Wegańskie gofry z ciecierzycy w dwóch wersjach!

Wegańskie gofry z ciecierzycy w dwóch wersjach!

Przyznaje się! Jestem gofrowym potworem. Mogę je jeść zawsze i wszędzie. Uwielbiam z nimi eksperymentować. Wegańskie gofry z ciecierzycy to mój ostatni udany eksperyment. Są pyszne zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Do ich przyrządzenia użyłam gotowanej ciecierzycy ( może być też z puszki).

Gorąco zachęcam do częstszego spożywania nasion roślin strączkowych.Jeżeli nie lubisz fasoli czy grochu koniecznie wypróbuj ciecierzycę. Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Smakuje idealnie w różnych kompozycjach i jest mniej wzdymająca.

Jeżeli wciąż się wahasz przeczytaj mój ostatni post dlaczego warto jeść nasiona roślin strączkowych ( klik)! Od razu zaznaczam, że są to wegańskie gofry nie tylko dla wegan 🙂 Jestem pewna, że miłośnikom mięsa również posmakują 🙂

Wegańskie gofry z ciecierzycy na słodko

Składniki:

  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • 300 g mąki owsianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 180 g mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
  • 180 g wody
  • przyprawy: sól, kardamon, cynamon

Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładką masę. Masę piec w gofrownicy.

Porcja dla 4 osób

Propozycja podania: z ulubionym dżemem lub zdrową nutellą z awokado i banana ( przepis tutaj)

Wartość odżywcza w porcji :
Wartość energetyczna: 529 kcal
Białko: 16,9 g
Tłuszcz: 20,3 g
Węglowodany ogółem: 70,3 g
Błonnik: 10,6 g

Wegańskie gofry z ciecierzycy na ostro

wegańskie gofry z ciecierzycy na ostro

Składniki:

  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • 300 g mąki owsianej
  • 180 g mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
  • 180 g wody
  • 50 g oleju rzepakowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 suszonych pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta kuminu
  • łyżeczka suszonej bazylii

Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładką masę. Masę piec w gofrownicy.

Porcja dla 4 osób

Propozycja podania: świetnie smakują same, polane oliwą z oliwek lub posmarowane wegańskim majonezem czy dowolną pastą roślinną

Wartość odżywcza w porcji :
Wartość energetyczna: 647,8 kcal
Białko: 20,3 g
Tłuszcz: 26,4 g
Węglowodany ogółem: 84,8 g
Błonnik: 13,4 g

 


Related Posts

Jak gotować strączki?

Jak gotować strączki?

Strączki są wciąż rzadko obecne na Polskich talerzach! To duży błąd. Są bowiem źródłem wielu cennych składników odżywczych oraz warunkują zdrowie. O ich walorach pisałam tutaj. Powodem unikania strączków jest ich wymagająca i długa obróbka- najpierw kilka godzin moczenia, później długotrwałe gotowanie. Wyjątkiem jest soczewica- […]

Wegańskie ciasto dyniowe

Wegańskie ciasto dyniowe

Dynia jest niezaprzeczalnie królową jesieni. Nadaje się zarówno do potraw na słono, jak i na słodko. Za to chyba kocham ją najbardziej! O właściwościach dyni pisałam tutaj. Dziś propozycja jesiennego deseru w formie ciasta dyniowego z orzechami włoskimi. Uwielbiam tego typu słodkości. Dlaczego? Mimo, że są […]