Kocham omlety, dlatego goszczą na moim śniadaniowym stole praktycznie w każdy weekend. Dziś kolejna propozycja, tym razem na omlet czekoladowy, pozbawiony dodatku cukru oraz mąki!
Bananowy omlet
Składniki:
- 1 banan
- 4 łyżki płatków owsianych ( najlepiej bezglutenowe np. firmy Provena)
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera, po czym smażyć na patelni bez tłuszczu lub na nie rafinowanym oleju kokosowym.
Czas wykonania: ok. 10-15 minut
Porcja dla 1 osoby ( ok. 215 g)
Wartość odżywcza w porcji omleta ( ok. 215 g):
Wartość energetyczna: 333 kcal
Białko: 12,7 g
Węglowodany: 54,1 g
Tłuszcz: 9,3 g
Tłuszcz: 9,3 g
Błonnik: 4,0 g
Propozycja podania: Omlet świetnie smakuje z dodatkiem ulubionych owoców i syropu daktylowego. Można go również podać z jogurtem naturalnym i miodem. Pamiętajcie jako dodatek wybierajcie owoce sezonowe !