Święta Bożego Narodzenia bez pierniczków? To tak jakby były bez choinki ( przynajmniej dla mnie;p) W te święta będę zajadać korzenne pierniczki z miodem ! Wchodzisz w to?
Zrób je wcześniej i włóż do słoika!
Korzenne pierniczki z miodem
Składniki:
- 2 szklanki mąki owsianej
- 4 łyżki miodu
- 5 łyżek masła
- 2 jaja
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- Szczypta soli i gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- Masło utrzeć z jajkami.
- W osobnej misce wymieszać suche składniki.
- Wszystkie składniki połączyć razem i wyrobić ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180 °C.
- Ciasto cienko rozwałkować i wycinać pierniczki.
- Pierniczki umieszczać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 410,7 kcal
Białko: 7,7 g
Tłuszcz: 22,9 g
Węglowodany ogółem: 44,3 g
Błonnik: 2,4 g