Domowa granola gryczano-kawowa

Domowa granola gryczano-kawowa

Uwielbiam granolę głównie za jej chrupkość. Lubię mieć ją zawsze pod ręką w przy domowym słoiczku 🙂 Z racji tego, że granole “przemysłowe” są bogate w cukier i zbędne dodatki ja robię swoją własną. Oczywiście nie jest ona identyczna z tą ze sklepu, ale jak najbardziej pyszna, chrupka i aromatyczna.

Granola gryczano- kawowa to świetny dodatek do jogurtu, owoców czy mleka szczególnie w porze jesienno- zimowej. Mogłabym ją tak nazwać “zimowa granola”, gdyż zawiera w swym składzie rozgrzewające przyprawy- cynamon i imbir.

Staram się, aby wszystko co robię samodzielnie było jak najbardziej wartościowe. Z tego też względu wykorzystałam w tym przepisie kaszę gryczaną, jako źródło wielu mikro i makroelementów jak potas czy magnez oraz witaminy z grupy B.

Granola gryczano-kawowa

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 100 g kaszy gryczanej białej
  • 60 g orzechów włoskich
  • 70 g moreli suszonych
  • 70 g żurawiny suszonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • 5 łyżeczek naparu kawy ( 3 łyżeczki świeżo mielonej kawy zalanej 200 ml wrzącej wody)
  • 3 łyżki miodu

Wykonanie:

  • Piekarnik nastawić na 180 C.
  • Kaszę gryczaną i orzechy zblendować na proszek.
  • Dodać płatki owsiane, kakao, kawę przyprawy i miód. Dokładnie wymieszać, tak aby składniki były oblepione miodem.
  • Wymieszane składniki rozsypać na blachę. Piec około 40-50 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Gdy granola się zarumieni, pozostawić ją do ostygnięcia i wymieszać z pokrojonymi morelami i żurawiną. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wartość odżywcza w 100 g granoli:

Wartość energetyczna: 356,9 kcal

Białko: 8,4 g

Tłuszcz: 8,7 g

Węglowodany ogółem: 64,0 g

Błonnik: 5,6 g


Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Awokado to owoc powszechnie dostępny w dużych hipermarketach, jak również małych osiedlowych warzywniakach. Początkowo trudno było mi się do niego przekonać, ze względu na ( według mnie ) mdły smak i zapach. Gdy zaczęłam poszerzać wiedzę na jego temat, wiedziałam, że muszę go polubić. I […]