Sałatka z buraka .

Sałatka z buraka .
Sałatka to najlepszy pomysł na praktycznie każdy posiłek spożywany w ciągu dnia, gdyż warzywa można jeść bez ograniczeń, są źródłem niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Dziś proponuje sałatkę na wieczór z młodego buraczka i ziemniaczków, do której lampka wina jest aż wręcz niezbędna!
 
Składniki:
– 150 g buraka (ok. 2-3 małe sztuki)
– 200 g młodych ziemniaków (ok. 5 małych sztuk)
– botwinka (duża garść)
– 2 gotowane jajka
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 1 łyżka koperku
– sól, pieprz
 
Wykonanie: Buraka i ziemniaki umyć, obrać i ugotować na półtwardo, po czym pozostawić do wystygnięcia. Następnie pokroić w plastry. Jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek posiekać. Botwinę umyć i “porwać” na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
 
Czas wykonania: 30-40 minut ( wraz z gotowaniem warzyw i jajek)
Porcja dla 1 osoby: 250 g
 
Wartość odżywcza w porcji sałatki (250g):
Wartość energetyczna: 192,7 kcal
Białko: 7,5 g 
Węglowodany:18,9 g
Tłuszcze: 11,7 g
Błonnik:3,6 g
 
Proponowane podanie: z pełnoziarnistym pieczywem na zakwasie.

Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Awokado to owoc powszechnie dostępny w dużych hipermarketach, jak również małych osiedlowych warzywniakach. Początkowo trudno było mi się do niego przekonać, ze względu na ( według mnie ) mdły smak i zapach. Gdy zaczęłam poszerzać wiedzę na jego temat, wiedziałam, że muszę go polubić. I […]