Świąteczne korzenne pierniczki z miodem

Świąteczne korzenne pierniczki z miodem

Święta Bożego Narodzenia bez pierniczków? To tak jakby były bez choinki ( przynajmniej dla mnie;p) W te święta będę zajadać korzenne pierniczki z miodem ! Wchodzisz w to?

Zrób je wcześniej i włóż do słoika!

 Korzenne pierniczki z miodem 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • Szczypta soli i gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

  • Masło utrzeć z jajkami.
  • W osobnej misce wymieszać suche składniki.
  • Wszystkie składniki połączyć razem i wyrobić ciasto.
  • Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 °C.
  • Ciasto cienko rozwałkować i wycinać pierniczki.
  • Pierniczki umieszczać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 410,7 kcal
Białko: 7,7 g
Tłuszcz: 22,9 g
Węglowodany ogółem: 44,3 g
Błonnik: 2,4 g


Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Awokado to owoc powszechnie dostępny w dużych hipermarketach, jak również małych osiedlowych warzywniakach. Początkowo trudno było mi się do niego przekonać, ze względu na ( według mnie ) mdły smak i zapach. Gdy zaczęłam poszerzać wiedzę na jego temat, wiedziałam, że muszę go polubić. I […]