Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?

Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?

Pisząc ten post jestem w ciąży, a więc ilość leków jakie mogę przyjmować jest bardzo ograniczona. Z drugiej strony nie lubię za często stosować środków farmakologicznych, dlatego dużo czytam i szukam naturalnych metod na wspomaganie odporności i „duszenie infekcji w zarodku” 🙂 Oczywiście czasem farmakologia jest niezastąpiona! Zatem jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?

Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?

Organizm człowieka jest stale narażony na niebezpieczeństwa w postaci bakterii chorobotwórczych, wirusów, grzybów, pyłów czy różnorodnych związków chemicznych.  Przed powyższymi zagrożeniami broni go układ odpornościowy, który kształtuje się od samych narodzin, a szczyt swojej organizacji osiąga w wieku dojrzałym.  Układ odpornościowy składa się z wielu komórek, które pełnią różne funkcje. Człowiek zachowujący dobry stan zdrowia ma sprawnie działający, kompletny układ odpornościowy.

Współcześnie organizm każdego z nas ma szczególnie ciężko, gdyż jest stale obciążany przez zanieczyszczenie środowiska, przetworzoną żywność, promieniowanie, szybkie tempo życia i wysoki stres.. W związku z tym coraz większe grono ludzi ma problem ze zdrowiem…  Zbyt duże obciążenie organizmu sprawia, że coraz trudniej utrzymać mu wewnętrzną równowagę. Wszystko to prowadzi do spadku odporności organizmu, co może być przyczyną:

  • niedożywienia,
  • przewlekłego stresu,
  • nawrotnych infekcji o ciężkim przebiegu,
  • stosowania antybiotykoterapii. Co ciekawe wiele osób cierpi na słabą odporność bez stosowania antybiotyków.  Wszystko za sprawą wysokiego spożycia m.in. drobiu i świń, które w przemysłowej produkcji karmione są paszą z dodatkiem właśnie antybiotyków w celu przyspieszenia wzrostu i rozwoju masy ciała!

Dieta wzmacniająca odporność

Dieta wzmacniająca odporność

Jedzenie jest najlepszym sposobem zapobiegania chorobom i optymalizowania zdrowia” Acharya Shunya

Ajurweda (tradycyjna medycyna indyjska) zachęca, aby działać profilaktycznie. Propaguje stałe budowanie odporności i tworzenie odpowiedniego, zdrowego środowiska wewnątrz organizmu. Dobrostan organizmu można osiągnąć dzięki prowadzeniu zdrowego stylu życia, a więc:

  •  zbilansowanej diety opartej na nieprzetworzonych produktach spożywczych,
  • regularnej aktywności fizycznej dostosowanej do stanu zdrowia,
  • właściwej regeneracji,
  • zadbaniu o komfort psychiczny.

Dieta jest podstawą zdrowia! Czy wiesz, że to właśnie w jelitach gromadzi się najliczniejsza liczba komórek odpornościowych w organizmie!!! Wyobraź to sobie, ze w przewodzie pokarmowym, a dokładniej w jelitach żyje więcej komórek odpornościowych niż krąży w całej krwi i szpiku kostnym. W jelitach żyje także mnóstwo bakterii tzw. mikroflora jelitowa, która między innymi stymuluje prace układu odpornościowego, zapobiega inwazji i rozrostowi niebezpiecznych patogenów oraz uszczelnia barierę jelitową. Różnorodność bytujących w jelitach bakterii w trakcie życia ulega zmianie. Największą różnorodnością bakterii jelitowych charakteryzuje się osoba dorosła. Aby utrzymać odpowiedni skład mikroflory jelitowej należy stale o nią dbać, gdyż zaburzenia i modyfikacje w jej składzie wiążą się z długą listą chorób…

Co lubią bakterie jelitowe? Bakterie jelitowe żywią się błonnikiem pokarmowym, który znajduje się w warzywach, owocach i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Poza tym warto stale wzbogacać swoją mikroflorę spożywając fermentowane napoje mleczne, kiszonki, a czasem także probiotyki i prebiotyki. Probiotyki są suplementami diety, które zawierają żywe drobnoustroje w ilości, która wywiera korzystny efekt zdrowotny. Do szczepów probiotycznych należą bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp boulardii oraz niektóre gatunki Escherichia i Bacillus. Natomiast prebiotyki to środki zawierające składniki pożywienia, które wpływają na wzrost i aktywność pozytywnej mikroflory jelitowej. Są to głównie fruktany, które znajdują się m.in. w szparagach, czosnku, cebuli, bananach, miodzie, pomidorach, pszenicy, życie i burakach.

Pyłek pszczeli na przeziębienie

pyłek pszczeli na przeziębienie

Jak już pisałam współcześnie organizm jest znacznie obciążany. Warto zatem dodatkowo wspierać układ odpornościowy tzw. żywnością funkcjonalną, do której m.in. należy pyłek pszczeli. Pyłek pszczeli przyczynia się do wzrostu odporności wobec infekcji wirusowych  oraz bakteryjnych. Dodatkowo wspiera działanie układu nerwowego w sytuacji stresowej. Zatem działa zbawienie wobec przeziębienia czy grypy.

Jak stosować pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli zaleca się stosować zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo doustnie od 1 do 3 łyżek pyłku pszczelego na dobę. Pyłek pszczeli należy rozpuścić w ciepłej wodzie, herbacie bądź mleku. Nie stosować na noc. Nie popijać gorącymi płynami. Długoterminowo zaleca się zażywać pyłek pszczeli 1 raz dziennie, zawsze rano 15 min przed posiłkiem.

