Wegańskie gofry z ciecierzycy w dwóch wersjach!

Wegańskie gofry z ciecierzycy w dwóch wersjach!

Przyznaje się! Jestem gofrowym potworem. Mogę je jeść zawsze i wszędzie. Uwielbiam z nimi eksperymentować. Wegańskie gofry z ciecierzycy to mój ostatni udany eksperyment. Są pyszne zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Do ich przyrządzenia użyłam gotowanej ciecierzycy ( może być też z puszki).

Gorąco zachęcam do częstszego spożywania nasion roślin strączkowych.Jeżeli nie lubisz fasoli czy grochu koniecznie wypróbuj ciecierzycę. Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Smakuje idealnie w różnych kompozycjach i jest mniej wzdymająca.

Jeżeli wciąż się wahasz przeczytaj mój ostatni post dlaczego warto jeść nasiona roślin strączkowych ( klik)! Od razu zaznaczam, że są to wegańskie gofry nie tylko dla wegan 🙂 Jestem pewna, że miłośnikom mięsa również posmakują 🙂

Wegańskie gofry z ciecierzycy na słodko

Składniki:

  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • 300 g mąki owsianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 180 g mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
  • 180 g wody
  • przyprawy: sól, kardamon, cynamon

Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładką masę. Masę piec w gofrownicy.

Porcja dla 4 osób

Propozycja podania: z ulubionym dżemem lub zdrową nutellą z awokado i banana ( przepis tutaj)

Wartość odżywcza w porcji :
Wartość energetyczna: 529 kcal
Białko: 16,9 g
Tłuszcz: 20,3 g
Węglowodany ogółem: 70,3 g
Błonnik: 10,6 g

Wegańskie gofry z ciecierzycy na ostro

wegańskie gofry z ciecierzycy na ostro

Składniki:

  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • 300 g mąki owsianej
  • 180 g mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
  • 180 g wody
  • 50 g oleju rzepakowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 suszonych pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta kuminu
  • łyżeczka suszonej bazylii

Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładką masę. Masę piec w gofrownicy.

Porcja dla 4 osób

Propozycja podania: świetnie smakują same, polane oliwą z oliwek lub posmarowane wegańskim majonezem czy dowolną pastą roślinną

Wartość odżywcza w porcji :
Wartość energetyczna: 647,8 kcal
Białko: 20,3 g
Tłuszcz: 26,4 g
Węglowodany ogółem: 84,8 g
Błonnik: 13,4 g

 


Related Posts

Jak uniknąć anemii na diecie wegetariańskiej?

Jak uniknąć anemii na diecie wegetariańskiej?

Anemia (inaczej niedokrwistość) to schorzenie,w  którym obniżeniu ulega zdolność przenoszenia tlenu  przez krew. Przyczyną anemii może być  niedobór żelaza, kwasu foliowego bądź witaminy B12. Ze względu na odrzucenie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego wegetarianie są bardziej narażeni na anemię. Jednakże dobrze zbilansowana dieta wegetariańska, w […]

Zapiekany bakłażan

Zapiekany bakłażan

Bakłażan choć charakteryzuje się bardzo delikatnym, można nawet powiedzieć mdłym smakiem, przyrządzony we właściwy sposób może stać się „królem” dania.   Składniki:   1 bakłażan  2 łyżki oleju 2 łyżeczki przyprawy do sałatek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki   Wykonanie: Bakłażana umyć, osuszyć i […]