zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

0
Przepis na placki ziemniaczane dla diabetyka

Przepis na placki ziemniaczane dla diabetyka

0 Comments

Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Mam wrażenie, że są one takim polskim “comfort food”, czyli posiłkiem, który każdy lubi od dzieciństwa 🙂 Jedni jedzą je ze śmietaną, drudzy z ketchupem, a jeszcze inni koniecznie z wołowym gulaszem. Możliwości jest dużo! Jednak, co z osobami, które cierpią na cukrzycę? Przecież wiadomo, że ziemniaki mają wysoki indeks glikemczny, a same placki ziemniaczane to posiłek bogaty w węglowodany! Dlatego przygotowałam przepis na placki ziemniaczane dla diabetyka i oczywiście nie tylko 🙂

Przepis na placki ziemniaczane dla diabetyka i nie tylko 🙂

 

Składniki:

  • 180 g/2 średnie ziemniaki
  • 70 g/ 1 mała sztuka cebuli
  • 100 g/10 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 4 jaja kurze
  • 80 g/ 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 30 g/ 2 plastry sera żółtego
  • 10 g/ łyżka oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki do posypania
  • Przyprawy: sól, pieprz

 

Wykonanie:

  • Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  • Cebulę obrać i zetrzeć na tarce.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce.
  • Jajka wbić do miski. Roztrzepać widelcem i wymieszać z przyprawami, jogurtem, serem i mąką.
  • Do masy jajecznej dodać warzywa i dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Placki ziemniaczane smażyć z obu stron do zarumienienia.
  • Na talerzu placki posypać natką pietruszki.

 

Przepis na 2 porcje.

Wartość odżywcza w porcji:

  • Wartość kaloryczna: 541,1 kcal
  • Białko: 33,5 g
  • Tłuszcz: 23,9 g
  • Węglowodany ogółem: 50,4 g
  • Błonnik: 7,5 g
  • IG 51

 

UWAGA! Co w sytuacji kiedy pójdziesz do babci, która zrobi tradycyjne placki ziemniaczane? Odmówisz, bo masz cukrzycę? NIE MUSISZ! Zadbaj o to, aby obniżyć ich indeks glikemiczny!!!

 

Jak to zrobić?

  • Nałóż sobie mniejszą porcję- obniżysz wtedy ładunek glikemiczny posiłku!
  • Poczekaj, aż placki się lekko schłodzą- część cukru (skrobi), który jest w nich zawarty przejdzie w błonnik pokarmowy, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym!
  • Poproś do placków o dodatek surowych warzyw, tłustej śmietany, pestek dyni czy (jeśli babcia zrobiła) mięsnego gulaszu. Produkty te spowolnią wchłanianie cukru we krwi!
  • Spożywając posiłek, rozpocznij od zjedzenia surowych warzyw, mięsa lub śmietany, dzięki czemu spowolnisz trawienie i wchłaniane cukru z przewodu pokarmowego 🙂

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *