Mleko kozie

Mleko kozie

Próbowaliście kiedyś mleka koziego? Ja piłam tylko raz w życiu, jako mała dziewczynka. Nie przypadło mi do gustu. Pamiętam, że napiłam się małego łyka i zaraz wyplułam. Zniechęcał mnie jego zapach i barwa. Ostatnio znów się nim zainteresowałam, a to ze względu na szerzące się opinie o mleku krowim.

O mleku krowim, o którym więcej pisałam tutaj mówi się dużo złego. Odradza się, a nawet zakazuje jego spożywania. W przypadku mleka koziego jest wręcz odwrotnie. Przedstawia się go w samych superlatywach.  W związku z tym, chce odpowiedzieć dziś na kilka pytań, a mianowicie:

  • czym charakteryzuje się to mleko?
  • w czym jest lepsze od mleka naszych ulubionych łaciatych krówek?
  • czy naprawdę warto pić mleko od kóz?

Szukanie koziego mleka w sklepie, to jak szukanie igły w stogu siana. Nie jest ono popularne, a sama hodowla kóz w Polsce jest niewielka, a nawet można powiedzieć znikoma.  Mleko pozyskiwane z kóz stanowi jedynie 2% światowej produkcji mleka z różnych gatunków zwierząt. Największym producentem mleka koziego są Indie oraz kraje basenu morza Śródziemnego. Polska zajmuje 8 miejsce w Europie w produkcji tego mleka. Kozy hodowane są głównie w południowo-wschodniej części naszego kraju.

Charakterystyka

Mleko kozie cechuje się delikatnym, łagodnie słodkim i lekko słonym smakiem oraz naturalnym zapachem. Uznawane jest za zdrowe i bardzo dobrej jakości, co wiąże się z tym, iż kozy są bardzo czystymi zwierzętami. Żywią się rozmaitymi krzewami, ziołami oraz korą, obfitującą w minerały i inne składniki, których zazwyczaj brakuje w organizmie ludzkim. O zdrowotności mleka decyduje żywienie zwierząt. Najlepiej jeśli pozyskamy mleko z kóz nie karmionych antybiotykami i będziemy spożywać go na surowo. Tylko w takim przypadku jest ono najwartościowsze pod względem odżywczym.

Mleko kozie a krowie

Mleko kozie i krowie są bardzo podobne. Posiadają one zbliżone właściwości odżywcze.  W czym więc mleko od kóz jest lepsze?

Mleko kozie jest łatwiej strawne za sprawą obecności w jego składzie większej ilości krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Zawiera pełnowartościowe białko, w którym proporcje aminokwasów są znacznie lepsze. Jest bogatsze w miedź, żelazo, mangan oraz selen. W jego składzie znajdują są również większe ilości tiaminy, witaminy A i D, lecz jest znacznie uboższe w witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Zaletą mleka koziego jest to, że w przeciwieństwie do mleka krowiego nie alergizuje.

Mleko kozie- warto- pić?

Mleko kozie różni się składem w zależności od pory roku. Jednak ogólnie jest to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, które musi być obecne w codziennej diecie każdego z nas. Pełnowartościowe białko zawiera w swym składzie wszystkie aminokwasy egzogenne, a więc takie których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Na uwagę zasługują tutaj aminokwasy- metionina i treonina, które w mleku kozim znajdują się w dużych ilościach. Są one niezbędne w procesie wzrostu i rozwoju młodego organizmu.

Głównym węglowodanem w mleku kozim jest laktoza, cukier mleczny. Wpływa ona pozytywne na wchłanianie wapnia,  magnezu, fosforu oraz poprawa wykorzystanie witaminy D.

Mleko kozie jest bogactwem składników mineralnych. Znajdziemy w nim m.in. wapń, fosfor, potas, chlor, miedź, żelazo, mangan oraz selen. Czy wiesz, że mleko kozie to jedno z najlepszych źródeł fluoru?! Pierwiastek ten wzmacnia kości oraz chroni zęby, zwiększając ich mineralizację i zapobiegając próchnicy. Wykazano również, iż w pewnych ilościach może hamować rozwój zmian miażdżycowych, działać profilaktycznie w leczeniu nowotworów oraz infekcjach układu moczowego. W procesie pasteryzacji zostaje on usunięty.

W przeszłości mleko kozie było wykorzystywane jako lek w stanach osłabienia i rekonwalescencji. Stosowano je w leczeniu niedożywienia, wycieńczenia, anemii, wrzodów żołądka i wyczerpania nerwowego. Mleko kozie wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, wzbogacając florę bakteryjną jelit. Wykazuje korzystne działanie podczas zaparć. Długotrwałe picie mleka koziego powoduje poprawę w leczeniu gruźlicy, alergii oraz chorób nowotworowych.

Kozie mleko dla dzieci?

Nie każde dziecko toleruje kozie mleko, chociaż większość dobrze się po nim czuje. Mleko od kóz nie zawiera lub zawiera bardzo małą ilość białka- alfa kazeiny, która  ma działanie alergenne. To właśnie ona odpowiada za alergenny wpływ mleka krowiego.

Przeprowadzono badania, w których analizowano wpływ mleka koziego na rozwój młodzieży. Wykazano, iż u młodych ludzi pijących około 1 l surowego mleka koziego dziennie przez 5 miesięcy zaobserwowano lepszą mineralizację i gęstość kości , większą zawartość witaminy A i wapnia niż u osób pijących mleko krowie.

Podsumowując, warto włączyć do diety mleko kozie, ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości jakie wykazuje!

 


Related Posts

Mleko i przetwory mleczne

Mleko i przetwory mleczne

Ostatnio dużo mówi się o tym, czy mleko jest dla Nas korzystne czy nie. Przede wszystkim chodzi tu o występującą coraz powszechnie nietolerancje laktozy oraz zawarte w mleku alergeny. Ale czy aby na pewno mleko jest nie zdrowe i powinniśmy go unikać w Naszej diecie? […]

Prebiotyki i probiotyki

Prebiotyki i probiotyki

Zdrowie zaczyna się od jelit! To za ich sprawą wchłaniane są składniki odżywcze oraz wydalane niestrawione resztki pokarmu i substancje toksyczne. Dlatego musimy o nie dbać poprzez stosowanie probiotyków i prebiotyków w codziennej diecie.  Czas poznać nasze jelita! Jelita “zamieszkałe” są przez około 400 gatunków […]