Wegańskie ciasto dyniowe

Wegańskie ciasto dyniowe

Dynia jest niezaprzeczalnie królową jesieni. Nadaje się zarówno do potraw na słono, jak i na słodko. Za to chyba kocham ją najbardziej! O właściwościach dyni pisałam tutaj.

Dziś propozycja jesiennego deseru w formie ciasta dyniowego z orzechami włoskimi. Uwielbiam tego typu słodkości. Dlaczego? Mimo, że są słodkie i świetnie pasują do kawy to wiem, że oprócz kalorii dostarczam organizmowi składników odżywczych m.in. białka, potasu,magnezu, wapnia, żelaza oraz witamin z grupy B, prowitamin A oraz E 🙂

Znasz pojęcie pustych kalorii? Należą do nich przede wszystkim przetworzone słodycze. Choć zaspokajają one zapotrzebowanie organizmu na energię (najczęściej, aż nad wyrost) to nie dostarczają składników odżywczych i regulatorowych ( witaminy i składniki mineralne). To właśnie te drugie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ciało ludzkie wie czego potrzebuje. Dlatego zazwyczaj jest tak, że mimo, że pochłonie dużą ilość czekoladowych cukierków będzie dalej głodne…. bo nie otrzymało składników odżywczych!

Wegańskie ciasto dyniowe

Składniki:

  • 250 g dyni
  • 250 g mąki owsianej
  • 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść migdałów
  • 2 garście suszonych daktyli
  • 50 g mleka roślinnego ( u mnie kokosowe)
  • 80 g oleju rzepakowego
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru

Wykonanie:

  1. Dynie upiecz w piekarniku do miękkości.
  2. Daktyle zalej wodą i odstaw na 20 minut.
  3. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 C.
  4. Dynię, orzechy i daktyle zmiksuj.
  5. Dodaj olej i mleko kokosowe. Dalej miksuj na gładki krem.
  6. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj, aż do połączenia się składników.
  7. Gotową masę umieść w wyścielonej papierem do pieczenia keksówki i piecz z włączonym termoobiegiem około 50-60 minut. Ciasto jest gotowe jeśli po wbiciu wykałaczki nie pozostaje na niej surowe ciasto.

Wartość odżywcza w porcji ciasta:
Wartość energetyczna: 301,5 kcal
Białko: 8,1 g
Tłuszcz: 9,9 g
Węglowodany: 47,8 g
Błonnik: 7,4 g


Related Posts

Pudding Chia z mlekiem kokosowym

Pudding Chia z mlekiem kokosowym

Przechodząc na zdrową dietę najtrudniej odrzuca się słodycze, nieprawdaż? Nic dziwnego, skoro rodzimy się z preferencją właśnie do tego smaku. Nie martw się są zdrowsze alternatywy deserów. Jednym z nich jest pudding chia z mlekiem kokosowym. Na pewno słyszałeś już o nasionach chia, ponieważ w […]

Piernik z pomidorów

Piernik z pomidorów

Piernik z  pomidorów…. czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Gdy pierwszy raz zrobiłam ten piernik, zawiozłam go do rodziców, którzy są smakoszami słodkości. Pytając się co wyczuwają, odpowiedzieli, że nie wiedzą o co mi chodzi. W końcu pienik jak piernik:) Statystyki wciąż pokazują, […]