Wegańskie gofry z ciecierzycy w dwóch wersjach!

Wegańskie gofry z ciecierzycy w dwóch wersjach!

Przyznaje się! Jestem gofrowym potworem. Mogę je jeść zawsze i wszędzie. Uwielbiam z nimi eksperymentować. Wegańskie gofry z ciecierzycy to mój ostatni udany eksperyment. Są pyszne zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Do ich przyrządzenia użyłam gotowanej ciecierzycy ( może być też z puszki).

Gorąco zachęcam do częstszego spożywania nasion roślin strączkowych.Jeżeli nie lubisz fasoli czy grochu koniecznie wypróbuj ciecierzycę. Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Smakuje idealnie w różnych kompozycjach i jest mniej wzdymająca.

Jeżeli wciąż się wahasz przeczytaj mój ostatni post dlaczego warto jeść nasiona roślin strączkowych ( klik)! Od razu zaznaczam, że są to wegańskie gofry nie tylko dla wegan 🙂 Jestem pewna, że miłośnikom mięsa również posmakują 🙂

Wegańskie gofry z ciecierzycy na słodko

Składniki:

  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • 300 g mąki owsianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 180 g mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
  • 180 g wody
  • przyprawy: sól, kardamon, cynamon

Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładką masę. Masę piec w gofrownicy.

Porcja dla 4 osób

Propozycja podania: z ulubionym dżemem lub zdrową nutellą z awokado i banana ( przepis tutaj)

Wartość odżywcza w porcji :
Wartość energetyczna: 529 kcal
Białko: 16,9 g
Tłuszcz: 20,3 g
Węglowodany ogółem: 70,3 g
Błonnik: 10,6 g

Wegańskie gofry z ciecierzycy na ostro

wegańskie gofry z ciecierzycy na ostro

Składniki:

  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • 300 g mąki owsianej
  • 180 g mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
  • 180 g wody
  • 50 g oleju rzepakowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 suszonych pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta kuminu
  • łyżeczka suszonej bazylii

Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładką masę. Masę piec w gofrownicy.

Porcja dla 4 osób

Propozycja podania: świetnie smakują same, polane oliwą z oliwek lub posmarowane wegańskim majonezem czy dowolną pastą roślinną

Wartość odżywcza w porcji :
Wartość energetyczna: 647,8 kcal
Białko: 20,3 g
Tłuszcz: 26,4 g
Węglowodany ogółem: 84,8 g
Błonnik: 13,4 g

 


Related Posts

Placki z soczewicy czerwonej

Placki z soczewicy czerwonej

Inne nasiona roślin strączkowych, oprócz grochu i fasoli pojawiły się dość późno w  mojej diecie, bo dopiero na studiach. Jak to mówią- lepiej późno niż wcale. Gdy poznałam soczewicę to „zakochałam się w niej od pierwszego zjedzenia :D”. Soczewica czerwona jest smaczna i szybka w […]

Ciastka owsiane bez jajek i mąki

Ciastka owsiane bez jajek i mąki

Czy wiesz, że bez jajek i mąki też można wyczarować pyszne ciasteczka. Zainspirowana kuchnią wegańską, razem z synkiem przygotowaliśmy pyszne ciastka owsiane. Idealne jako słodka przekąska do kawy, czy w przypadku dzieci -do mleka bądź kakao. Płatki owsiane są skarbnicą dobra. W ich składzie znajduje […]