zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Przepis na placki ziemniaczane dla diabetyka

Przepis na placki ziemniaczane dla diabetyka

Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Mam wrażenie, że są one takim polskim “comfort food”, czyli posiłkiem, który każdy lubi od dzieciństwa 🙂 Jedni jedzą je ze śmietaną, drudzy z ketchupem, a jeszcze inni koniecznie z wołowym gulaszem. Możliwości jest dużo! Jednak, co z osobami, które cierpią na cukrzycę? Przecież wiadomo, że ziemniaki mają wysoki indeks glikemczny, a same placki ziemniaczane to posiłek bogaty w węglowodany! Dlatego przygotowałam przepis na placki ziemniaczane dla diabetyka i oczywiście nie tylko 🙂

Przepis na placki ziemniaczane dla diabetyka i nie tylko 🙂

 

Składniki:

  • 180 g/2 średnie ziemniaki
  • 70 g/ 1 mała sztuka cebuli
  • 100 g/10 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 4 jaja kurze
  • 80 g/ 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 30 g/ 2 plastry sera żółtego
  • 10 g/ łyżka oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki do posypania
  • Przyprawy: sól, pieprz

 

Wykonanie:

  • Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  • Cebulę obrać i zetrzeć na tarce.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce.
  • Jajka wbić do miski. Roztrzepać widelcem i wymieszać z przyprawami, jogurtem, serem i mąką.
  • Do masy jajecznej dodać warzywa i dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Placki ziemniaczane smażyć z obu stron do zarumienienia.
  • Na talerzu placki posypać natką pietruszki.

 

Przepis na 2 porcje.

Wartość odżywcza w porcji:

  • Wartość kaloryczna: 541,1 kcal
  • Białko: 33,5 g
  • Tłuszcz: 23,9 g
  • Węglowodany ogółem: 50,4 g
  • Błonnik: 7,5 g
  • IG 51

 

UWAGA! Co w sytuacji kiedy pójdziesz do babci, która zrobi tradycyjne placki ziemniaczane? Odmówisz, bo masz cukrzycę? NIE MUSISZ! Zadbaj o to, aby obniżyć ich indeks glikemiczny!!!

 

Jak to zrobić?

  • Nałóż sobie mniejszą porcję- obniżysz wtedy ładunek glikemiczny posiłku!
  • Poczekaj, aż placki się lekko schłodzą- część cukru (skrobi), który jest w nich zawarty przejdzie w błonnik pokarmowy, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym!
  • Poproś do placków o dodatek surowych warzyw, tłustej śmietany, pestek dyni czy (jeśli babcia zrobiła) mięsnego gulaszu. Produkty te spowolnią wchłanianie cukru we krwi!
  • Spożywając posiłek, rozpocznij od zjedzenia surowych warzyw, mięsa lub śmietany, dzięki czemu spowolnisz trawienie i wchłaniane cukru z przewodu pokarmowego 🙂

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *