użyłam gotowanej ciecierzycy ( może być też z puszki).
Gorąco zachęcam do częstszego spożywania nasion roślin strączkowych.Jeżeli nie lubisz fasoli czy grochu koniecznie wypróbuj ciecierzycę. Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Smakuje idealnie w różnych kompozycjach i jest mniej wzdymająca.
Jeżeli wciąż się wahasz przeczytaj mój ostatni post dlaczego warto jeść nasiona roślin strączkowych ( klik)! Od razu zaznaczam, że są to wegańskie gofry nie tylko dla wegan 🙂 Jestem pewna, że miłośnikom mięsa również posmakują 🙂
Wegańskie gofry z ciecierzycy na słodko
Składniki:
- 150 g ugotowanej ciecierzycy
- 300 g mąki owsianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soku z cytryny
- 50 g oleju rzepakowego
- 180 g mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
- 180 g wody
- przyprawy: sól, kardamon, cynamon
Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładką masę. Masę piec w gofrownicy.
Porcja dla 4 osób
Propozycja podania: z ulubionym dżemem lub zdrową nutellą z awokado i banana ( przepis tutaj)
Wartość odżywcza w porcji :
Wartość energetyczna: 529 kcal
Białko: 16,9 g
Tłuszcz: 20,3 g
Węglowodany ogółem: 70,3 g
Błonnik: 10,6 g
Wegańskie gofry z ciecierzycy na ostro
Składniki:
- 150 g ugotowanej ciecierzycy
- 300 g mąki owsianej
- 180 g mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
- 180 g wody
- 50 g oleju rzepakowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soku z cytryny
- 5 suszonych pomidorów
- szczypta soli
- szczypta kuminu
- łyżeczka suszonej bazylii
Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładką masę. Masę piec w gofrownicy.
Porcja dla 4 osób
Propozycja podania: świetnie smakują same, polane oliwą z oliwek lub posmarowane wegańskim majonezem czy dowolną pastą roślinną
Wartość odżywcza w porcji :
Wartość energetyczna: 647,8 kcal
Białko: 20,3 g
Tłuszcz: 26,4 g
Węglowodany ogółem: 84,8 g
Błonnik: 13,4 g