Uwielbiam kakao, czekoladę, nutellę. Powiedzmy sobie szczerze- nie są to produkty małokaloryczne, ani zasobne w składniki odżywcze. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest ich zdrowsza wersja, czyli nutella z awokado i banana. Prosta i szybka do zrobienia już w 10 minut. Wystarczy po prostu wszystko zmiksować na gładką masę przy użyciu blendera. Idealna zarówno dla małych, jak i dużych pożeraczy nutelli:)
Domowa nutella z awokado i banana w przeciwieństwie do jej popularnego odpowiednika jest bardzo odżywcza. Za sprawą suszonych śliwek dostarcza znacznych ilości wapnia, potrzebnego do utrzymania zdrowych kości. Ponadto śliwki to dobre źródło beta- karotenu, czyli prowitaminy A. Za sprawą banana jest bogata w potas, który warunkuje m.in. właściwą kurczliwość mięśni oraz odpowiednią gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Awokado dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które działają przeciwzapalnie oraz witaminy E– naturalnego przeciwutleniacza. Oprócz tego kakao to źródło magnezu, wspierającego organizm m.in. w sytuacjach stresowych. Nic tylko się nią zajadać 🙂
Nutella z awokado i banana
Składniki:
- 1 banan
- 1 awokado
- 2 garści suszonych śliwek
- 3 łyżki kakao
- łyżka miodu
Wykonanie: Owoce umyć i obrać ze skórki. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę przy użyciu blendera.
Propozycja podania: z ulubionym pieczywem, waflami ryżowymi, naleśnikami lub omletami na słodko.
Wartość odżywcza w 100 g nutelli:
Wartość energetyczna: 192 kcal
Białko: 2,8 g
Tłuszcz: 6,1 g
Węglowodany ogółem: 33,5 g
Błonnik: 3,4