Jogurt naturalny- jaki wybrać?

Jogurt naturalny- jaki wybrać?

Jak dla mnie, życie bez jogurtu naturalnego mogłoby nie istnieć! I mówię całkiem serio. Jogurt naturalny jest obecny w mojej diecie każdego dnia. Czy to w postaci pysznego owocowego kotajlu, czy też z dodatkiem ulubionego musli.

Na półkach sklepowych jogurtów naturalnych jest mnóstwo. Można by rzec, że aż za dużo!  Czy każdy jest taki sam? Czy jest coś, na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy jego zakupie?

Jogurt naturalny nie zawsze naturalny !

Najlepszy jogurt naturalny zawiera tylko dwa składniki- mleko i  szczep bakterii. Jednak o taki jogurt  już coraz trudniej… Za to mnóstwo jest producentów produkujących jogurty naturalne w których składzie znajdziemy mleko w proszku czy też białka mleka. Po co taki dodatek? Otóż wszystko rozchodzi się o pieniądze. Dodatek mleka w proszku zagęszcza jogurt, dzięki czemu ze szklanki mleka otrzymuje się szklankę jogurtu, nie pół szklanki. Można by to porównać do wędlin czy mięsa z kurczaka, do którego wstrzykiwana jest woda, w celu zwiększania jego masy. Jednakże w tym przypadku producenci oszukują nas jawnie, pisząc wszystko na etykiecie “czarno na białym”.

Jogurt naturalny z musli?

Wraz z modą na zdrowy styl życia, producenci polecają nam nowe produkty “zdrowe” i “fit”- jogurty musli. Dzięki tym cudownym produktom nie musimy już latać po sklepie i komponować musli do ulubionego jogurtu, ale mamy wszystko razem. Skraca to nasz, tak cenny w dzisiejszych czasach czas spędzony w supermarkecie. Czego by nie skorzystać, skoro jest to “fit” jogurt naturalny z dodatkiem zbóż i bakalii. Ale czy zainteresował Cie kiedykolwiek skład takiego produktu? Jeśli nie to podczas następnych zakupów sprawdź jak długa lista składników znajduje się na jego etykiecie! Zauważysz wtedy, iż jest długa oraz najczęściej zaraz po mleku znajduje się cukier! Nie kupujmy takich produktów!

Bakterie w jogurcie:)

Jogurt naturalny oprócz mleka zawiera również szczepy kultur bakterii, głównie z grupy Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus i Streptococcus termophilus. Te niby nie pozorne bakterie wpływają korzystnie na funkcjonowanie praktycznie całego organizmu, między innymi dzięki zdolności do przywracania prawidłowych stosunków mikrobiologicznych w przewodzie pokarmowym. Więcej o pozytywnym wpływie bakterii znajdziecie tutaj.

Jaki jogurt wybierać w sklepie?

Zdecydowanie jogurt naturalny firmy BAKOMA. Jest to mój number 1. Jedyny jogurt jaki znajdziecie w mojej lodówce:)

BAKOMA

Skład: Mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego Bifidobacterium BB12

Czy warto kupować jogurt 0% tłuszczu!?

W tym przypadku firma Bakoma również ma dla nas propozycję jogurtu o obniżonym składzie tłuszczu, składającego się wyłącznie z mleka i szczepu bakterii. Pamiętajmy, tłuszcz to nie nasz wróg! Jogurt nie zawiera tego tłuszczu w ogromnych ilościach, a jak wiemy w tłuszczu zawarte są cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A,D,E,K.  Jogurt naturalny Bakmoa zawiera jedynie 1,5 g tłuszczu w 100 g produktu. Nie popadajmy w paranoje! Tłuszcz tez jest nam potrzebny!

 


Related Posts

Mleko i przetwory mleczne

Mleko i przetwory mleczne

Ostatnio dużo mówi się o tym, czy mleko jest dla Nas korzystne czy nie. Przede wszystkim chodzi tu o występującą coraz powszechnie nietolerancje laktozy oraz zawarte w mleku alergeny. Ale czy aby na pewno mleko jest nie zdrowe i powinniśmy go unikać w Naszej diecie? […]

Prebiotyki i probiotyki

Prebiotyki i probiotyki

Zdrowie zaczyna się od jelit! To za ich sprawą wchłaniane są składniki odżywcze oraz wydalane niestrawione resztki pokarmu i substancje toksyczne. Dlatego musimy o nie dbać poprzez stosowanie probiotyków i prebiotyków w codziennej diecie.  Czas poznać nasze jelita! Jelita “zamieszkałe” są przez około 400 gatunków […]