Czy można pić wodę z kranu?

Czy można pić wodę z kranu?

Woda to podstawowy i najważniejszy składnik naszego organizmu. Bezwzględnie każdy z nas MUSI po nią sięgać każdego dnia w ilości minimum 1,5 l dziennie (oczywiście jest to bardzo indywidualne). Wciąż dużą popularnością cieszą się wody butelkowane. Choć spokojnie można pić wodę z kranu! Z praktyki pracy w gabinecie obserwuje, ze wiele osób obawia się picia wody z kranu. Postanowiłam więc rozwikłać kilka mitów związanych właśnie z wodą z kranu.

Czy można pić wodę z kranu?

Woda w każdym kranie to tzw. woda wodociągowa, która może pochodzić z różnych źródeł- wód powierzchniowych czy podziemnych. Z racji tego, ze wody te najczęściej są zanieczyszczone muszą przejść etap uzdatniania (oczyszczania), tj. ozonowanie, chlorowanie, filtrowanie, demineralizacja itp.

Woda wodociągowa jest wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi. Znaczy to, że jest bezpieczna pod względem mikrobiologicznym i chemicznym dla zdrowia człowieka. Jej jakość jest kontrolowana przez Państwową Inspekcję Sanitarną oraz dostawców wody. Woda wodociągowa jest stale kontrolowana zarówno w miejscu jej wydobywana, jak i uzdatniania oraz pobierania. Aktualne badania wody można znaleźć na stronie lokalnego Zakładu Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej.

Czy woda z kranu jest zdrowa?

Woda wodociągowa jest wodą niskozmineralizowaną. W związku z czym przeznaczona jest nie tylko do spożycia przez osoby w każdym wieku, ale również do obróbki termicznej. Ponadto jakość wody z kranu równa się jakości wody źródlanej, którą na co dzień kupujemy w plastikowej butelce!

Woda z kranu jest zdrowa. Jeżeli leci z naszego kranu, to znaczy, że spełniła wymagania mikrobiologiczne i chemiczne dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Jednakże pamiętajmy, że badania były przeprowadzone w najbliższej stacji uzdatniania wody. Jakość wody w stacji uzdatniania nie musi być taka sama jak w punkcie odbioru, czyli w naszym domu/mieszkaniu. Problem spadku jakości wody jest tym większy, im większa odległość dzieli nasz dom od punktu uzdatniania wody. To jaka woda leci w  przydomowym kranie zależy od nas- właścicieli budynku. Każdy z nas powinien regularnie kontrolować stan instalacji wodociągowych.

Czy woda z kranu jest chlorowana?

Tak, woda z kranu jest chlorowana. Wiele osób narzeka na smak wody wodociągowej, który zawdzięcza właśnie obecności w jej składzie chloru. Woda zanim znajdzie się w kranie poddana jest zabiegowi chlorowania. Zabieg ten ma na celu ograniczenie rozwoju szkodliwych dla zdrowia bakterii. Bez obaw! Stosowane dawki chloru są bezpieczne dla naszego zdrowia:)

Czy wodę z kranu trzeba przegotowywać?

Przegotowanie wody z kranu przed jej spożyciem jest błędem. Przegotowanie wody zmiękcza wodę, a  wiec zawarte w niej minerały, tj. wapń i magnez wytrącają się w postaci osadu. Jest to niekorzystne zjawisko, gdyż woda stanowi jedno z lepszych źródeł tych pierwiastków. Ponadto wysoka temperatura niszczy obecne w wodzie mikroorganizmy, których  fizycznie nie ma, gdyż zawarty w niej chlor zabezpiecza przed ich rozwojem.

Czy wodę z kranu trzeba filtrować?

Ostatnio dużą popularnością cieszą się filtry przelewowe. Jednak rozczaruje was, bo nie trzeba filtrować wody z kranu. Woda filtrowana w taki sposób jest gorszej jakości niż „surowa” kranówka. Dlaczego? Po pierwsze filtry dzbankowe zmiękczają wodę, usuwając z niej cenne składniki mineralne, jak magnez i wapń.  Po drugie ciemne i wilgotne zagłębienia filtra stwarzają świetne warunki dla rozwoju mikroorganizmów.  Dodatkowo niektóre filtry są w stanie usunąć obecny w wodzie chlor. Przypomnę, że chlor działa dezynfekująco. Jego brak sprzyja rozwojowi chorobotwórczych bakterii.

Podsumowując, na co dzień pije kranówkę i wszystkich do tego zachęcam 🙂 A ty pijesz wodę z kranu?

Bibliografia:

Biedrzycka A., Dobra woda prosto z kranu w Krakowie, file:///C:/Users/HP/Downloads/3_mpwik_dobra_woda.pdf, [05-06 2013]

Kłos L., Spożycie wody butelkowej w Polsce i jej wpływ na środowisko, http://br.wszia.edu.pl/zeszyty/pdfs/br43_14klos.pdf, [2016]

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Latour T. Woda butelkowa a wodociągowa- skład chemiczny, właściwości, przeznaczenie, Przemysł Spożywczy 2015, 29-32


Related Posts

GMO

GMO

GMO– skrót już dobrze wszystkim znany, który coraz częściej pojawia się w telewizji oraz na wielu produktach spożywczych. Przeglądając sieć, zaobserwowałam wielką niechęć oraz wiele obaw ludzi w stosunku do żywności modyfikowanej genetycznie. Zaczęłam się zastanawiać, dlaczego GMO budzi tak wielki strach w oczach konsumentów […]

Żywność ekologiczna zdrowsza?

Żywność ekologiczna zdrowsza?

O sklep ze zdrową żywnością ekologiczną, szczególnie w dużych miastach już coraz łatwiej. Także w hipermarketach pojawia się coraz większy zakres asortymentu żywności ekologicznej. Ceny tych produktów odstraszają, bo są dwa lub nawet trzy razy droższe od ich konwencjonalnych odpowiedników. Dyskusji odnośnie żywności ekologicznej było […]


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *