Z moich obserwacji przeciętny Kowalski je zdecydowanie za mało warzyw! Co jest wielkim błędem! Stąd propozycja przepisu na pyszne danie z dynią i jarmużem. Pomijając fakt, że wcześniej należy upiec dynię risotto robi się dosłownie w 30 minut:) Jest to bezdyskusyjnie znakomita propozycja na zdrową i pożywną kolację.
O właściwościach dyni pisałam już tutaj. Dlatego krótki wstęp do tego dania poświęcę jarmużowi.
Dlaczego warto jeść jarmuż?
Sama odkryłam to warzywo dosłownie 3 lata temu. Nigdy wcześniej po nie nie sięgałam. Początkowo nie wiedziałam co mam z nim zrobić. Później tak go pokochałam, że od 2 lat mam go obowiązkowo w przydomowym ogródku. Dlaczego?
Jarmuż należy do warzyw kapustowatych. Choć jest niskokaloryczne ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Zawiera bowiem spore ilości wapnia o niezłej biodostępności, żelaza, cynku, magnezu, potasu, fosforu oraz witamin- C i prowiatminy A.
Oprócz tego jest bogaty w związki o charakterze przeciwutleniającym oraz sulforafanu, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe!
Jak wykorzystać jarmuż w kuchni?
Można wykorzystywać go na surowo- do koktajli i sałatek ( nie każdemu podchodzi jego twarda tekstura) lub po obróbce termicznej jako dodatek do dań mięsnych czy warzywnych. Ponadto bardzo modne ostatnio są chipsy z jarmużu, na które przepis znajdziecie tutaj.
Dyniowe risotto z jarmużem
Składniki:
- 5 łyżek ryżu do sushi
- 400 g pieczonej dyni
- 80 g jarmużu
- łyżka masła klarownego
- 3 łyżki mleka kokosowego 50 %
- łyżeczka syropu klonowego
- łyżeczka natki pietruszki
- przyprawy: sól morska/himalajska, pieprz, tymianek, cynamon, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Upieczoną dynię pokroić w kostkę.
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Jarmuż opłukać, pozbawić twardych końców i pokroić na mniejsze części.
- Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojony jarmuż.Smażyć do czasu, aż jarmuż zwiędnie.
- Dodać pokrojoną w kostkę dynię, mleko kokosowe, syrop klonowy i przyprawy.Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
- Dodać ryż i dalej dusić około 2 minuty.
- Bezpośrednio przed spożyciem posypać natką pietruszki.
Porcja dla dwóch osób
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 340 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 56 g
Błonnik: 8 g