Życie bez słodyczy byłoby smutne. Nie powinniśmy myśleć o słodyczach jak o zakazanym owocu. Przeciwnie, powinniśmy je traktować jako element naszego życia, ale niewielki 🙂 Uwielbiam przygotowywać smakołyki do kawy samodzielnie. Przynosi mi to wiele radości. Dodatkowo wiem, że nie zawiera sporych ilości cukru, barwników, konserwantów czy izomerów trans ! Łap przepis na pyszny i szybki sernik na zimno z borówkami- bez cukru, bez mąki, idealny na lato 🙂
Sernik na zimno z borówkami
Składniki:
- 50 g startej gorzkiej czekolady min. 70%
- 50 g pokruszonych orzechów włoskich
- 100 g pokrojonych na mniejsze części suszonych daktyli
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 350 g zmielonego serka twarogowego
- 50 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki erytrolu
- pół łyżeczki olejku waniliowego
- 2 łyżki agaru
- gorzkie kakao do posypania
- 2 garści borówek
Wykonanie:
- Przygotuj okrągłą formę o średnicy 16 cm.
- Czekoladę, daktyle, wiórki kokosowe i orzechy zmiksuj w malakserze na lepką masę. Masą wyłóż dno formy i wstaw do lodówki.
- Agar zalej wrzątkiem i mieszaj aż do rozpuszczenia.
- Ser, olej waniliowy, słodzik, jogurt zmiksuj w malakserze na gładką masę. Dodaj rozpuszczony agar i mieszaj. Na koniec dodaj połowę owoców i delikatnie wymieszaj. Gotową masę serową wyłóż na schłodzony spód. Na wierzchu poukładaj resztę owoców. Wstaw do lodówki na około 1-2 h w celu stężenia masy. Przed podaniem posyp kakao.
Z podanych proporcji wychodzi 8 porcji.
Wartość odżywcza w porcji ciasta:
Wartość energetyczna: 200,7 kcal
Białko: 10,8 g
Tłuszcz: 9,5 g
Węglowodany ogółem: 24,2 g
Błonnik: 3,6 g