Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Mam wrażenie, że są one takim polskim “comfort food”, czyli posiłkiem, który każdy lubi od dzieciństwa 🙂 Jedni jedzą je ze śmietaną, drudzy z ketchupem, a jeszcze inni koniecznie z wołowym gulaszem. Możliwości jest dużo! Jednak, co z osobami, które cierpią na cukrzycę? Przecież wiadomo, że ziemniaki mają wysoki indeks glikemczny, a same placki ziemniaczane to posiłek bogaty w węglowodany! Dlatego przygotowałam przepis na placki ziemniaczane dla diabetyka i oczywiście nie tylko 🙂
Przepis na placki ziemniaczane dla diabetyka i nie tylko 🙂
Składniki:
- 180 g/2 średnie ziemniaki
- 70 g/ 1 mała sztuka cebuli
- 100 g/10 łyżek mąki z ciecierzycy
- 4 jaja kurze
- 80 g/ 4 łyżki jogurtu greckiego
- 30 g/ 2 plastry sera żółtego
- 10 g/ łyżka oliwy z oliwek
- Natka pietruszki do posypania
- Przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
- Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Cebulę obrać i zetrzeć na tarce.
- Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Jajka wbić do miski. Roztrzepać widelcem i wymieszać z przyprawami, jogurtem, serem i mąką.
- Do masy jajecznej dodać warzywa i dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Placki ziemniaczane smażyć z obu stron do zarumienienia.
- Na talerzu placki posypać natką pietruszki.
Przepis na 2 porcje.
Wartość odżywcza w porcji:
- Wartość kaloryczna: 541,1 kcal
- Białko: 33,5 g
- Tłuszcz: 23,9 g
- Węglowodany ogółem: 50,4 g
- Błonnik: 7,5 g
- IG 51
UWAGA! Co w sytuacji kiedy pójdziesz do babci, która zrobi tradycyjne placki ziemniaczane? Odmówisz, bo masz cukrzycę? NIE MUSISZ! Zadbaj o to, aby obniżyć ich indeks glikemiczny!!!
Jak to zrobić?
- Nałóż sobie mniejszą porcję- obniżysz wtedy ładunek glikemiczny posiłku!
- Poczekaj, aż placki się lekko schłodzą- część cukru (skrobi), który jest w nich zawarty przejdzie w błonnik pokarmowy, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym!
- Poproś do placków o dodatek surowych warzyw, tłustej śmietany, pestek dyni czy (jeśli babcia zrobiła) mięsnego gulaszu. Produkty te spowolnią wchłanianie cukru we krwi!
- Spożywając posiłek, rozpocznij od zjedzenia surowych warzyw, mięsa lub śmietany, dzięki czemu spowolnisz trawienie i wchłaniane cukru z przewodu pokarmowego 🙂