zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Szarlotka bez cukru

Szarlotka bez cukru

Jesienno- zimowa pora to idealny czas na pyszną szarlotkę, koniecznie z rozgrzewającymi, przeciwzapalnymi przyprawami! Masz insulinooporność lub cukrzycę i dobrze wiesz, że nie powinieneś jeść słodkich deserów? Nie prawda! Mając insulinooporność lub cukrzycę można jeść słodkości, ale z umiarem i w odpowiedniej formie. Proponuje Ci przygotowanie szarlotki bez cukru na mące owsianej… wchodzisz w to?

 

Szarlotka bez cukru- przepis

Składniki:

  • 300 g mąki owsianej
  • 200 g masła
  • 100 g erytrolu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Szczypta soli
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 mandarynka
  • 10 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Szczypta pieprzu

Wykonanie:

Masa jabłkowa:

  1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
  2. Z mandarynki wyciśnij sok.
  3. W głębokiej patelni rozpuść 10 g masła, dodaj jabłka, sok z mandarynki i przyprawy. Duś ok. 15 minut, aż jabłka zmiękną.

Ciasto:

  1. Masło rozpuść i odstaw do schłodzenia.
  2. Mąkę przesiej przez sitko.
  3. Mąkę wymieszaj z erytrolem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  4. Dodaj masło i wodę. Wyrabiaj ciasto.
  5. 1/3 ciasta odstaw do lodówki na 30 minut.
  6. Okrągłą formę o średnicy 24-26 cm wysmaruj olejem. Wyłóż na nią większą część ciasta. Następnie nałóż jabłka, a na koniec wyjmij z lodówki resztę ciasta, zetrzyj na tarce i posyp jabłka.
  7. Na koniec orzechy włoskie pokrój na mniejsze części i posyp nimi szarlotkę.
  8. Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 50 min.

 

Porcja dla 8 osób

Wartość odżywcza w porcji (280 g):

Wartość energetyczna: 477,1 kcal

Białko: 7,1 g

Tłuszcz: 28,6 g

Węglowodany ogółem: 62,2 g

Błonnik: 6,7 g

Indeks glikemiczny 43

Ładunek glikemiczny 9

 

Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło.

SMACZNEGO!

 

Na koniec kilka wskazówek dla insulinoopornych i osób z cukrzycą:

  • Pamiętaj, żeby słodkie przekąski spożywać z umiarem!
  • Gdy masz ochotę na słodką przekąskę zjedz ją po większym posiłku np. po obiedzie.
  • Nie kupuj słodyczy z cukrem na pierwszym miejscu lub cukrem w postaci syropu glukozowego, fruktozowo- glukozowego, fruktozowego, kukurydzianego.
  • Najlepiej przygotowuj sam słodkie przekąski np. szarlotkę bez cukru, wykorzystując do ich posłodzenia różnego rodzaju słodziki.
  • Po zjedzeniu np. takiej szarlotki zachęcam Cię do ruchu, może spacer z bliską osobą? Ruch poprawia wrażliwość komórek na insulinę, dzięki czemu cukier (glukoza) szybciej i efektywniej wchodzi do komórek, gdzie może być wykorzystana jako źródło energii!

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *