Jesienno- zimowa pora to idealny czas na pyszną szarlotkę, koniecznie z rozgrzewającymi, przeciwzapalnymi przyprawami! Masz insulinooporność lub cukrzycę i dobrze wiesz, że nie powinieneś jeść słodkich deserów? Nie prawda! Mając insulinooporność lub cukrzycę można jeść słodkości, ale z umiarem i w odpowiedniej formie. Proponuje Ci przygotowanie szarlotki bez cukru na mące owsianej… wchodzisz w to?
Szarlotka bez cukru- przepis
Składniki:
- 300 g mąki owsianej
- 200 g masła
- 100 g erytrolu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
- Szczypta soli
- 30 g orzechów włoskich
- 1,5 kg jabłek
- 1 mandarynka
- 10 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta pieprzu
Wykonanie:
Masa jabłkowa:
- Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
- Z mandarynki wyciśnij sok.
- W głębokiej patelni rozpuść 10 g masła, dodaj jabłka, sok z mandarynki i przyprawy. Duś ok. 15 minut, aż jabłka zmiękną.
Ciasto:
- Masło rozpuść i odstaw do schłodzenia.
- Mąkę przesiej przez sitko.
- Mąkę wymieszaj z erytrolem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Dodaj masło i wodę. Wyrabiaj ciasto.
- 1/3 ciasta odstaw do lodówki na 30 minut.
- Okrągłą formę o średnicy 24-26 cm wysmaruj olejem. Wyłóż na nią większą część ciasta. Następnie nałóż jabłka, a na koniec wyjmij z lodówki resztę ciasta, zetrzyj na tarce i posyp jabłka.
- Na koniec orzechy włoskie pokrój na mniejsze części i posyp nimi szarlotkę.
- Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 50 min.
Porcja dla 8 osób
Wartość odżywcza w porcji (280 g):
Wartość energetyczna: 477,1 kcal
Białko: 7,1 g
Tłuszcz: 28,6 g
Węglowodany ogółem: 62,2 g
Błonnik: 6,7 g
Ładunek glikemiczny 9
Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło.
SMACZNEGO!
Na koniec kilka wskazówek dla insulinoopornych i osób z cukrzycą:
- Pamiętaj, żeby słodkie przekąski spożywać z umiarem!
- Gdy masz ochotę na słodką przekąskę zjedz ją po większym posiłku np. po obiedzie.
- Nie kupuj słodyczy z cukrem na pierwszym miejscu lub cukrem w postaci syropu glukozowego, fruktozowo- glukozowego, fruktozowego, kukurydzianego.
- Najlepiej przygotowuj sam słodkie przekąski np. szarlotkę bez cukru, wykorzystując do ich posłodzenia różnego rodzaju słodziki.
- Po zjedzeniu np. takiej szarlotki zachęcam Cię do ruchu, może spacer z bliską osobą? Ruch poprawia wrażliwość komórek na insulinę, dzięki czemu cukier (glukoza) szybciej i efektywniej wchodzi do komórek, gdzie może być wykorzystana jako źródło energii!