Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami

Życie bez słodyczy byłoby smutne. Nie powinniśmy myśleć o słodyczach jak o zakazanym owocu. Przeciwnie, powinniśmy je traktować jako element naszego życia, ale niewielki 🙂 Uwielbiam przygotowywać smakołyki do kawy samodzielnie. Przynosi mi to wiele radości. Dodatkowo wiem, że nie zawiera sporych ilości cukru, barwników, konserwantów czy izomerów trans ! Łap przepis na pyszny i szybki sernik na zimno z borówkami- bez cukru, bez mąki, idealny na lato 🙂

Sernik na zimno z borówkami

Składniki:

  • 50 g startej gorzkiej czekolady min. 70%
  • 50 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 100 g pokrojonych na mniejsze części suszonych daktyli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 350 g zmielonego serka twarogowego
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki erytrolu
  • pół łyżeczki olejku waniliowego
  • 2 łyżki agaru
  • gorzkie kakao do posypania
  • 2 garści borówek

Wykonanie:

  • Przygotuj okrągłą formę o średnicy 16 cm.
  • Czekoladę, daktyle, wiórki kokosowe i orzechy zmiksuj w malakserze na lepką masę. Masą wyłóż dno formy i wstaw do lodówki.
  • Agar zalej wrzątkiem i mieszaj aż do rozpuszczenia.
  • Ser, olej waniliowy, słodzik, jogurt zmiksuj w malakserze na gładką masę. Dodaj rozpuszczony agar i mieszaj. Na koniec dodaj połowę owoców i delikatnie wymieszaj. Gotową masę serową wyłóż na schłodzony spód. Na wierzchu poukładaj resztę owoców. Wstaw do lodówki na około 1-2 h w celu stężenia masy. Przed podaniem posyp kakao.

przepis na sernik na zimno z borówkami

Z podanych proporcji wychodzi 8 porcji.

Wartość odżywcza w porcji ciasta:

Wartość energetyczna: 200,7 kcal

Białko: 10,8 g

Tłuszcz: 9,5 g

Węglowodany ogółem: 24,2 g

Błonnik: 3,6 g