Po jakie frytki zazwyczaj sięgasz? Niech zgadnę, pewnie po ziemniaczane. A co powiesz na to, żeby przełamać rutynę i skusić się na pyszne, chrupiące i delikatne w smaku pieczone frytki z cukinii? 🙂
Pieczone frytki z cukinii
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżka serka śmietankowego np. Philadelphia
- pieprz cayenne, sól, słodka papryka
- 1 jajo
- pół opakowania płatków owsianych błyskawicznych
- olej
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza, a blachę wysmaruj olejem.
- Cukinię obierz, pokrój na cienkie słupki.
- Jajo, serek i przyprawy zmiksuj na gładki krem przy użyciu malaksera lub blendera.
- Słupki cukinii obtocz w kremowej masie, a następnie płatkach owsianych. Układaj na blasze.
- Piecz 20-25 minut.
Porcja dla 4 osób
Propozycja podania: z sosem czosnkowym, domowym ketchupem.
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 323,8 kcal
Białko: 8,8 g
Tłuszcz: 16,3 g
Węglowodany: 37,4 g
Błonnik: 4,2 g