Ciasto francuskie z tuńczykiem

Ciasto francuskie z tuńczykiem

Ciasto francuskie nie należy do produktów lekkostrawnych i nisko kalorycznych, ale smakuje przepysznie. Czasem warto pozwolić sobie na trochę przyjemności. Przygotowując go z warzywami i tuńczykiem otrzymujemy pełnowartościowy posiłek, idealny na dobre zakończenie dnia wraz z najbliższymi.

Ciasto francuskie z tuńczykiem

Składniki:

  •  280 g ciasta francuskiego (może być kupne)
  • Puszka tuńczyka w wodzie
  • Pół sztuki cebuli
  • Pół bakłażana
  • 30 g soczewicy czerwonej ( na sucho)
  • 4 pomidory suszone
  • 30 g sera feta
  • Garść świeżego szpinaku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: Sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 8 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

  • Ciasto francuskie wyjąć z lodówki godzinę przed przygotowaniem.
  • Bakłażana umyć i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce.
  • Soczewicę czerwoną przepłukać na sitku. Wsypać do wrzącej, osolonej wody. Gotować około 5 minut, po czym odsączyć.
  • Tuńczyka odsączyć na sitku. Ser feta pokroić w drobną kostkę.
  • Ciasto francuskie rozwałkować, posypać oregano.Na wierzchu ciasta rozłożyć plastry bakłażana. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć. Ułożyć na nim resztę składników, oprócz szczypiorku i szpinaku. Doprawić pieprzem, bazylią, posiekanym ząbkiem czosnku.  Piec jeszcze przez około 30 minut.
  • Przed podaniem posypać ciasto francuskie drobno posiekanym szczypiorkiem i szpinakiem. Polać oliwą z oliwek( 2 łyżki na porcję).

Czas wykonania: 1 godzina

Porcja dla 4 osób

Wartość odżywcza w porcji ( ok. 200 g):

Wartość energetyczna: 360 kcal
Białko: 13 g
Węglowodany: 28 g
Tłuszcz: 27 g
Błonnik: 2 g


Related Posts

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

  Przepis na ten pyszny makaron z krewetkami otrzymałam od uroczej mistrzyni kuchni Francuskiej. Jest to posiłek kuchni śródziemnomorskiej. Lekki, a zarazem syty i przepyszny! Krewetki, szczególnie w wersji mrożonej, są już łatwo dostępne w naszych sklepach. Proste do zrobienia, gdyż w większości są to […]

Zapiekany łosoś z pomidorami

Zapiekany łosoś z pomidorami

Przynajmniej 2 razy w tygodniu powinniśmy sięgać po ryby. Są one źródłem pełnowartościowego białka oraz zdrowych tłuszczy, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Najlepiej aby były to ryby tłuste jak dorsz, makrela, śledź lub właśnie łosoś, którego dziś proponuje wraz z pomidorami, Zapiekany łosoś z pomidorami […]