Propolis na przeziębienie

Kolejny cenny, pszczeli „lek”- propolis. Pszczoły wytwarzają propolis z żywic różnych roślin, po czym mieszają go z woskiem pszczelim. Propolis stanowi materiał budowlany i środek ochronny w ulu. Odgrywa także ważną rolę w odporności społecznej pszczół miodnych i jest szeroko stosowany przez ludzi jako składnik nutraceutyków, preparatów dostępnych bez recepty i kosmetyków. Propolis wykazuje silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wyciąg z propolisu wzmacnia układ odpornościowy. Jest skuteczny w walce z przeziębieniem , grypą, infekcją dróg oddechowych, gardła i krtani.

Jak stosować propolis?

Propolis znaleźć można w różnej postaci (nalewki, tabletki, krople itp.). Osobiście dostaje go od teścia w postaci nalewki na bazie spirytusu. Stosuje go dodając do gorącego naparu herbaty ( alkohol ulatnia się)- 10 kropel na szklankę herbaty.

Domowe sposoby na przeziębienie

Nie trzeba uciekać, aż do Indii, bo w naszej Polskiej kulturze również krążą skuteczne, naturalne metody ochrony zdrowia przekazywane z pokolenia na pokolenie. Czy wiesz, że Polska wieś przez długi okres czasu była samowystarczalna w leczeniu i utrzymywaniu zdrowia? Wszystko dzięki wypracowanym w ciągu wieków metodom na walkę z infekcjami, wirusami i bakteriami 🙂 Polska wieś była biedna, nie stać ich było na leki, nie mieli dostępu do lekarzy… poza tym Polski chłop nie ufał lekarzom, byli bowiem „obcy”.

do lekarza w rzadkich przypadkach chłop się zwraca, i to zazwyczaj wówczas, gdy wyczerpano już wszystkie zabiegi, lub gdy śmierć na ramieniu. Zrozumiała w tych warunkach bezskuteczność interwencji dochtora nie utwierdzała wen wiary. No a głównym odradcą wezwania lekarza jest honorarium” Biegeleisen (1929 r.)

Najlepszym lekarzem wsi była przyroda. Do leczenia wykorzystywali nie tylko niezwykłe właściwości roślin, ale także elementy zwierzęce m.in. tłuszcze- smalec gęsi, masło, słonina.

Smalec gęsi zastosowanie

Smalec gęsi jest skuteczny w leczeniu dolegliwości dróg oddechowych, łagodzi bóle kręgosłupa oraz sprzyja regeneracji stawów. W dawnych czasach pito go na ciepło razem z mlekiem i miodem.

Dodatkowo smalec gęsi ma właściwości rozgrzewające. W związku z tym stosowano go także powierzchniowo, nacierając piersi i plecy szczególnie małym dzieciom chorym na schorzenia dróg oddechowych.

Słonina zastosowanie

Kolejnym docenianym tłuszczem na Polskiej wsi była słonina wieprzowa. Uprzednio przetopiona i wymoczona z soli leczyła źle gojące się rany, odciski, wrzody i zwichnięcia.

Mleko krokwie skuteczny sposób na przeziębienie?

Mleko skuteczny sposób na przeziębienie

Oczerniane dziś mleko w polskiej tradycji ludowej symbolizowało eliksir życia, pokarm ducha. Mleczny napój pity na gorąco z masłem i miodem był skutecznym lekarstwem przy przeziębieniach. Znowu stosowany zewnętrznie, smarując schorzenia skóry działało łagodząco i wygładzająco Podawano go w celu wzmocnienia odporności osobom przewlekle chorym, starcom i osobom niedołężnym.

Okłady z kwaśnego mleka nakładano na stłuczenia. Znowu okłady ze świeżego mleka na noc stosowane były na zapalenie oczu. rany i odmrożenia.

O innych metodach jak naturalnie wzmocnić układ odpornościowy organizmu pisałam tutaj, tutaj i tutaj.

Bibliografia:

  • Czarnecki R., Pszczeli pyłek kwiatowy w Apiterapii,
  • Mayer E., Twój drugi mózg, Łódź 2018
  • Shunya A., Ajurweda- kompletna recepta na optymalizację zdrowia, zapobieganie chorobom i życie z radością i witalnością, Białystok 2019.
  • Sztych D., Zastosowanie odzwierzęcych środków leczniczych w medycynie ludowej, Wiadomości zootechniczne, R. LVI, 2018, 2, 146-154.
  • Zdonek A., Wpływ żywienia na odporność, Współczesna Dietetyka, 2020, 27, 31-37
  • https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00218839.2016.1222661
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814615300522
  • https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/014107689008300310
  • https://www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowie/propolis-niezwykly-dar-natury-dla-czlowieka/

Related Posts

Dlaczego woda jest taka ważna?

Dlaczego woda jest taka ważna?

Siedząc z dużą szklanką wody pomyślałam, że w końcu trzeba napisać o niej kilka słów. Wiele osób wciąż pije za mało wody. Ponadto bardzo często mylimy uczucie pragnienia z głodem. Dlaczego należy pić duże ilości wody? Jakie funkcje pełni w organizmie? Jaką wodę pić? Dlaczego […]

Żywność ekologiczna zdrowsza?

Żywność ekologiczna zdrowsza?

O sklep ze zdrową żywnością ekologiczną, szczególnie w dużych miastach już coraz łatwiej. Także w hipermarketach pojawia się coraz większy zakres asortymentu żywności ekologicznej. Ceny tych produktów odstraszają, bo są dwa lub nawet trzy razy droższe od ich konwencjonalnych odpowiedników. Dyskusji odnośnie żywności ekologicznej było […]