Placki cukiniowe

Placki cukiniowe

Placki warzywne są świetną propozycją na kolację. Kiedy przychodzi sezon na cukinię trzeba z niej korzystać pełną parą. W przepisie na placki cukiniowe użyłam mąki z ciecierzycy, aby wzbogacić posiłek w białko dobrej jakości. Placki mają delikatny smak i aromat.Są niskokaloryczne, dlatego sprawdzą się jako posiłek na diecie odchudzające. Smakują także dzieciom 🙂

Przepis na placki cukiniowe

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 2 jaja kurze
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki koperku
  • jogurt naturalny

Wykonanie:

  • Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 10 min. Po czym odciśnij z nadmiaru wody. Jaja zmiksuj z mąką, koperkiem i przyprawami. Na koniec dodaj cukinie i wymieszaj. Smaż na małej ilości oleju z obu stron. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Porcja dla 2 osób.

Wartość odżywcza w porcji:

Wartość energetyczna: 289,4 kcal

Białko: 16,4 g

Tłuszcz: 17,5 g

Węglowodany ogółem: 19,9 g

Błonnik pokarmowy: 6,4 g



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *