Rozgrzewająca herbata na mroźne dni

Rozgrzewająca herbata na mroźne dni

W mroźne dni trzeba się porządnie rozgrzać od środka. Proponuje Ci A’la rozgrzewającą herbatkę, która nie dość, że rozgrzewa to wykazuje właściwości prozdrowotne! A to wszystko dzięki zawartości składników, tj.:

  • Ocet jabłkowy, który wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwutleniające. Wpływa korzystnie na redukcję masy ciała, zmniejsza stężenie glukozy we krwi oraz poprawia parametry gospodarki lipidowej. Ponadto reguluje ciśnienie krwi, a stosowany zewnętrznie jest pomocny w zwalczaniu trądziku.
  • Imbir, który posiada właściwości rozgrzewające. Poprawia krążenie krwi i wspiera naturalne procesy oczyszczania organizmu z toksyn. Wykazuje działanie 3x przeciw- przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze. Zawiera w swym składzie składniki o właściwościach przeciwutleniających. Poprawia również ogólną odporność organizmu.
  • Kurkuma, która działa przeciwbakteryjnie i żółciopędnie, dzięki czemu wpływa profilaktycznie wobec infekcji przewodów żółciowych i wspiera trawienie tłuszczy. W związku z tym jest bardzo pomocna w przypadku niestrawności i innych zaburzeń pracy przewodu pokarmowego. Wykazuje pozytywne działanie także wobec wrzodów żołądka i obecności bakterii H. pylori. Poza tym ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Wspiera procesy oczyszczania organizmu, które zachodzą w wątrobie.  Jest lepiej wchłaniana w towarzystwie pieprzu.

Rozgrzewająca herbata na mroźne dni

rozgrzewająca herbata na przeziębienie

Składniki:

  • szklanka wrzątku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • niewielki kawałek świeżego  imbiru
  • 2 goździki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne

Wykonanie:

  • Imbir zetrzeć na tarce i zalać wrzątkiem
  • Gdy woda lekko ostygnie dodać pozostałe składniki

Bibliografia:
Bober Z., Stępień A., Aebisher D., Medical benefits from the use of Black pepper, curcuma and ginger, Eur J Clin Exp Med 2018; 16 (2): 133–145
Szpunar-Radowska H., Ocet jabłkowy i jego właściwości, https://dietetycy.org.pl/ocet-jablkowy-i-jego-wlasciwosci/,26.10.2018

 


Related Posts

Dlaczego woda jest taka ważna?

Dlaczego woda jest taka ważna?

Siedząc z dużą szklanką wody pomyślałam, że w końcu trzeba napisać o niej kilka słów. Wiele osób wciąż pije za mało wody. Ponadto bardzo często mylimy uczucie pragnienia z głodem. Dlaczego należy pić duże ilości wody? Jakie funkcje pełni w organizmie? Jaką wodę pić? Dlaczego […]

Żywność ekologiczna zdrowsza?

Żywność ekologiczna zdrowsza?

O sklep ze zdrową żywnością ekologiczną, szczególnie w dużych miastach już coraz łatwiej. Także w hipermarketach pojawia się coraz większy zakres asortymentu żywności ekologicznej. Ceny tych produktów odstraszają, bo są dwa lub nawet trzy razy droższe od ich konwencjonalnych odpowiedników. Dyskusji odnośnie żywności ekologicznej było […]