Prebiotyki i probiotyki

Prebiotyki i probiotyki

Zdrowie zaczyna się od jelit! To za ich sprawą wchłaniane są składniki odżywcze oraz wydalane niestrawione resztki pokarmu i substancje toksyczne. Dlatego musimy o nie dbać poprzez stosowanie probiotyków i prebiotyków w codziennej diecie. 

Czas poznać nasze jelita!

Jelita “zamieszkałe” są przez około 400 gatunków bakterii, określanych ogólnie florą jelitową. Jakość flory jelitowej zależy od równowagi między gatunkami poszczególnych bakterii, którą może naruszać chemioterapia, antybiotykoterapia, długotrwały stres, zakażenia wirusowe, zła dieta itp.

W skład flory jelitowej wchodzą głównie bakterie kwasu mlekowego- Lactobacillus i Bifidobacterium, które spełniają szereg ważnych funkcji jak:
  • ochrona organizmu przed bakteriami chorobotwórczymi i grzybami, 
  • przeciwdziałanie wchłanianiu substancji szkodliwych, 
  • wytwarzanie witamin – K, PP, B12, kwasu foliowego, 
  • regulacja wchłaniania cholesterolu, 
  • metabolizm kwasów żółciowych,
  • wspomaganie procesów trawiennych i przyswajania składników odżywczych m.in żelaza, fosforu, wapnia.

Zaburzony rozwój mikroflory prowadzi do wzdęć, biegunek, stanów zapalnych jelit oraz zmian nowotworowych.

jelita
Rysunek 3. Fermentowane napoje mleczne [http://www.sfd.pl/Zdrowotne_znaczenie_mlecznych_napoj%C3%B3w_fermentowanych-t419420.html]
 

Probiotyki, prebiotyki- co to takiego?

 
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, mające pozytywny wpływ na przewód pokarmowy i ogólny stan zdrowia całego organizmu. Po spożyciu, mikroorganizmy w formie żywej zasiedlają się i namnażają w jelicie grubym. Do probiotyków należą bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz drożdże Saccharomyces boulardi. 
Produkty probiotyczne to głównie fermentowane napoje mleczne jak jogurt, kefir, maślanka.
Bakterie probiotyczne powinny:

  • pochodzić z przewodu pokarmowego zdrowego ludzkiego organizmu, 
  • mieć zdolność do życia i namnażania w jelitach , 
  • wykazywać odporność na niskie pH, enzymy trawienne, żółć oraz soki żołądkowe, 
  • wspomagać wchłanianie składników odżywczych, 
  • przeciwdziałać wchłanianiu substancji toksycznych, 
  • nie posiadać cech patogennych, 
  • działać przeciwnie do bakterii chorobotwórczych jak Salmonella, Helicobacter Pylori, Listeria Monocytogenes, 
  • zachowywać przeżywalność podczas zamrażania i suszenia, 
  • mieć dobre właściwości sensoryczne.
Probiotyki powodują zmniejszenie ryzyka zapadłości na cukrzyce, wzmacniają układ odpornościowy oraz działają antyrakowo. Ponadto produkty te mogą być spokojnie spożywane przez osoby nietolerujące laktozy, gdyż pod ich wpływem w jelitach uwalniany jest enzym – beta-galaktozydaza, która bierze udział w rozkładzie cukru mlecznego.
Produkty mleczne z probiotycznymi szczepami bakterii bardzo często posiadają  nazwę pochodzenia mikrobiologicznego np. mleko bifidusowe, acidofilne. Według Międzynarodowych norm, produkty takie powinny zawierać minimum 1 milion bakterii w 1 ml produktu.  Szacuje się że większość fermentowanych napojów mlecznych występujących na Polskim rynku zawiera probiotyczne szczepy bakteryjne. 
 
Prebiotyki to składniki pożywienia, które nie są trawione przez enzymy w przewodzie pokarmowych, poprzez co działają pozytywnie na rozwój i aktywność bakterii jelitowych, a co za tym idzie na zdrowie całego organizmu. Należą do nich niestrawne węglowodany jak pochodne fruktozy np. inulina.
Prebiotyki docierają do jelit w formie niezmienionej, gdzie następnie ulegają rozkładowi i fermentacji przez probiotyki, w wyniku czego powstają gazy ( dwutlenek węgla, wodór, azot) oraz krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe, stanowiące źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego oraz zakwaszające środowisko, co hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych.

Prebiotyki muszą być:

  •  oporne na działanie enzymów trawiennych, 
  • nie mogą ulegać wchłanianiu w jelicie cienkim, 
  • muszą mieć wpływ na rozwój bakterii jelitowych, 
  •  produkty ich rozpadu muszą zwiększać kwasowość zawartości jelita.

Najlepiej poznano działanie inuliny, która zbudowana jest z fruktozy, a występuje w cykorii. Stosowana jest jako zamiennik tłuszczu w diecie ubogo energetycznej. Pobudza rozwój probiotycznej mikroflory jelitowej, zapobiega zaparciom, zwiększa wchłanianie wapnia oraz zmniejsza wchłanianie cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy.

Moim zdaniem nie można obejść się bez fermentowanych napojów mlecznych tj. kefir czy jogurt. Są one bardzo ważne w funkcjonowaniu jelit. Nie zapominajmy o nich i dbajmy o nie każdego dnia, sięgając po te właśnie produkty. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *