Placki warzywne są świetną propozycją na kolację. Kiedy przychodzi sezon na cukinię trzeba z niej korzystać pełną parą. W przepisie na placki cukiniowe użyłam mąki z ciecierzycy, aby wzbogacić posiłek w białko dobrej jakości. Placki mają delikatny smak i aromat.Są niskokaloryczne, dlatego sprawdzą się jako posiłek na diecie odchudzające. Smakują także dzieciom 🙂
Przepis na placki cukiniowe
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 2 łyżeczki soli
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 2 jaja kurze
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- olej do smażenia
- 2 łyżki koperku
- jogurt naturalny
Wykonanie:
- Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 10 min. Po czym odciśnij z nadmiaru wody. Jaja zmiksuj z mąką, koperkiem i przyprawami. Na koniec dodaj cukinie i wymieszaj. Smaż na małej ilości oleju z obu stron. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Porcja dla 2 osób.
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 289,4 kcal
Białko: 16,4 g
Tłuszcz: 17,5 g
Węglowodany ogółem: 19,9 g
Błonnik pokarmowy: 6,4 g